Борисов подготвя партньорство с БСП

Договорки на ГЕРБ и Бойко Борисов с БСП, Георги Първанов, Алексей Петров и Русия вижда лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него премиерът ще повтори рецептата за спасяване във властта на НДСВ.

Борисов подготвя партньорство с БСП
Бойко Борисов се подготвя за вариант, по който мина Симеон Сакскобурготски. Договорката е да сближи позиции с БСП по всички ключови въпроси и по този начин да подготви бъдещото си политическо партньорство с тях. Това обяви лидерът на ДСБ Иван Костов след заседание на партйното ръководство.

Така две години след като социалистите размахаха предизборно лозунга: "Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов", лидерът на ДСБ каза същото няколко месеца преди поредния вот. Според шефа на тъмносините ГЕРБ и БСП сега се правят на опоненти както НДСВ и левицата преди парламентарните избори през 2005 г. "Но помните как след това си направиха тройната коалиция", припомни лидерът на ДСБ.

Сближаването с БСП, според шефът на тъмносините, било предшествано от договорка "с всички от Алексей Петров, до Първанов и Русия".

„Вододелът беше атаката със СРС. Тогава ГЕРБ и Борисов можеха да избират дали да продължават и изобщо дали да служат на националния интерес или да се договорят с всички като се започне от обвинения Алексей Петров и се стигне до Първанов и Русия”, каза Костов.

Според него това, че атаките били отсечени като с нож, трябва да подсказва, че Борисов започва да се договаря с всички, за да изкара мандата си. Лидерът на ДСБ обяви провал на политиката на реформи за справяне с кризата. Според тъмносините състоянието на България е плачевно спрямо другите държави в ЕС, САЩ, Китай, Индия, Турция и др. на базата на основните показатели, по които се отчита състоянието на криза.

„Навсякъде има растеж на доходите, на БВП, на вътрешното потребление. В България обаче имаме почти нулев темп на растеж на БВП, спад през четвъртото тримесечие на потреблението с 3,7%, увеличение на безработицата с 0,8%, но спад на заетостта с 12%, спад на инвестициите”, констатира Костов. Той беше категоричен, че кризата в България не е световната криза.

Според ДСБ правителството не е в състояние да отговори на интересите на българските граждани.

„И вместо да води политика в техен интерес, Борисов им обещава светло бъдеще с магистрали, евтин ток и присъствие в пакта на еврото, което не означава, че в България ще има евро”, каза лидерът на ДСБ.

Костов даде да се разбере, че подкрепя протестите, но държи на техния спонтанен характер. "Не искаме да им придаваме политически характер", каза той и допълни, че се надява хората да излязат да протестират и срещу строежа на АЕЦ „Белене”.

„Рухва митът за евтината ядрена енергия и атомната централа като някакъв гарант за икономически просперитет. За 2010 г. нетната печалба на АЕЦ „Козлодуй” е 65 млн. лв. Това значи, че никога не може да се изплати мощност от 6 млрд. евро, защото става дума за същите мощности”, каза Димитър Бъчваров от ДСБ. Той припомни, че в АЕЦ „Белене” се предвижда да се построят генератори със същата мощност като тази на АЕЦ „Козлодуй” в момента.

„Или цената трябва да се повиши в пъти, за да се изплати тази централа за 40-50 г. или тя няма да се изплати никога и ще дърпа икономиката непрекъснато назад.”, каза Иван Костов.