Старо свлачище се активизира край Албена

Става въпрос за старо свлачище, предизвикано от наводнението през юни м.г., което беше интерпретирано в някои медии така: "Свлачище погълна къщи край Албена"

Старо свлачище се активизира край Албена

Във връзка с информация, която от дни обикаля някои медии във виртуалното пространство и всява паника сред хората, е редно да се отбележи, че нито една къща или вила между Албена и Балчик, особено във вилна зона „Фиш-фиш“ не е „погълната от свлачище“, а снимката, която обходи интернет е стара – въпросната вила на нея е пропаднала, вследствие на наводнението от юни м.г.,  както и други къщи в района на ул. "Трета".



Няма нито един подаден сигнал за пострадали имоти през последната седмица, съобщи Сава Тихолов  - началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в Община Балчик. Сигнали за това няма постъпили и в Областния съвет по сигурност.  Въпреки това, инженери и специалисти от Гражданска защита са направили оглед и замерване на мястото, като са установили придвижване на земна маса с около метър – два от дъждовете през последните 15 дни, на същия участък.

Те обаче са категорични, че постройката, както и  другите в съседство не са „погълнати от свлачище“ и почти не са променили позицията си от миналото лято. Тихолов припомни, че още тогава Община Балчик е кандидатствала пред Междуведомствената комисия  за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за 2,3 млн. лв. за укрепване на свлачище в района.