1160 пчелни семейства ползват безплатно общински пасища в Тервел

Местната политика в полза на пчеларите се провежда почти 2 години

1160 пчелни семейства ползват безплатно общински пасища в Тервел

През декември 2012 г. кметът на Тервел внесе в Общински съвет докладна записка с мотиви и предложение да се разреши безвъзмездно разполагане на постоянни и временни пчелини върху имоти, които представляват нископродуктивни и неподходящи за засяване общински земеделски земи. Регистрите на общината показват, че в общинския център и в селата голям брой хора са се обърнали към този поминък или пък отглеждат пчелни семейства, за да допълват доходите си.



По данни на местната администрация, в различните населени места на общината към края на 2012 г., когато е подготвено предложението до ОбС, е имало общо 150 пчелина, 142 от които са били с повече от 10 пчелни семейства. Това налага собствениците им да търсят по-големи терени, отдалечени от населените места. В същото време общинското ръководство си дава сметка, че притежава десетки хиляди декари с неизползваеми пасища и мери, както и друг тип терени извън регулацията на селата, които са подходящи за разполагане на пчелни кошери. До този момент те са били неизползваеми.

ОбС Тервел приема предложението на кмета. В рамките на 2 го-дини са издадени 16 разрешителни за разполагане на пчелини върху общински терени. Всички разрешения са на различни собс-твеници, уточняват от кметството.

Общо 1159 кошера са разположени в землищата на Тервел и селата: Нова Камена, Кочмар, Божан, Мали извор, Коларци, Чести-менско, Бонево и Орляк.

Беглата равносметка показва, че точно 10 % от всички собственици на пчелини в тервелско са се възползвали от облекчението, което им предостави общината. Този процент никак не е малък, като се има предвид, че голяма част от собствениците на пчелини разполагат със собствени терени, върху които вече са устроили стопанствата си, съобщават от Община Тервел.

Възможността да се ползват безвъзмездно и за продължителен период от време общински имоти (до 10 години с право на продължаване след из-тичането им при поискване на ново разрешение) позволява уве-личаване на броя на пчелните семейства за един собственик, както и броя на пчелините в общината, уточняват от там.