Близо 40% ръст на загиналите в катастрофи в добричко

21 души са загинали, а 207 са ранени при катастрофи през 2014 година, съобщи началникът на Сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР гл. инспектор Жулиян Минев.

Близо 40% ръст на загиналите в катастрофи в добричко

Загиналите в област Добрич при транспортни произшествия са с 38 на сто повече в сравнение с предходната 2013-та година. Увеличение от 24 на сто има и при претърпелите травми. Възникналите тежки 162 произшествия в областта са с 19 на сто повече спрямо 2013 година. Най-често срещаните причини, са: шофиране с превишена скорост, отнемане на предимството на пешеходци и велосипедисти. Повече от три пъти са нараснали произшествията, предизвикани от неправоспособни шофьори, като при тези инциденти, са изгубили живота си петима, а 25 души са ранени. 



Началникът на КАТ коментира, че една от причините за катастрофите е премахването на изкуствените неравности по пътищата. Интересен е фактът, че противно на очакванията не през лятото, а през следващите 3 месеца – септември, октомври и ноември – са отчетени средно по пет загинали и 20 ранени на месец.

Гл. инсп. Минев за пореден път подчерта, че катастрофите се увеличиха след спирането на глобите от мобилните камери. В края на февруари има шанс отново да бъдат въведени електронните фишове. Според него е необходимо и да се завишат санкциите за груби нарушения като преминаване на червено на светофара.