Лятото ще е дъждовно до юли, после топло и сухо; Крият дела за рушвети срещу морски кметове; Обезоръжиха пиян полицай на метри от училище

133 депутати остават без надници, провалили кворума; Рекорден круизен сезон у нас заради кризата в Украйна; Бургазлийка си поръча червило за 62 000 долара за бала

Лятото ще е дъждовно до юли, после топло и сухо; Крият дела за рушвети срещу морски кметове; Обезоръжиха пиян полицай на метри от училище

Капитал
Фермери предлагат 25% от парите за селските райони да отидат за субсидии
Зърнопроизводителите настояват и парите за малките фермери да се дават само на реално работещи
Една четвърт от бюджета на бъдещата програма за развитие на селските райони да бъде пренасочена към директните плащания на площ. Това предложи Асоциацията на зърнопроизводителите по време на кръгла маса на браншови сдружения в земеделието вчера. Сдружението настоя още и за гаранции, че по предлаганата от правителството схема за дребните стопанства ще се предоставят пари само на реално работещи фермери. На обсъждането нямаше представители на земеделското министерство.

Преразпределението на пари - до август 
Според новите правила на бъдещата селскостопанска политика държавите членки могат да избират да прехвърлят пари от директните плащания към програмата за селските райони и обратно. Решението за това трябва да бъде изпратено до Брюксел до 1 август, като то може да бъде в определени рамки. Така например максималната сума от директните плащания, която може да бъде насочена към програмата, е 15%, или около 800 млн. евро.

От програмата към субсидиите на площ пък може да бъдат преразпределени 25%, или около 500 млн. евро. Досега земеделското министерство не е съобщавало дали въобще обмисля темата за прехвърляне на средства между двете направления.

Първо предложение: от програмата към субсидиите
Вчера стана ясно, че вече има първо предложение за разместване на сумите. Асоциацията на зърнопроизводителите ще поиска 25% от парите в програмата за селските райони да отидат като директни плащания. Така на година допълнително ще има между 83 и 85 млн. евро към плащанията, които са средно между 720 и 800 млн. евро на година до 2020 г.

Непрозрачно са били изхарчени 32.6 млн. лв. за обществени поръчки
Държавната финансова инспекция е установила вреди за почти 5 млн. лв.
Държавните институции и общините, както и две от електроразпределителните дружества са похарчили непрозрачно 32.6 млн. лв. за обществени поръчки. Над 100 обществени поръчки са били проведени при по-лека от предвидената в закона процедура или въобще не са били проведени.

Това показва обобщената информация на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за приключилите инспекции през първото тримесечие на тази година. Те са били общо 128, от които 51 са били планови, а останалите 77 са извършени след подадени в агенцията сигнали. За 624 административи нарушения са били съставени актове, а актове за начет - за 4 случая на причинени вреди. Общата стойност на установените вреди е малко под 5 млн. лв., от които по-голямата част - 4.1 млн., са на държавното дружество "Напоителни системи".

При "Енерго-про мрежи" инспекторите са установили нередности по 3 обществени поръчки (2 непроведени процедури и едно договаряне без обявление) на обща стойност 5.6 млн. лв., а нарушенията на дружеството са били 40, става ясно от отчета на държавната финансова инспекция.

Репортер
Пак ще ни возят стари таксита
Автомобили втора ръка ще могат да бъдат регистрирани като таксиметрови, ако са по-стари от 8 години, а не както досега – до 5 години
Възрастта на такситата да бъде увеличена от 10 на 15 години, предлагат от БСП. Депутати внесоха в деловодството на НС проект за изменение на Закона за автомобилните превози, които целят да облекчат таксиметровия бранш.

Предлага се да отпадане ограничението автомобили втора ръка да не могат да бъдат  регистрирани като таксиметрови, ако са по-стари от 5 години. Ние предлагаме тази възраст да бъде увеличена на 8 години, поясни Петър Мутафчиев.

С предложенията се дава възможност администрациите на общините сами да определят тавана на таксиметровите услуги, както и долната граница на тарифите. Социалистите подготвят и допълнителни разпоредби, които се отнасят до подзаконовата нормативна база в сферата.

