Софийски университет затваря врати заради отнемането на Ботаническата градина в Балчик

От понеделник, 4 април, Софийски университет затваря врати и прекратява дейността си. Предприетата крайна мярка е отговор на отнемането на Университетската ботаническа градина в Балчик от страна на управляващите.

Софийски университет затваря врати заради отнемането на Ботаническата градина в Балчик

От Софийския университет потвърдиха информацията, като заявиха, че решението е взето снощи на заседание на Академическия съвет на СУ. Шефът на информационния отдел съобщи за news.bg, че подробности ще бъдат оповестени на пресконференция утре. Той обяви, че университетът затваря врати за неопределен период от време.

 

Ректорът професор Иван Илчев призова студентите да се включат в протеста и поиска правителството да преразгледа решението си. Той коментира, че случващото се е в интерес на съмнителни бизнес интереси.

 

Ботаническата градина е предмет на спорове между правителствата и Софийския университет от дълги години, като делата до сега винаги са печелени от СУ. Спорът за нейната собственост ще бъде и основна тема по време на предстоящата пресконференция на проф. Илчев на 31 март в сградата на Софийския университет.

 

Представителите на "Студентски глас", които защитават студентското мнение, също се присъединиха към решението на Академичния съвет и поемат инициативата в следващите дни да организират дискусии, за да се запознаят студентите с проблема.

 

Иначе най-старото висше учебно заведение у нас ще бъде затворено докато Министерски съвет не върне правата му върху Ботаническата градина в Балчик.