Учените от ускорителя „Теватрон” са направили плашещо откритие

Американските физици, които работят на ускорителя „Теватрон" в Националната лаборатория „Е. Ферми" са готови да обявят, че са направили сензационно откритие.

Учените от ускорителя „Теватрон” са направили плашещо откритие

Възможно е те да са открили нова елементарна частица или дори нов вид физическо взаимодействие, пише днес „Ню Йорк Таймс". Учените наблюдавали сблъсъци на протони и антипротони, в резултат на което се раждат други частици.


 

Интересували са се от резултатите за образуването на W-бозоните- елементарни частици, които пренасят слабо взаимодействи, което е едно от фундаменталните физически взаимодействия - гравитационното, електромагнитното, силното и слабо поле. По време на изследванията на резултатите учените открили значително количество енергия от 144 млрд. електронволта.

 

 Според тях това може да бъде единствено неизвестна досега частица. Изследователите подчертават, че това не е бозонът на Хигс. Според тях това явление е проява на нов вид на взаимодействие между частиците. В такъв случай може да се говори за откритие на пети вид фундаментално въздействие.

 

„Никой не знае каква е причината за това явление. Ако успеем да го докажем, това ще бъде изключително откритие във физиката за последните 50 години", заявява един от сътрудниците в лабораторията Кристофър Хил. „Много се развълнувахме от тази възможност, но в същото време се отнасяме към нея много внимателно. Това е толкова важно, че дори ни плаши, защото разглеждаме всякакви алтернативни обяснения", отбелязва на свой ред ръководителят на проекта Джовани Пунци