108-годишна сватбена рокля показват в музея в градския парк

В рамките на проявите, посветени на Европейската инициатива „Нощ на музеите”, РИМ – Добрич открива изложба „Традиционно народно облекло и накити от Добруджа”.

108-годишна сватбена рокля показват в музея в градския парк

Целта на експозицията е да представи чрез две от най-богатите и интересни колекции на отдел „Етнография” – „Облекло” и „Накити”, уникалната в регионалната си специфика и многообразие, единна в своята българска основа, народна култура на Добруджа в периода от края на XIX в. до средата на XX в.

Експонираните традиционни носии на различни етнографски групи показват регионалните особености и общобългарските характеристики на облеклото на преселените от Тракия, Балкана и Северна Добруджа българи и илюстрират най-ярко етнографската пъстрота на областта. Акцент в изложбата е най-новото постъпление в отдел „Етнография” – сватбена рокля от 1906 г., дарена от Вяра Коларова и Надежда Пампорова.

Създадени в домашни условия или в ателиетата на изкусни майстори златари, накитите присъстват в ежедневния и празничен бит на добруджанката и са не само задължителен декоративен елемент в традиционната носия, но и предмет с апотропейно значение, израз на възрастов, семеен и социален статус. Повече от 300 експоната представят спецификата на златарския занаят и многообразието от материал, форми, начин на изработка на традиционните украшения, битували в Добруджа през XVII – XIX век, и дават възможност на посетителите да придобият визуална представа за красотата на съхранената българска традиция.

Експозицията „Традиционно народно облекло и накити от Добруджа” ще бъде открита днес от 17 часа в музея в градски парк „Св. Георги”.