Приключват огледите за оценка на пострадалите от наводнението сгради

Днес предстои последен оглед на пострадалите от наводнението жилищни сгради в Добрич, съобщи кметът на общината Детелина Николова.

Приключват огледите за оценка на пострадалите от наводнението сгради

Досега са издадени 59 заповеди, 23 от които за сгради, които изцяло трябва да бъдат премахнати или вече са съборени, 40 за укрепване. Днес предстои да бъдат издадени и връчени последните 18 заповеди, част от които са за ремонт, а други за събаряне. Ако всички собственици се явят да си получат документите тази седмица ще приключи връчването на заповеди за общо 77 жилища. Разликата в числата идва от това, че в един имот понякога има две или три сгради с различна документация, поясни Николова.



Общо 750 заявления са постъпили в общината от юридически и физически лица. Седемте работни групи от специалисти, които са посетили пострадалите са съставили протоколи, снимков материал и са включени като имоти за обработка 698. Разликата тук е породена от факта, че съсобственици в една сграда са подавали отделни заявления. По чл. 196 от ЗУТ (бел. ред. за принудително изпълнение на заповеди за поправяне, заздравяване или премахване на строежи или части от тях) са подадени 79 заявления, работата е съсредоточена върху 77.

Списъкът от обследването ще бъде допълнен с окончателните данни и ще бъде актуализиран пред Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, където досега са постъпили сведения за 49. Има констатирани нови пукнатини след изсъхването на някои от къщите, което налага промяна в някои от заповедите на база повторни или трети огледи, но всичко това ще приключи тази седмица, обобщи Николова.