Петър Мутафчиев обясни, че целта на внесените текстове е да премахнат забраните по отношение на старите коли, ползвани за таксиметрови услуги. В закона досега имаше ограничения, че автомобил може да се ползва за таксиметрови превози, докато достигне 10 години експлоатация.

България с най-лош транспорт
България, Гърция и Полша са държавите с най-слаби постижения в областта на транспорта в Европейския съюз. Това се посочва в първото издание на ЕС за състоянието на този сектор в общността на 28-те, съобщиха от представителството на ЕК у нас.

Класацията сравнява постигнатото от държавите членки в 22 свързани с транспорта категории. Страните с най-добри постижения са Нидерландия и Германия.

Класацията обединява данни от различни източници като Евростат, Европейската агенция за околна среда, Световната банка и ОИСР.

Данните са обобщени по вид транспорт - автомобилен, железопътен, воден и въздушен.

Сега
Лекарският съюз прогнозира листи на чакащи в болниците
Държавата обсъжда да плаща пълни здравни вноски на децата, но има идеи да ги поемат и родителите

В началото на есента ще има твърди лимити на болниците и листи на чакащите, ако здравната каса не запълни очертаващия се дефицит. Това предупреди вчера д-р Димитър Петров, експерт в Българския лекарски съюз. Според различни изчисления дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса се очаква да достигне до 250-300 млн. лв. Искаме ясен отговор как ще се покрие недостигът, но никой не казва как ще стане това, заяви Петров пред БНТ вчера. Според него, ако държавата започне да плаща пълна вноска поне за децата от 1 юли, за половин година в бюджета на НЗОК ще влязат 190-200 млн. лв. и "това би закърпило положението".

В момента вноските за работещите и самоосигуряващите се са върху доход от 420 до 2400 лв. Това означава, че здравната вноска е от 33.60 лв. до 192 лв. на месец в зависимост от доходите. В същото време държавата внася месечно по 16.80 лв. за осем категории лица - деца и ученици, пенсионери, безработни, затворници и др. Около 2 милиона български граждани се осигуряват сами, т.е. плащат 8% от размера на вноската и всички останали, осигурявани от държавата, се осигуряват на 4%.

Друг проблем е, че няма персонален регистър на осигурените от тези категории лица. Държавата не е най-коректният осигурител в самата държава, това е парадокс, коментира Петров. Според него страната ни има солидарна система, но "трябва да има определени граници". Ако държавата внася 12 пъти по-малко средства, хората на максимални доходи започват да се питат дали да ги внасят, щом държавата не си изпълнява ангажимента, заяви още експертът от съсловната организация.

Борисов влезе в достлук с ДПС и за вида на бюлетината
БСП също помогна на коалиционния си партньор с мълчаливо съгласие
Кафето в Кърджали, изпито преди няколко седмици от лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан, произведе нов, неочакван политически ефект. Представителите на ГЕРБ в правната комисия подкрепиха вчера искането на движението за промяна във вида на интегралната бюлетина за евровота. Поправката, внесена в последния момент, бе прокарана заедно с другото изменение в Изборния кодекс, направено след съглашение между ГЕРБ и ДПС - увеличаването с един на членовете на ЦИК. От БСП не участваха нито в дискусиите, нито в гласуването.

Искането на ДПС за промяна в дизайна на бюлетината противоречи на правилника на НС, тъй като е извън обхвата на приетите на първо четене текстове. Това бе изтъкнато от зам.-шефа на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, която единствена гласува "въздържал се". Колегите й обаче подкрепиха предложението на ДПС. То предвижда номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязва преференциалният вот, да бъдат оградени с кръгче, а не с квадратче, за да се различават от номерата на партиите. Шефът на правната комисия Четин Казак, който е вносител на промените, обясни, че целта е да се улеснят максимално избирателите и да не се стига до невалидни бюлетини в случай, че някой от тях по погрешка огради номер на кандидат, вместо номер на партия. В мотивите си Казак се позова на изказване на проф. Михаил Константинов, според когото били възможни такива грешки. Депутатът изтъкна още, че промяната цели да улесни избирателите на всички политически сили, а не само тези на ДПС. Шефът на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева обаче възрази, че с тази поправка ДПС цели единствено да улесни кампанията си, която ще е насочена срещу използване на възможността за пренареждане на бюлетината.

