Пострадалите градини и ясла отварят през септември, но за по-малко деца

По набирателната сметка на общината към 25 юли са постъпили близо 70 хил. лв., като по желание на дарителите част от тях се разпределят целево за Детска ясла 6 – 12 600 лв., за ЦДГ 23 – 7000 лв., за ЦДГ 24 – 5000 лв. Други 2500 лв. са само за двете детски градини. Има и едно дарение от 100 лв. за конкретна гражданка.

Пострадалите градини и ясла отварят през септември, но за по-малко деца

На среща с директора на РЗИ д-р Светлана Ангелова, миналата седмица кметският екип е обсъдил възможностите за по-бързо възстановяване и отваряне на детските заведения. Направени са огледи на сградите, вкл. и от БАБХ.Очаква се становището на РЗИ.



Предложението на общината е дейностите да бъдат организирани на втория етаж на сградите, за да могат да функционират от септември. Обследват се и други помещения, като учителските стаи, които биха могли да поемат част от капацитета на занималните или спалните помещения на първия етаж. През август ще стане ясно окончателно каква реорганизация ще се наложи.

От агенцията по храните са заявили, че ако могат да възстановят работата на кухненските блокове, градините могат да отворят врати. За детската ясла, която най-много пострада обаче, това е невъзможно. Ще се търси алтернативен вариант на хранене на децата, но като цяло капацитетът и на трите детски заведения ще бъде по-малък.