Лекари: Днес е най-инфарктният ден; Болници ни жилят с по 700 лева; Глад за чиновници

Абитуриенти сменят дати на баловете заради евровота; Евтини яйца за Великден; Лекуват ни чиновници, лекарите без глас

Лекари: Днес е най-инфарктният ден; Болници ни жилят с по 700 лева;  Глад за чиновници
Репортер
Черно море на прага на екокатастрофа
Няма организми, които да пречистват водата. Застрашен е животът на цели хранителни вериги
Мидите и рапаните в Черно море изчезват. Това сочат последните проучвания на Института по рибни ресурси във Варна.

Според учените равновесие в целия воден басейн е сериозно нарушено. Ако не се вземат спешни мерки, това ще доведе след себе си истинска екологична катастрофа, предупредиха експертите пред РЕПОРТЕР.

Запасът на мекотелите е изключително намален за разлика от изследванията от 2005 г.

Съвместните проучвания на дъното са показали, че рапаните имат все по-малки размери, а черната мида буквално липсва. „За рапаните, които са привнесен вид в нашето море, не е фатално, защото те нанесоха големи щети на мидите и стридите. В момента те вече няма какво да ядат и това е причината да не могат да нарастват”, обясни д-р Соня Узунова.

Изчезването на мидите обаче сериозно тревожи учените, тъй като от тях зависи пречистването на цялата екосистема. Те събират тежките метали от морето в черупките си,  филтрират по 3 литра вода на час.

Освен това рифовете им са субстрат за други животни в морето, което означава, че тяхното изчезване грози цели хранителни вериги.

Учените все пак се надяват популацията им да може да се възстанови, въпреки че за това ще са нужни години.

Лекуват ни чиновници, лекарите без глас
Счетоводители на НЗОК изписват медикаменти

От контролна финансова институция здравната каса ще се превърне в лекуващ орган, чиито решения лекарите няма да могат да оспорват. Това предвиждат изменения към Закона за здравното осигуряване, предупредиха пациентски организации, представители на надзорния съвет на НЗОК и на фармацевтичния бранш.

„Според промените именно чиновници от касата ще решават за кои заболявания ще се харчат парите на здравно осигурените и с какви медикаменти съответно ще се провежда лечението, което касата заплаща. И тук лекарят няма право да умува”, обясни пред РЕПОРТЕР Иван Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Друга новост към ЗЗО, която предстои да бъде внесена в парламентарната здравна комисия, предвижда финансовата институция сама да решава с кои фармацевтични компании да сключва договор за определено лекарство и дали изобщо за него ще сключва договор с някого. Ако това влезе в сила на практика финансисти ще съставят позитивния списък с медикаменти, които касата поема – частично или напълно, убедени са пациентски организации. Опасенията им са, че на теория законът ще даде право на НЗОК да не сключи споразумение например за нито един медикамент за онкозаболявания, ако това не й е финансово изгодно.

 

Труд

 

Лекари: Днес е най-инфарктният ден от началото на годината заради смяната на часовото време

Днес е най-инфарктният ден от началото на годината, предупреждават специалистите. Преминаването към лятното часово време предизвиква проблеми със сърцето, констатират лекари.

"Преместването на часовника с един час напред води до обостряне на оплакванията", предупреди по БНР специалистът по психиатрия д-р Веселин Герев. Той цитира шведски проучвания, според които в понеделник след смяната на времето с 60% се увеличават хората, търсещи спешна помощ заради кардиологични проблеми. Това са аритмии, колебания на кръвното налягане, гръдна болка. Проверка по спешните центрове у нас е показала, че ръстът на подобни случаи у нас е 50%.

Случаите на сърдечни удари в деня след преместването на стрелките с един час напред пък скачат с 25%, предаде АФП. Това твърди проучване на кардиолози от университета в Колорадо, Денвър. Изследването им е базирано на данни от болниците в Мичиган за последните четири години.

До 100 000 лв. глоба за чужденци с BG ниви

От 50 000 до 100 000 лв. глоба ще грози фирми, собственост на чужденци от страни извън ЕС, които вече притежават земя в България. Санкцията ще се налага, ако до 1 януари 2015 г. тези дружества не се съобразят с новите правила за придобиване на български ниви. Условията бяха приети от парламентарната аграрна комисия в края на миналата седмица и предстои да се гласуват окончателно от депутатите.

Новите разпоредби предвиждат ниви в България да могат да купуват само фирми, регистрирани в ЕС или в трети страни, с които държавата ни има двустранни споразумения. Чужденците, които чрез фирми имат ниви у нас, но са от страни извън ЕС, ще трябва да пререгистрират компаниите си.

Това обаче ще е възможно, ако докажат, че дружествата или съдружниците в тях са развивали дейност в България поне 3 години. Ако не отговорят на условието и не пререгистрират дружеството, ще бъдат глобени с между 50 000 и 100 000 лв. в зависимост от това колко земя притежават.

Стандарт



Абитуриенти сменят дати на баловете заради евровота

Проверка на „Стандарт" установи, че училища в Добрич са променили датите на абитуриентските балове заради евровота. По данни на инспектората две учулища са променили предварително заявената дата.