Все още не е ясно как ще гласува групата на ГЕРБ в пленарната зала. Ако част от депутатите последват примера на Цачева и гласуват "въздържал се", поправките на ДПС може и да не минат. Двете партии събират общо 130 депутати. Позицията на БСП е да не участва в разискванията и в гласуването. Това обаче ще улесни прокарването на поправките.

Монитор
Пребиха поръчител по бърз кредит за 800 лв. дълг
„Консултантите” го изкарали от банята и му счупили ребрата
Поръчител по бърз кредит за 800 лева от Каблешково беше зверски пребит от „консултантите” на фирмата „Вега 1”. Четиримата души от наказателната бригада начело с шефа на клона в Айтос се изсипали пред дома на 57-годишния мъж. Той бил гарант по дълга на свой приятел, който спрял да погасява задълженията си и така кредитът бил прехвърлен на негово име. Мъжът обаче нямал възможност да плаща, което ядосало представителите на фирмата и те решили да действат. При вида на здравеняците

мъжът избягал и се заключил в банята си

Това обаче не спряло Хами, Нуран, Гюнер Сюлейман, който бил шампион по силов трибой и шефа им Кенан. Те нахлули в къщата и разбили с чук вратата на банята. След това извлекли клетника на двора, където го пребили зверски. След пердаха той бил с няколко супени ребра, а четиримата си тръгнали спокойно, като отново го посъветвали да търси пари. Пребитият едва стигнал до телефона и се обадил в полицията. Така четиримата биячи били задържани. Те са отведени за разпит и се очаква да им бъдат повдигнати обвинения за нанасяне на лека телесна повреда. Максималното наказание, което могат да получат, обаче е едва три години затвор. За разпит е викнат и собственикът на фирмата „Вега 1” Светлозар Стоянов. По случая работят полицаите от Поморие, които търсят и други жертви на наказателната бригада. Разследващите призовали на разпит и пострадалия. Той обаче бил толкова зле, че

не можел да мръдне от леглото си

и полицаите отишли до дома му, за да снемат показанията му.

Проверка на агенция Флагман показва, че фирмата „Вега-1” ООД е регистрирана в Шумен с капитал от 250 хил. лева. За управител е назначена 40-годишната Димитрина Стоянова, която е съдружник с 45-годишния Светлозар. Компанията има офиси в Шумен, Дулово, Айтос и Търговище, сочи справка в интернет сайта им. Той е съвсем семпъл, регистриран на безплатен домейн и направата му очевидно е отнела на някого не повече от 5 минути. От офиса на фирмата в Айтос са уточнили, че арестуваните Хами, Гюнер и Нуран са назначени на длъжност „кредитен консултант”.

Крият дела за рушвети срещу морски кметове
Повече от 7 месеца никой не работил по преписките
Дела за рушвети срещу кметове на морски общини и други мастити местни фигури са били мачкани или умишлено „забравяни“ от разследващите. До тези изводи са достигнали проверяващи от прокуратурата, които в момента правят пълна ревизия на сигналите за корупция, подавани в цялата страна.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви още, че в момента се извършва преглед и на всички висящи дела за искане на рушвети или търговия с влияние, образувани в окръжните прокуратури в страната.

“Оказва се, че има дела срещу доста крупни фигури от местен мащаб – кметове на морски общини, които са касаели корупционно поведение. Те са престояли в определени прокуратури без каквото и да е движение”, обясни Цацаров. Някои от делата са престояли на трупчета между 3 и 7 месеца, без прокурорите да работят по тях.

"Има и сигнали на ДАНС, които се отнасят до корупционно престъпление и които в определени прокуратури са престояли, без да има назначена дори формална проверка", допълни обвинител №1. Според него това се дължи на бездействие от страна не само на прокуратурата, но и на други органи. Главният прокурор добави, че не може при подаден сигнал да не се назначи дори една формална проверка, за До края на месеца ще бъдат обявени пълните данни от ревизията, дори за длъжностите на лицата, срещу които има такива производства.

