Държавата закрива вузове; 500 000 души пряко или косвено засегнати от кризата в КТБ

За­по­вед­та за арест на Ва­си­лев ос­та­ва в си­ла; Бащата, изхарчил 90 000 лв. дарения: Не играя хазарт, завистници ме топят

Държавата закрива вузове; 500 000 души пряко или косвено засегнати от кризата в КТБ

Труд

500 000 души пряко или косвено засегнати от кризата в КТБ

500 000 души пряко или косвено са засегнати от кризата в КТБ, съобщи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Той участва в среща между експертите в консултативния съвет към работодателите и синдикатите с омбудсмана Константин Пенчев.

„Засегнатите компании и фирми се измерват с петцифрено число, а засегнатите работници и служители са стотици хиляди“, коментира Велев.

Участниците в срещата заявиха, че трябва да бъде направено всичко възможно за спасяването на банката. Според тях ситуацията с КТБ не е проблем само на вложителите, а става въпрос за системен проблем, който може да повлияе негативно на всички банки.




Труд

Държавата закрива вузове. Дава кредити за умни студенти

Държавата постепенно ще затвори част от университетите или ще прекрати приема в некачествени и несвойствени професионални направления, които има в тях. Това е записано в проекта на Стратегия за развитие на висшето образование, пусната за обществено обсъждане от образователното министерство на Румяна Коларова. Вузовете у нас са 51, но според документа методите на преподаване в тях, липсата на реформи, финансовата стагнация през последните години и демографската криза правят висшето ни образование неконкурентоспособно, както и недостъпно за огромна социална група.

Закриването на вузове и нулевият прием за специалности ще стане чрез промяна на начина на финансиране на системата, а не с административни мерки, пише още в стратегията.

24 часа

Бащата, изхарчил 90 000 лв. дарения: Не играя хазарт, завистници ме топят

“Тези хора с тяхната злоба ме докараха до невролог и психолог, ето колко хапчета ми изписаха. Завидяха ми, че съм си закупил жилище и съм си устроил децата. Всичко тръгна от Деляновци, имало и по-бедни от мен, по-нуждаещи се, но аз бях изпаднал в пълна безизходица и си помогнах сам.”

Така посреща репортер на “24 часа” в новия си тристаен апартамент 52-годишният Евгени Стефанов от село Деляновци, понастоящем вече жител на Свищов. Без каквото и да било смущение човекът, за когото стотици даряваха, за да не ходят две от 4-те му деца пеша до училище в съседното село и със скъсани обувки, сега показва напълно ремонтирания и обзаведен апартамент.

Монитор

За­по­вед­та за арест на Ва­си­лев ос­та­ва в си­ла

Со­фийс­ки­ят град­с­ки съд от­х­вър­ли вче­ра ка­то не­до­пус­ти­ма жал­ба­та на ма­жо­ри­тар­ния соб­с­т­ве­ник на КТБ Цве­тан Ва­си­лев сре­щу пос­та­нов­ле­ни­е­то на про­ку­ра­ту­ра­та за за­дър­жа­не­то му за 72 ча­са.

До то­ва се стиг­на, след ка­то за­щи­та­та на бан­ке­ра без­п­ре­це­ден­т­но по­ис­ка да бъ­де от­ме­нен ак­тът на дър­жав­но­то об­ви­не­ние, въз ос­но­ва на кой­то Ва­си­лев в мо­мен­та се из­дир­ва в цял свят, за да бъ­де арес­ту­ван и до­ка­ран пред бъл­гар­с­ки съд. Там ма­гис­т­ра­ти­те тряб­ва да оп­ре­де­лят мяр­ка­та му за не­от­к­ло­не­ние по об­ви­не­ни­е­то за длъж­нос­т­но прис­во­я­ва­не на бли­зо 206 млн. ле­ва от КТБ. Ма­кар да се из­дир­ва ве­че по­ве­че от ме­сец, той все още не е арес­ту­ван, за­ра­ди ко­е­то и съ­дът от­х­вър­ли жал­ба­та ка­то не­до­пус­ти­ма. Все­ки за­дър­жан има пра­во да об­жал­ва арес­та си, но то­ва мо­же да ста­не ед­ва след ка­то бъ­де арес­ту­ван, по­со­чи съ­ди­я­та от СГС Иван Ко­ев, ка­то до­пъл­ни, че жал­ба­та е преж­дев­ре­мен­но по­да­де­на и е про­це­су­ал­но не­до­пус­ти­ма.

Те­за­та, че Ва­си­лев мо­же да об­жал­ва ед­ва след ка­то бъ­де за­коп­чан, бе из­ло­же­на и от пред­с­та­ви­те­ли­те на дър­жав­но­то об­ви­не­ние.