Условно наказание за ползване на чужда дебитна карта

Добричкият окръжен съд призна за виновен Ерджевит К. М. – на 32 години, за това, че на 12.01.2010 г. в Добрич е използвал чужда дебитна карта, собственост на 67-годишен добричлия, като на два пъти, без негово съгласие е изтеглил общо 90 лв. от сметката му. Съдебният състав му наложи наказание 1 година условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Условно наказание за ползване на чужда дебитна карта
Делото бе разгледано и наказанието бе определено по реда на съкратеното съдебно следствие след като подсъдимият призна вината си и даде съгласие признанието му и събраните в досъдебното производство доказателства да се ползват при постановяване на присъдата.

Според обвинителния акт на 11.01.2010 г. пострадалият е получил пенсията си в размер на 195 лв. На следващия ден той внесъл 90 лв. по банковата си сметка. Възрастният мъж си купил нещо за част от останалата сума и се прибрал в необитаема вила, в посока сметището на с. Богдан, в която живеел по това време, понеже бил бездомен и безработен. Около обяд той установил, че портфейлът, в който се намирали личната му карта, дебитната карта и остатъкът от пенсията му от 26 лв., липсва. Той съобщил в банковия клон, че дебитната му карта е изгубена и тя била блокирана. Банковите служители установили, че от сметката му е изтеглена сумата от 90 лв. с помощта на открадната дебитна карта.

Пострадалият подал заявление в Първо РУ на „Полиция” в гр. Добрич за извършената кражба, към което приложил полученото от банката извлечение. От него става ясно, че на 12.01.2010 г. от сметката му били изтеглени първо 80 лв., а после 10 лв.

Служителите на реда установили, че Ерджевит е извършил неправомерното изтегляне на парите с чуждата дебитната карта. В хода на разследването било изяснено, че същия ден той е забелязал две жени от ромски произход да изхвърлят предмет в контейнер за смет и така намерил дебитната карта с изписан на гърба й ПИН-код. Ерджевит отишъл със свой приятел до банкомат да проверят наличността й. Те установили, че в картата има сума от 92 лв. След като изтегли 90 лв., Ерджевит М. дал 30 лв. на другия мъж, а остатъкът задържал за себе си.

Двамата са възстановили причинената на 67-годишния мъж щета в хода на досъдебното производство.

Ерджевит не е женен, безработен е, не е осъждан.