Новинар
Обезоръжиха пиян полицай на метри от училище
Носел два пистолета, електрошокова палка, десантен нож и бронежилетка

Пиян полицай, въоръжен с два пистолета, е бил обезвреден от негови колеги на метри от училището и детската градина в столичния квартал Световрачане, съобщиха от БНТ.

Информацията беше потвърдена от столичната дирекция на МВР. Това се е случило в сряда около 17.30 ч. За щастие няма пострадали, а полицейският служител Иван Страхилов е бил отведен в изтрезвителя.

Според очевидци полицаят е вървял на зигзаг по улицата срещу училището в квартала. Бил е въоръжен с два пистолета, електрошокова палка, десантен нож и е носел бронежилетка. Не е бил на смяна, но е носел униформа. „Пияният полицай е паднал на метри преди училището и може би затова не се е случил по-сериозен инцидент. Може би многото алкохол не му е позволил да продължи пътя си”, разказаха свидетели.

Сигналът за странното поведение на униформения е бил подаден от деца от близката площадка. Те се обадили на спешния телефон 112, а след това отишли и в близкия полицейски участък. Местният дежурен обаче им казал, че няма белезници, за да го арестува и не може да направи нищо освен да докладва в СДВР. Така и направил. След минути на място пристигнали екипи на моторизираното звено СИГМА и няколко патрула. Въпреки опитите на колегите му да изземат оръжията, Страхилов отказвал да ги предаде.

За да не се стигне до трагедия, извикали шефовете на столичната дирекция, за да го убедят да предаде оръжията си. След дълго убеждаване го разоръжили и качили на линейка. Парамедиците го откарали в изтрезвителя.

Фалшива тревога за трус в Бургаско
Жителите на Карнобат и Айтос са усетили трус малко след полунощ срещу четвъртък.

Въпреки това се оказва, че земетресение в района на двете населени места не е имало. „3,2 по Рихтер край Айтос и Карнобат? Такова земетресение не е имало”, каза проф. Емил Ботев, ръководител на Департамента по сеизмология към Националния сеизмологичен център при БАН пред „Карнобатски глас”. През последното денонощие на територията на Източна България не е имало каквото и да било заметресение, увери експертът.

Уредите са засекли трус извън територията на страната, чийто епицентър не е бил между Айтос и Карнобат. За кратко време на сайта на сеизмологичния център е имало автоматизирана информация за земетресение от 3,2 по Рихтер. Дежурният сутринта е видял подадената на сайта информация и я е премахнал.

Труд
133 депутати остават без надници, провалили кворума
Без дневни възнаграждения ще останат депутатите, заради чиито неоправдани отсъствия се провали днешното заседание на парламента. След три опита за събиране на кворум се оказа, че от пленарната зала "са избягали" 133 народни представители. Предполага се, че съвсем малка част от тях са в командировка или отсъстват по уважителни причини, за което предварително са подали молби. Другите обаче няма да получат дневни надници, която тръгва от 125 лева.

Реално на работа не дойдоха само всички депутати от "Атака", които не са се обадили предварително, че ще отсъстват. Народните представители от ГЕРБ бяха в парламента, но отказаха да се регистрират за работа, за да докажат, че Волен Сидеров държи кворума. В редиците на БСП, ДПС и независимите също имаше отсъстващи и така не успяха да се съберат необходимите 121 гласа за откриване на заседанието.

Рекорден круизен сезон у нас заради кризата в Украйна
Круизният сезон във Варна ще бъде рекорден, сочат заявките за посещения на лайнери. “От февруари те се удвоиха до 44. Продължаваме да получаваме нови заявки всеки ден”, обясни Божидар Чапаров, изп. директор на порт Варна.

Миналата година на Морска гара акостираха едва 13 пасажерни кораба. Това донесе загуби на музеите във Варна, тъй като голяма част от чуждестранните им посетители пристигат по море. Тази година обаче ще е печеливша, защото заради кризата в Украйна повечето компании прекрояват маршрутите си в Черно море. Такъв е случаят с първия кораб, който ще открие сезона във Варна на 14 април. MSC Simfonia ще пристане във Варна, вместо в Ялта. Той ще докара 2065 пасажери, предимно германци. 12-дневният круиз с начална точка Чивитавекия не е включвал български порт, а визити в Истанбул, Констанца, Ялта, Одеса, Пирея, Неапол и Генуа. Заради размириците в Украйна обаче компанията предпочела Варна за двата рейса на кораба в Черно море - през април и май.

