Опасна италианска козметика в Добрич; 10 бона заплата дават на борсата; С 25% са се увеличили жертвите от катастрофи

Най-много работни места ще има за продавачи, шофьори и автомонтьори; Лекари и адвокати ужилени в нова схема; Над 40% от зрелостниците имат само елементарни математически умения;

Опасна италианска козметика в Добрич; 10 бона заплата дават на борсата;  С 25% са се увеличили жертвите от катастрофи

Репортер
10 бона заплата дават на борсата
Търсят се експерти и мениджъри, но и шивачи, машинисти и готвачи.
Свободни позиции със заплати от 10 хиляди лева са обявени на трудовата борса у нас. Предложенията за работа идват от частния сектор. Срещу крупните суми се търсят мениджъри, показва данните на Агенцията по заетостта.

В същото време за четири пъти по-малки суми се борят чиновници в държавната администрация. Обявени са около 200 отворени конкурса, чиито срок изтича преди Великден, а позициите са за всички етажи на властта.

Най-примамливото място със заплата до 2450 лв. е за експерт в дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие.

Дирекцията, отговорна за съставянето на избирателните списъци за предстоящите европейски избори на 25 май, ще бъде доста натоварена.

Малко по-скромни суми дават в Министерството на културата – 2000 лв. за одитор. По 1600 лв. пък ще взимат директори на дирекции в здравното ведомство.

Освен шефове, в частния сектор изпитват остра нужда от шивачи, машинисти, продавачи и готвачи, като средната заплата от 700 лева покрива възнаграждението за някои от вакантните държавни позиции в затворите и митниците.

Най-голяма криза за кадри има именно в администрацията на затворите, които са пуснали 50 обяви за спешно набиране на служители в няколко подразделения в страната.

В същото време най-търсените специалисти след пет години у нас ще са програмисти, инженери, лекари, учители, оператори на машини, сервитьори, шофьори и готвачи. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който представи данните по европроекта „Изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила”.

9 млрд. лв. потъват в здравето ежегодно
600 млн. лв. - вноски на осигурените са били прехвърлени от НЗОК към МЗ
Всяка година около 9 млрд. лв. се наливат в здравната ни система и се харчат неефективно, показват данни на Българската стопанска камара (БСК). Средствата са както от регламентирани, така и от нерегламентирани плащания, уточняват финансисти.

Това са парите на НЗОК, които идват от здравни вноски, приходите към болничната помощ от Министерство на здравеопазването, общините, МВР и Министерство на отбраната, както и плащания за медицински услуги на частно, които формират около 30% от общо всички. Това обясни пред РЕПОРТЕР председателят на БСК Божидар Данев.

Дневник
С 25% са се увеличили жертвите от катастрофи за първите три месеца на годината
Само за първите три месеца на 2014 година жертвите от катастрофи в страната са се увеличили с 25%, показва статистиката за пътнотранспортните произшествия, която МВР води.

От 2008 г. жертвите от катастрофи в България спадат постоянно. 2013 г. беше първата, в която нямаше спад, а броят на загиналите (601) беше колкото през 2012 г. Ръстът от началото на годината е значителен. До вчера загиналите от началото на годината са били 125, а за същия период през 2013 г. те са били 100.

Тежките пътни инциденти също нарастват с 120 (1240 катастрофи през 2013 г. срещу 1342 от началото на тази година).
 
Причините за намалението на катастрофите през предишните години бяха комплексни – подобрената пътна инфраструктура, по-новите автомобили, повечето камери за контролиране на пътя, по-ефективната система за санкциониране на нарушителите на правилата и намаленият заради кризата трафик на тежкотоварни автомобили.

Междувременно за втора година Европейския съюз (ЕС) отбелязва значителен спад на броя на смъртните случаи по пътищата, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА. Според предварителните данни броят на загиналите при пътнотранспортни произшествия е намалял с 8% спрямо 2012 г. след спад от 9% между 2011 г. и 2012 г.

