Съдът в Балчик няма да бъде закрит

Това е решението на Комисията по анализ и отчитане на степенна на натовареност в органите на съдебната власт към Висшия съдебен съвет, която заседава вчера

Съдът в Балчик няма да бъде закрит

На 4-ти март Комисията по предложенията и атестирането (КПА) при ВСС предлага закриване на Районен съд гр. Балчик. Предложението за закриване на РС Балчик е изпратено на Комисията по анализ и отчитане на степенна на натовареност в органите на съдебната власт за анализиране на възможностите за закриване на РС Балчик и РП Балчик с правоприемник РС Каварна и РП Каварна.



Комисията по натовареност, след като се запознала с данните на РС Балчик и РС Каварна за последните три години – от 2011 г., 2012 г. и 2013 г., както и с данните относно демографската картина в общините, които се обслужват от районните съдилища, е констатирала, че натовареността е почти еднаква, както и броят на населението, обслужвано от тях. С тази разлика, че в територията на община Балчик се включва и КК Албена, което води до сезонно увеличаване на населението, а оттам е и предпоставка за  ръст на съдебните производства.

В резултат на събраните към момента данни, Комисията по натовареност не може да вземе обосновано решение за това дали се налага закриване на РС Балчик или закриване на РС Каварна, или на който и да е друг съд в съдебния район на Добрички окръжен съд, тъй като към момента не са налице пълните база данни, които могат да позволят вземане на обосновано, мотивирано и правилно решение в този смисъл. Поради това Комисията по натовареност намира, че предложението на Комисията по предложенията и атестирането е необосновано и неоснователно.

Комисията по натовареност няма да разглежда поотделно конкретни предложения за закриване на отделни съдилища, а счита, че въпросът за реформа на съдебната карта трябва да бъде предмет на цялостен анализ и решение по инстанционни нива, се казва още в решението й.