В навечерието на Великден - на 18 април, пристига и луксозният “Артания” с 1200 пътници. Най-много визити до 21 октомври ще направи бутиковият “Хармони Джи”, предпочитан от богати американци. Той побира само 50 пътници, но до края на сезона ще акостира във Варна 7 пъти.

24 часа
Лятото ще е дъждовно до юли, после топло и сухо
Мека зима, топла пролет, дали лятото няма да ни опече с горещи вълни? Или пък сезонът ще си отмъсти със студ за рекордните досегашни горещини и през лятото ще си износим якетата? На фона на, меко казано, все по-странното време е логично да си го помисли човек. Но в дългосрочните метеорологични прогнози времето не дава признаци за крайности. Или поне засега брутални сценарии не се очакват.

Прогностичните модели за 2014-а за България сочат по-дъждовен април, май и първата половина на юни и време като за море до края на лятото. През оставащите седмици от пролетта ще се задържи сравнително топло, но дъждовно. Ще продължи в тези рамки докъм средата на лятото, а през юли и целия август ще е топло и сухо. Това е дългосрочната прогноза, която Петър Янков, шеф на метеорологичния център ТВ-МЕТ, подготви за в. "24 часа". За толкова напред в календара е рисковано да се правят изчисления, но анализ на моделите на големите климатични офиси засега дава основание точно за такава прогноза, обясни експертът.

Топло и влажно време са рай за размножаване на комари и кърлежи. Ако общините не пръскат редовно, популациите ще се размножат мощно.

Подобно на сегашното краткотрайно захлаждане ще има и през идните сряда-четвъртък. В най-студените дни на Страстната седмица температурите ще са 12-17 градуса, но бързо ще започнат да се повишават отново. Процесът ще е почти идентичен с времето от днес до Цветница - бързо застудяване и постепенно затопляне.

Веднага след Великден обаче България и особено западните райони ще влязат в мокър период. Валежите ще преизпълнят нормата за април с 50%, смята Янков. Той очаква продължителни и интензивни дъждове да има и през май. Тогава е възможно да вали близо двойно повече от обичайното за това време на годината. По-обилни ще са количествата в Западна България и в планините. Като цяло около абитуриентските балове времето няма да е по-студено от традиционното за месеца.

Бургазлийка си поръча червило за 62 000 долара за бала
Абитуриентка от Бургас си поръча червило за празника на стойност 62 000 долара, пише е-burgas.com, позовавайки се на клюките в града.

Червилото на френската козметична марка Guerlain по съдържание не се отличава по нищо от всяко друго червило, освен че корпусът е изработен от 18-каратово злато и е украсен с 200 диаманта. Младата дама поискала да се инкрустират собствените й инициали.

Комплектът съдържа и четчица за нанасяне, изработена от специално дърво и ще пристигне в първокачествена велурена торбичка. Момичето, което ще сложи върху устните си близо 90 000 лева, било от потекло. Баща й е солиден бизнесмен, с няколко хотела по родното Черноморие, а също и на Банско. Освен това, той имал и собствена строителна фирма, която била една от най-силните в цяла България.

За последно пък той ударил десетката с износ на селскостопанска продукция за арабския свят, на агнешко и телешко.

Таткото бил разведен, а дъщеря му предпочела да остане при него, а не при майка си. Ето защо бащата задоволявал всички прищевки на момичето. Когато тя пожелала скъпото червило като подарък за бала си, бащата не се поколебал и за секунда, а веднага проучил откъде може да бъде закупено и веднага го поръчал.

Като продължение на бала пък, момичето ще получи още един скъп подарък – луксозен круиз. Сред другите щедри подаръци на богатия татко била и кола Audi S8, за навършване на пълнолетието й. За луксозното возило бизнесменът платил 150 000 лева.