Занижен контрол
Според шефа на КАТ Алекси Стратиев основната причина за увеличението на катастрофите и жертвите от тях е заниженият контрол и липсата на достатъчно камери по пътя. "От началото на миналата година не са внедрени нови камери, а тази практика трябваше да продължи. А това не се случи и хората вече не се впечатляват, и знаят къде се намират повечето камери", заяви пред "Дневник" Стратиев.

Над 40% от зрелостниците имат само елементарни математически умения
Над 40% от зрелостниците имат само елементарни математически умения. Това показа проучване сред дванадесетокласници на Министерството на образованието, проведено през януари тази година. Решението за това държавно изследване беше взето, след като данните от международното проучване PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), показаха, че близо 44% от учениците на 15-16 години умеят само елементарни изчисления по математика.

В новото проучване 10% от дванадесетокласните са постигнали най-лошото първо ниво, като са събрали резултати от 0 до 7 точки. Учениците, които попадат във второ ниво, са 30.8% от участвалите в изследването. Те са получили между 8 и 14 точки.

Според анализаторите, цитирани от пресцентъра на Министерството на образованието, учениците на тези две нива демонстрират елементарни математически умения. Една трета от тях умеят само да решават задачи за квадратно уравнение и да работят с корени - без да ги сравняват. Близко до долния праг за покриване на изискванията са резултатите в областта на статистиката и вероятностите. Резултатите на тези ученици по компетентност, математическа комуникация и аргументация са под 10%.

Сега
Най-много работни места ще има за продавачи, шофьори и автомонтьори
До 2018-та година най-много работни места у нас ще има за продавач-консултанти, шофьори и автомонтьори - това показва системата за прогнозиране на потребностите от работна сила на социалното министерство. Според средносрочната прогноза, която обхваща следващите четири години, до 2018-та година в икономическата дейност „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети" ще има близо 521 хиляди работни места. В дългосрочен план висшето образование ще дава 90 процента гаранция за реализация на пазара на труда, а средното образование - 80 процента гаранция за намиране на работа, обясни социалният министър Хасан Адемов, съобщи Дарик.
Сред най-търсените професии ще бъдат още учителите за средното образование, медицинските сестри, инженерите, които разработват софтуерни приложения, и IT-анализатори.

Монитор
Двама загинаха, а 15 бяха ранени при меле на магистралата
21 коли се размазаха в мъглата на “Тракия”
21 коли се нанизаха в две верижни катастрофи вчера сутринта на автомагистрала “Тракия”. При инцидента починаха двама души, а 15 бяха тежко ранени. В болница е прието и 2-годишно момиченце. Ударите станали в двете противоположни платна на пътя, но по едно и също време. Според всички участници причината е внезапно появилата се гъста мъгла. Това станало около 6,30 часа близо до отбивката за Стряма и Войводиново, на километър от изхода за Пловдив.

При първата катастрофа в платното от София към Бургас, виждайки мъглата, три тира, един от които с полска регистрация, намалили рязко, а в тях са се блъснали шест автомобила. В същото време става и втората катастрофа – в насрещното платно, при която един в друг се нанизали 13 - 14 автомобила. Вторият удар е по-сериозен. При него загиват шофьор на рено със софийска регистрация и жена, която пътувала в мерцедес. И двата автомобила били напълно смачкани. Наложило се екипи на Гражданска защита и пожарната да ги разрежат, за да могат да извадят загиналите и ранените. Според шо­­фьо­рите на тировете и водача на един от микробусите на пътя

изведнъж се появила мъгла

и те са намалили поради липса на видимост. По думите им в района е имало и дим, но от полицията не потвърдиха тази версия.

“Видимостта беше из­­ключително ниска, не се виждаха дори светлините на колите отпред”, разказа Стоян Кара­ата­­насов, който шофирал микробус към Бургас.

