Три добруджански плажа под наем; Убиец от „Килърите 3” офейка от затвора; 5 бона глоба за декларация без подпис

Най-големият ветроход в света акостира във Варна; Сириец отказа 1000 лв. заплата, за нищо не стигали; Трети сме по евтин бензин в Европа

Три добруджански плажа под наем; Убиец от „Килърите 3” офейка от затвора; 5 бона глоба за декларация без подпис

24 ЧАСА
Дете в кома, падна от 10 метра височина във фонтаните на НДК
10-годишно дете пострада тежко при инцидент в София. Детето е в кома, след като е паднало във фонтаните на НДК, съобщи bTV.

Момчето е паднало от около 10 метра височина, в необезопасен участък от фонтана. Било е с баща си. Настанено е в реанимацията на „Пирогов", в критично състояние.

От Столична община коментираха, че в тази част от фонтана няма липсващи елементи, а конструкцията му е такава, че на мястото няма как да бъде поставен предпазен парапет.

Най-големият ветроход в света акостира във Варна
Най-големият четиримачтов ветроход в света – руският „Седов“ акостира днес във Варна. Той бе посрещнат с топовен салют.

Ветроходът с дължина 122 метра ще се включи в международната регата „Тол Шипс“.

Той трябваше да пристигне вчера, но се забави заради натоварения трафик в Босфора.

В 17:00 ч. ще се проведе парадът на екипажите, които ще преминат по основни булеварди в центъра на Варна. В 20:00 ч. ще започне концертът на група „Сигнал“ на издигната сцена в района на пристанище “Варна“, съобщават организаторите.

Всички ветроходи, които участват в международната състезанието, ще приемат безплатно посетители на борда, съобщи председателят на организационния комитет кап. Тома Томов.

Корабите ще бъдат отворени от 10 до 18 ч.

ТРУД
Сириец отказа 1000 лв. заплата, за нищо не стигали
Сириец, който в родината си работел като майстор по довършителни работи в строителството, е отказал условия за работа в България, при които е можел да взема между 800 и 1000 лева на месец. 1000 лв. можел да получава, ако работи и в почивни дни.

“Тези пари не стигат за нищо, няма да мога да издържам семейството си”, отсякъл майсторът. Това се случило на наскоро организирана борса, на която подали оферти работодатели от цялата страна.

Бежанците от лагерите у нас масово отказват да работят за минимална заплата, показа проверка на “Труд”. Такива примери има и в центъра в Пъстрогор. Там е подписан рамков договор между Агенцията за бежанците и Бюрото по труда в Свиленград за наемането на 6-има души сред чужденците със статут.

Предлаганата работа е за четирима души, които да се трудят в кухнята на бежанския център и още двама, които да бъдат назначени по договор като чистачи. Заплатата, която се предлага, е минималната за страната или 340 лева. Оказва се обаче, че никой от бежанците не желае да се обвързва с договор за тези пари. Единствено жена от Ирак се съгласила да работи в кухнята.

Въпреки че отказват работа, защото заплатите им били ниски, чужденците не напускат лагерите, където живеят безплатно.

Не пускаш на шефа, не те пращат в чужбина!
Секс намеци и неприлични предложения тормозят програмистка от голяма IT компания. Самата жена се оплакала в Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Дамата, която е на средна възраст и е с по-скоро дискретен външен вид, била обект на устни намеци за интимност не само от страна на прекия си шеф, но и от свои колеги, научи “Труд”.

Освен че я тормозели с неприлични предложения за интимна близост в хоризонтално положение, жената страдала и по други параграфи. Не я пращали на обучение в чужбина, за разлика от нейните колеги. Освен това пропускали да я уведомяват за седмичните оперативки или за други общи задачи във фирмата.

След като завела жалбата си в КЗД, тормозът се засилил, а впоследствие била уволнена. Комисарите ще разглеждат случая на заседание след 2 месеца.
И докато за другите оплаквания жената вероятно ще намери доказателства, то за секс тормоза най-вероятно няма да може да го направи. Именно това е и най-честата причина други дами, претърпели подобни посегателства, да премълчават напъните на шефовете си.

Заради това и такива жени по-често предпочитат да напуснат работата си, отколкото да се оплачат. Така в КЗД през миналата година са разглеждали само една жалба за секс тормоз. Тогава в комисията имаше оплакване от три жени за секс тормоз срещу един и същи мъж - началник на бензиностанция.

Дамите събрали смелост и се оплакали, че шефът им ги кани на среща на “усамотено място”, като ги заплашвал, че ще ги уволни, ако се оплачат.

Преди това - през 2011 г. в КЗД бяха получени 5 жалби от дами, които са пострадали от сексуални набези на своите шефове. Много често подобни посегателства стават без свидетели и са само вербални. Заради това и трудно се събират доказателствата за секс тормоза.

Все пак преди години комисарите наложиха безпрецедентна глоба за сексуален тормоз от 4500 лева. Тогава беше наказан началник на клон на банка в Северна България, който засипвал своя омъжена служителка с неприлични SMS-и, като даже и? предлагал да заживее заедно с него. Дамата обаче запазила уличаващите послания и мениджърът бил наказан.

