Изложба „Цветовете на залеза“ се открива днес в Каварна

Днес, от 18 часа, в Художествена галерия "Христо Градечлиев” - Каварна ще бъде открита изложба „Цветовете на залеза“ на Домника Кожухарова.

Изложба „Цветовете на залеза“ се открива днес в Каварна

Домника Кожухарова е родена в Мангалия, Румъния и е израснала в Каварна. Следва архитектура в Архитектурния отдел на "Института за народно стопанство и икономика" - Варна. Оттогава тя живее и работи във Варна. Днес тя е сред доайените на варненските художници.


Домника Кожухарова е от генерацията български художници, които с творческото и човешкото си присъствие след 60-те години обогатиха спектъра на художествените изяви на варненските художници. В изкуството си тя показва, че няма ограничения - еднакво успешно се изявява в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис.

Създала е произведения в различни жанрове - портрет, натюрморт, тематична композиция, пейзаж в неговите разновидности – ландшафт, градски, съвременен и с характерната българска възрожденска архитектура. Творбите й - акварели, рисунки, са като страници от дневниците на нейния живот.

В приложните изкуства използва различни техники и материали и е създала множество декоративни пана, текстил и мода, осъществила е редица проекти, свързани с дизайна на обитаемата среда.