Балабанова отново защити Златна Добруджа от дупчене за шистов газ

В рамките на парламентарния контрол днес, народният представител от АТАКА, Калина Балабанова зададе въпрос на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева относно решение за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие на цялостен и годишен работен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок “1-11 Вранино“

Балабанова отново защити Златна Добруджа от дупчене за шистов газ

В подписаното от служебния министър на околната среда Светлана Жекова решение се издава разрешение на фирмата „Парк Плейс Енерджи Корп“ да търси и проучва нефт и газ за периода 2014-2019 г. на територията на Блок „1-11 Вранино“.

Припомням Ви, че Блок „1-11 Вранино“ обхваща площ от близо 400 км, разположени на общините Генерал Тошево, Каварна, Балчик и Шабла. В тази зона се намират и защитени площи в това число - Езеро Дуранкулак, Крайморска Добруджа, Калиакра и Било.



Светлана Жекова стига до извода, че проектът на „Парк Плейс Енерджи Корп“ „няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда“, въпреки ясните и обявени в медиите намерения на фирмата да добива въглищен газ.

В тази връзка Балабанова попита сегашния министър Ивелина Василева за позицията й относно решението и би ли предложила неговото отменяне.

Василева отговори, че границите на блок „Вранино“ не попадат в защитени територии. Според нея МОСВ е извършило обективна оценка. Това решение е обжалвано пред ВАС, а делото предстои да се гледа. Това спира неговото изпълнение до произнасянето на съда. 

Националистката заяви, че от отговора на Василева разбира, че няма да се направи нищо за отмяна на това престъпно решение и министърът застава зад него. Балабанова попита защо РИОСВ - Варна излиза с подобно решение, което е за друга фирма, но касае същите зони – Крайморска Добруджа и Било. „РИОСВ излиза с решение, че проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич има вероятност да окаже отрицателно въздействие върху тези защитени зони – Крайморска Добруджа и Било. 

В двете решения са заложени сондажи на минимум 10 000 метра и те ще се извършат на защитени от „Натура“ зони. Подписвайки това решение, МОСВ извършва престъпление срещу държавата“, категорична е депутатката от АТАКА. Балабанова призова МОСВ да излезе с официална позиция дали смятат да отменят мораториума срещу шистовия газ. Тя показа на министър Василева публикация в пресата, в която Делян Добрев от ГЕРБ призовава да се отмени мораториума.