СТАНДАРТ
Убиец избяга през тунел
Бягство от затвора като на филм спретнаха двама пандизчии. Николай Николов-Шатката и чилиецът Хосе Луис Гевара Мартинез от Софийския централен затвор успели да прокопаят тунел под оградата.

Те духнали от зандана под носа на надзирателите около 20,30 часа в сряда. Предполага се, че са поели в посока Сърбия или Гърция и вече са извън страната. 46-годишният Николов е с 20-годишна присъда за убийството на пернишкия дилър Николай Христов-Хайо. Преди няколко месеца стана свидетел срещу пернишката банда за мокри поръчки, известна като "Килърите 3", и заедно с друг перничанин Станислав Ангелов-Сиси даваха показания в специализирания съд. Хосе е на 48 години с гватемалски паспорт, изтърпява наказание от 10 години затвор за грабеж, отнемане на превозно средство и незаконно оръжие. Двамата са работели като парнаджии в затвора и са успели да избягат именно от това помещение, което се намира откъм улица "Майор Векилски". От МВР са взели спешни мерки.

Полицията е на крак, блокирани са граничните пунктове към Сърбия и Гърция. В затвора незабавно е назначена проверка за обстоятелствата около бягството на двамата, както и защо е позволено на Шатката да работи. Източници на "Стандарт" обясниха, че перничанинът временно се е грижел за парното, тъй като нямало титулярен парнаджия. Проверяват се всички надзиратели, тъй като има съмнения, че някой от тях може да е подпомогнал бягството. Има данни, че и други пандизчии са се готвели да духнат през прокопания тунел. Повечето са особено опасни престъпници, с тежки присъди за убийства и други жестокости.

Предполага се, че бандитите седмици наред са подготвяли бягството си и са копаели тунела под прикритието на легалната си трудова дейност в затвора. Освен вътрешното разследване от МВР проверяват и дали двамата са били подпомогнати отвън. В затвора Шатката е бил много близък с кюстендилеца Асен Китанов-Психото. За това първата проверена дестинация на бегълците е Кюстендил. Не се изключва хипотезата да ги е чакал автомобил, с който да са били прехвърлени извън територията на страната. Има вероятност да са им били осигурени фалшиви документи или да са преминали през зелена границата.

Три плажа намериха стопани за лятото
Три от добруджанските плажове намериха стопани след приключването на обявения от регионалното министерство търг, на който пясъчните ивици бяха отдадени под наем. Впечатление прави, че за два от плажовете - "Иканталък-2", с площ от 6856 кв. м в землището на община Каварна и плаж "Вили "Чайка" с площ от 1072 кв. м на територията на община Балчик са се явили само по един кандидат. Двама са били мераклиите да стопанисват плаж "Бялата лагуна" в Каварненско, чиято активна плажна ивица е 5070 кв.м. След изтичане на срока за обжалване спечелилите конкурса фирми ще могат да сключат своите договори, като задължително условие е в 14-дневен срок да внесат и едногодишната наемна цена. Наемът на плажовете е за по една година. Най-висока цена е дадена за "Иканталък-2" - 24 120 лв. с ДДС, при първоначално обявена - 8463 лв. без ДДС. Най-ниска наемна цена е дала "Хелиос БГ" ООД - 3 хил. лв. с ДДС, при първоначално обявена цена от 2197 лв. без ДДС за плаж "Вили "Чайка" в община Балчик.

В навечерието на активния сезон все още 18 от общо 35-те плажа на територията на област Добрич са без стопани. Сред тях са централният плаж на Каварна, плаж "Русалка" и "Тауклиман".

НОВИНАР
Убиец от „Килърите 3” офейка от затвора през тунел
Предполагат, че вече не е в България
Убиецът Николай Николов-Шатката избяга в сряда вечерта от централния софийски затвор, съобщи Struma.com.

Той е офейкал заедно с гватемалец на име Хосе. От управата на затвора отказаха официален коментар, но според непотвърдени данни двамата са избягали през специално прокопан тунел. Те са полагали труд и са работели на обект в затвора. Именно заради това според запознати сега шефът на затвора Петър Кръстев ще е „на мушката”. Това е така, защото не е ясно дали Шатката е имал право да извършва трудова дейност на обекта, където е бил за последно преди бягството.

От сряда цялата полиция е на крак и издирва изчезналите. Блокирани бяха граничните пунктове към Сърбия и Гърция. В централния затвор започна спешна проверка на това как точно е осъществено бягството.

Пред Блиц хора от обкръжението на Шатката са казали, че вероятно той и ортакът му вече са напуснали страната и блокирането на границите е закъсняло. Според тях моментът за бягството не е избран случайно. По време на дълги празници по граничните пунктове обикновено се събират огромни опашки от коли и автобуси.