“Тировете намалиха, аз карах след мерцедес, той се удари и се повдигна, блъсна се в мен и после два пъти в един камион. Тук бяха писъци, телефоните на хората бяха изпаднали,

не можехме да ги намерим, за да извикаме помощ

Преди мен имаше и други катастрофирали, аз бях трета или четвърта кола. Добре че полицията дойде почти веднага, много бяхме уплашени”, допълни той.

Около обяд Стоян събираше ламарините от предницата на буса си. Вдясно бяха спрели трите тира, в които са се блъснали автомобилите. Единият от шофьорите – Калоян Тодоров от Пловдив, карал товар към Бургас.

“Аз намалих и оттам нататък

започнаха да се блъскат в мен

и в останалите коли. Беше много страшно, видяхме жертвите, беше ужас!” Той не помни с каква скорост е шофирал, но е убеден, че инцидентът е станал заради намалената видимост.

Районът на магистралата вчера беше отцепен от 133-тия до 137-ия километър, за да могат екипи на Гражданска защита, пожарната и “Пътна помощ” да разчистят останките. Следи от масло, кръв и мозък се виждаха по пътните платна, а шофьори и свидетели бяха в шок от инцидента. След катастрофите много от оцелелите са се опитали да помогнат на пострадалите.

Опасна италианска козметика засякоха в Добрич
Инспектори от РЗИ-Добрич засякоха опасни козметични продукти, произведени и внесени от Италия. Експертите предупреждават, че оцветяващи кремове за коса с масло от шеа, марка Renee Blanche, суперсветлорусо и кестен, могат да предизвикат специфични кожни реакции и са опасни за здравето. Едната опаковка е лилава, а другата – червена. Рискът е химически, тъй като са установени количества на бензо(а)пирен, пирен и бензо(ги)перилен над допустимите норми.

Количества от същите вещества над допустимата норма са открити и в четири оцветяващи гела без амоняк, отново произведени в Италия и внесени от дистрибутора Renee Blanche. Единият гел оцветява в русо и е в лилава опаковка, другият оцветява в лилаво-кафяво, третият – в цвят слива, а четвъртият – в черно-сиво. Всички опасни гелове са в лилава опаковка. Откритите завишени количества съдържание на бензо(а)пирен, пирен, бензо(ги)перилен, пирен, бензо[b]флуорантен, бензо[k] флуорантен и хрисен могат да предизвикат специфични кожни реакции и представляват сериозен риск за общественото здраве, предупреждават от РЗИ-Добрич.

Стандарт
Лекари и адвокати ужилени в нова схема
От Комисията за защита на потребителите са започнали проверка след сигнал за финансова измама и пирамида срещу пловдивската компания "Сейв Къмпани Интернешънъл". Подозренията са, че фирмата, прекръстила се наскоро на "СейвУЕЙ България", извършва незаконни пирамидални продажби. Сред инвеститорите са известни лекари, адвокати, бизнесмени и директори на държавни структури. Всеки от тях е влязъл в групата, след като е бил вербуван от близък приятел или бизнес партньор с оферта за лесни печалби.

Схемата за привличане била стандартна - всеки нов член да доведе още вложители с пари, за да печелят от сумите, които вкарват. Адвокатите на фирмата отричат компанията да е пирамида въпреки становището на Комисията за защита на потребителите, която е глобила вече дружеството с 10 000 лева за заблуждаваща практика. От прокуратурата обясниха, че по тяхно разпореждане се извършва пълна данъчна ревизия. Собствениците на компанията са двама и в момента са в чужбина. Единият от тях е пасторът от Християнски център Светослав Петров. "От всички документи и жалби, които са дошли в комисията, нашата проверка започна в края на миналата година. След набраната информация може да се каже, че тяхната дейност е в някаква степен налагана търговска практика", заяви пред Нова телевизия Иван Бъчваров, главен секретар на Комисията за защита на потребителите. Той поясни, че в закона има черен списък на дейностите, които са свързани с такава търговска практика.