Директорът на природо-математическата гимназия в града Галин Канев, съобщи, че първоначално балът на випуск'2014 е бил за 24 май, но след като стана ясно, че изборите за европейски парламент ще са на 25 май, зрелостниците сами пожелали купонът за завършването да е на 27 май. Датата на бала са променили и зрелостниците от СОУ „Д. Талев" в града, заяви началникът на образователния инспекторат Дариела Вълканкина.

Болници ни жилят с по 700 лева
Парите никога не стигат. Това важи и за родните болници. Понякога обаче пълненето на дупки в бюджета на клиниките излиза солено на пациентите. Такъв е случаят с медицинските изделия за сърце. "Стандарт" разкри, че болниците получават много повече пари от касата за клапи и стентове, отколкото отчитат.

Медицински изделия за сърце у нас са значително по-скъпи, отколкото в европейските държави, показа проверка на "Стандарт". Разликата стига до няколко стотици лева за артикул и остава за сметка на пациентите или на здравната каса. На техен гръб печеливши се оказват търговци на едро и болници.

По 1200 лв. плаща здравната каса за коронарен стент у нас, а за сърдечна клапа - 3600 лв. Въпреки че официално цените са "до" тези стойности, от НЗОК заявиха, че досега не са имали случай, в който болниците да им пратят фактура на по-ниска цена. Реалната стойност на тези медицински изделия обаче много често е далече под тези тарифи. "Стандарт" разполага с три фактури от българска болница, които са за два различни вида стента и за един вид сърдечна клапа. Цените са доста под пределните, въпреки че изделията са на реномирани фирми с утвърдени имена. Единият вид стент е обикновен (който не освобождава лекарство), неговата цена без ДДС е 270 лв. Разликата с това, което плаща касата без ДДС, е 730 лв. Другият стент е от доста висок клас (който освобождава лекарство) с цена от 740 лв. или с 260 под стойността, която плаща касата без ДДС. Аналогичен е и случаят с механичната сърдечна клапа, която струва с ДДС 2800 лв. или с 800 лева по-малко, отколкото плаща касата. Според лекари това са и реалните цени в страните от ЕС, на които се продават медицинските изделия.


 

Монитор

Глад за чиновници

Сред примамливите обяви са 12 за попълване на свободни позиции в министерствата. Заплата до 2450 лв. например обещават за квалифициран експерт към Министерството на регионалното развитие. Одобреният мераклия за длъжността ще трябва да поеме част от дейностите в дирекция ГРАО, която се очаква да бъде затрупана от работа покрай европейските избори през май. С възнаграждение над 2000 лв. може да се уреди и доказан одитор, който да се захване със сметките в Министерството на културата. До около 1600 лв. пък предлагат в здравното ведомство за шефски длъжности в две дирекции.

Най-голяма криза за кадри има в администрацията на затворите, които са пуснали 50 обяви за спешно набиране на служители в няколко подразделения в страната. Освен надзиратели се търсят и зъболекари, които да се грижат за прибраните на топло престъпници срещу заплащане от 829 лв. на месец.

Евтини яйца за Великден

Не се очаква и скок на цената на агнешкото

Стабилните цени на едро на яйцата по борсите от 18-19 ст. през последните 3 седмици ще се запазят и няма да има поскъпване. Това прогнозират търговци, научи „Монитор”.

Не се очаква скок в цената на агнешкото месо около Гергьовден, смята председателят на Националната овцевъдна асоциация у нас Бисер Чилингиров, цитиран от „Дарик”. Той призова да се купува агнешко директно от фермите, за да се проследи по-лесно произходът на месото и неговото качество.

Сега

Само "вражески" общини са отрязани от публичната инвестиционна програма

Отрязаните от публичната инвестиционна програма общини са почти изцяло вражески. От 90 общини, които нямат нито един одобрен проект, само една се управлява от подкрепен от БСП кмет и една - от кмет на ДПС. Повечето оставени без подкрепа са градоначалници на ГЕРБ, но финансиране масово не са получили и независими, кметове на НДСВ и десницата. Това показва публикувана от Националното сдружение на общините справка за одобрените и отхвърлените проекти на местните управи по публичната инвестиционна програма.

24 часа

48 лв. на човек ще даде кабинетът на общините от данък доход

Средно 48 лв. на година ще е размерът на данъка върху доходите, който българите ще плащат към общинския, а не към държавния бюджет.

Това е установил поръчан от правителството анализ за ефектите от децентрализацията, с който "24 часа" разполага. Документът е бил одобрен от съвета по децентрализация през март.

Плановете на правителството са от 2015 г. да преотстъпи на общините част от данъка върху доходите на физическите лица. Разчетът в анализа е правен при варианта държавата да дава на местните бюджети 3% от налога. При алтернативния вариант - преотстъпване на 2%, средната сума ще е 32 лв. на жител. За него обаче не са правени подробни разчети.

24 часа

Правят 30 декара закрито море до София

Закрито море на площ от 30 декара трябва да се появи близо до София, след като се реализира проект за сателитен на столицата град при Мусачево. Предвижда се да има имитация на слънце, вълни и вятър.

Вложението ще е на инвестиционен фонд с пари от Хонконг и Сингапур. В него са трима азиатски милиардери, сред които и Стиван Ло, който обаче няма да е водещ, казаха източници у нас, които работят за тази инвестиция.

Хонконгският бизнесмен Стиван Ло нашумя у нас с информацията, че ще купува ЦСКА. По-късно беше обявено, че е придобил голф игрището до с. Равно поле. Все още обаче сделката не е приключила.