Тогава проверките са по-бързи и съответно не толкова прилежни, както през останалите дни. Това се прави с цел да не се бави потокът. Предполага се, че бягството на Шатката е било планирано дълго време и помагачите, колкото и да са те, са уредили кола, която да го изведе в съседна държава. Шатката може да е изчезнал, скрит в багажник или дори добре маскиран и с фалшиви документи, седнал на пътническа седалка.

Шатката е част от пернишката група за убийства, рекет и наркоразпространение „Килърите 3”. Той беше осъден за убийството на популярния перничанин Николай Христов-Хайо през 2008 г. Той го ликвидирал с 10 куршума вечерта на 19 февруари преди 6 години. Месеци наред криминалисти от столицата работеха по убийството.

След като го арестуваха, той се призна за виновен и заведе полицията на мястото, където е закопан друг известен мъж от пернишкия ъндърграунд – Ханс. Шатката беше признал, че е убил Хайо по поръчка на друг опасен убиец – Станислав Ангелов-Сиси. Тази версия се потвърди и от разпита на самия Ангелов.

МОНИТОР
Хората изпищяха от поправката „Дянков” в ДОПК
5 бона глоба за декларация без подпис
Стотици подават данъчните документи без параф
До 5 бона глоба грози всеки, който е подал данъчната си декларация, без да я подпише. През последните дни на кампанията на НАП по събиране на документите от гражданите, е станало ясно, че стотици декларации са изпратени без подпис до тях. Без параф обаче документът се счита за неподаден и на лицето се налага санкция от 500 до 5000 лева, обясниха данъчни пред „Монитор”.

„Лицето, подало така декларация, реално не носи отговорност за вписаните в нея данни и ако те се окажат грешни, няма как да понесе отговорност за тях”, разказаха служителите на приходната агенция. Голяма част от хората

дават на други лица да попълнят декларацията

за пред данъчните и след това обясняват, че не знаят какво пише в тях. Преди време е имало случаи, в които лица или фирми оспорват наложени им санкции заради декларации, на които не са се подписали, но са сгрешили данните в тях. Заради липсата на парафи съдът е уважил част от исковете им.

Друг голям проблем, който лъсна по време на данъчната кампания през 2014 г., е поправката „ГЕРБ” в ДОПК. С нея се наложи правилото за лица, които получават възнаграждения по граждански договори през годината, да плащат сами налозите си за последните три месеца от годината.

До края на 2012 г. това задължение беше на платеца на дохода и данъка се удържаше авансово. Физическите лица трябваше само да декларират въпросните доходи и на практика

си спестяваха време и транс-акционни разходи

да превеждат средствата към бюджета лично.

Обяснението за корекцията в закона беше, че данъчните задължения за последното тримесечие ще може да се намалят с до 5%, ако се платят до 10 февруари или ако данъчната декларация се подаде по електронен път.

Близо 200 000 души у нас

получават доходи от извънтрудови правоотношения. Средният данък, който те трябва да платят за последното тримесечие на 2103 г. е около 1000 – 1500 лв. на човек.

Болшинството от хората дължат между 300 и 500 лв., но има случаи, в които се декларира приход от няколко милиона лева по граждански договор и това вдига средната сума, обясниха данъчните.

Така заради поправката на ГЕРБ държавата губи близо 200 млн. лв., които е можела да получи още в края на годината. По сегашния закон тези суми са дължими до 30 април през следващата година.

На Балканите най-изгоден е дизелът в Македония
Трети сме по евтин бензин в Европа
Средната цена на А-95 у нас е 2,52 лв./л
България е трета по ниска цена на масовия бензин А-95 в ЕС, сочи статистиката на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ).

В края на април у нас той се е продавал средно по 2,52 лв./л, колкото и в съседна Македония. В ЕС най-евтин е той в Полша – по 5,37 злоти (2,47 лв./л). В Чехия той е с 4 ст. по-евтин от Българския. В Сърбия е с 2 ст. по-скъп, а в Черна гора и Румъния - съответно с 15 ст. и 20 ст.. От балканските страни най-ниска средна цена от 2,34 лв./л е отчетена в Косово. Най-скъпо на полуострова - по 3,25 лв./л, струва масовият бензин в Гърция. В южната ни съседка цената му е по-висока, отколкото в Германия.

Европа №1 по-скъп А-95 е Норвегия, където той се търгува средно по 15,73 крони или 3,71 лв./л. Това гориво излиза над 3 лв. за литър в още 12 държави.

В Европа най-евтин е бензинът в Русия и Беларус

където средната цена е 1,36 лв./л.

Интересното при бензина А-98 е, че у нас е само със стотинка по-евтин, отколкото в Люксембург. Цената му в България е средно 2,70 лв./л, като на Балканите това гориво е по-евтино само в съседна Македония - 2,57 лв./л. Най-скъп в района е суперът в Гърция - 3,54 лв./л. В Европа лидер е Норвегия с 3,89 лв./л, като още 11 страни са със средни цени над 3 лв.

България е на 23-то място по средна цена на дизела на Стария континент, сочи статистиката, която включва 36 страни.