Всяко второ домакинство у нас засегнато от кризата

От началото на миналата година почти всяко второ домакинство е било засегнато от негативните ефекти на икономическата криза. Това показват предварителните анализи на данните от национално представително проучване, осъществено съвместно от институт „Отворено обществото" и Световната банка

Всяко второ домакинство у нас засегнато от кризата

7258 човека са участвали в изследването. 

Едно от всеки 10 домакинство е изпаднало в трайно затруднение, а почти всяко второ е засегнато от негативните ефекти на кризата. Все пак през март тази година делят на домакинствата засегнати от кризата намалява.

 

Равнището на бедност се задържа на устойчиво високо за Европейския съюз равнище - малко над 21 процента. Според данните всяко трето домакинство е принудено да пести като ограничава потреблението на основните хранителни стоки, използването на комунални и здравни услуги, както и като спре да си внася социално осигурителните вноски. Като цяло сигналите за усещане на домакинствата за излизане от кризата остават противоречиви.

 

„В някои сектори на икономиката има известно раздвижване", обясни Боян Захариев, програмен директор в „Отворено общество".

 

Строителният бранш остава един от най-засегнатите в България. „Затъването в кризата е спряло, а домакинствата бавно пълзят, за да се оттласнат от дъното", обобщи данните Георги Стойчев, изпълнителен директор на „Отворено общество".

Той допълни, че все още няма сериозни предпоставки за намаляване на безработицата в България. „Със сигурност възстановяването на пазара на труда ще се случи поне няколко месеца след възстановяването на брутния вътрешен продукт и спадът на безработицата", обясни Стойчев.