Започна военна операция срещу Кадафи

Започна военна операция срещу Либия, съобщи френският президент Никола Саркози. Военни самолети на Франция вече се намират във въздушното пространство над Либия.

Започна военна операция срещу Кадафи
Френският президент Никола Саркози съобщи, че въоръжените сили на съюзниците вече са започнали операция в Либия, предаде БиБиСи.

Представителите на международната общност са решили да използват „всички възможни средства" и преди всичко военни за прилагането на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня от страна на силите на либийския лидер Муамар Кадафи.

Саркози обяви от Елисейския дворец, че военни самолети на Франция вече се намират във въздушното пространство над Либия, за да попречат на силите на Кадафи да бомбардират Бенгази.

По-рано БиБиСи съобщи, позовавайки се на военни източници, че няколко френски изтребители прелитат над територията на Либийската Джамахирия. Според агенцията полетите били с разузнавателна цел.

Данните сочат, че изтребителите са излетели следобед от базата в Сен Дизие в Източна Франция. Мисията ще продължи целия следобед на събота. Засега изтребителите не са срещнали проблеми след няколко часа прелитане над либийската територия.

По думите на Саркози Кадафи пренебрегва ултиматума, който му беше поставен от международната общност.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че по отношение на Либия - „вече е дошло време да се действа." По думите му Кадафи е нарушил обявеното прекратяване на огъня.

Време е да действаме и тези действия трябва да са бързи. Полковник Кадафи сам предизвика всичко като излъга международната общност, поясни още той.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че световните сили са на едно мнение, че насилието в Либия трябва да приключи. Тя обаче потвърди, че Германия няма да участва във военни действия.

Италиански самолети са започнали разузнавателна мисия над Либия. Междувременно премиерът на страната Силвио Берлускони заяви, че страната засега предлага само свои военновъздушни бази, които да бъдат използвани в рамките на военната операция.

Канада заяви, че се нуждае от два дни, за да подготви своите военни. Катар и няколко европейски държави, сред които Белгия, Холандия, Дания и Норвегия, също са потвърдили в събота желанието си да участват в одобрената от ООН военна интервенция.

Стана ясно, че либийският лидер Муамар Кадафи е изпратил писмо до американския президент Барак Обама, в  което той го нарича свой син пише вестник „Ханделсблат". В писмото Кадафи твърди, че всъщност Северна Африка се бори срещу Ал-кайда. „Какво ще направиш, ако откриеш, че американски градове са под въоръжен контрол?", пита Кадафи американския президент Обама.