Отлагат слагането на „умни” електромери; 128 трудови борси организира АЗ; Книжка на 16, но караш с придружител

Въздушни линейки ще стигат до болниците за 30 мин; Полицаите - без право на втора работа; 15% данък за бинго, 20% такса за покер

Отлагат слагането на „умни” електромери; 128 трудови борси организира АЗ; Книжка на 16, но караш с придружител

24 часа
Въздушни линейки ще стигат до болниците за 30 мин
България се разделя на 4 или на 6 зони. В центъра на всяка от тях е база за спешна медицинска помощ с хеликоптери.

Целта е до всяка точка в държавата да се стига най-много за 30 минути.

С обратния курс - 60 минути. Така се покрива т. нар. златен час- времето, което се смята за критично за оцеляване на болен или пострадал.

Това предвижда разработка на министерството на транспорта за спешната помощ по въздух, като абревиатурата на тази услуга е ХЕМС. Във всеки от тези кръгове, които са с радиус 120 км и се прелитат за 30 минути, има два по-малки. Първият е с радиус 80 км, които се изминат за 20 минути, средният е 100 км и се покрива за 25 минути.

В едната схема базите са в София, Велико Търново, Банско и Бургас, а във втория вариант - в София, Велико Търново, Бургас и Пловдив.

В тях ще има денонощно дежурство на хеликоптери с оборудване и медицински екипи. Както и комуникации със спешните центрове и с болниците.

Разигравани са различни варианти, като част от базите може да са мобилни и през лятото например да са с център край морето, а през зимата - към зимните курорти. Но всички трябва да бъдат хармонизирани със съществуващата инфраструктура и със системата за спешна медицинска помощ на здравното министерство, казват специалисти. Те изчисляват, че изграждането на базите би стувало към 9 млн. лв.

Плевнелиев с обръщение към Народното събрание
Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към Народното събрание на от 10:00 часа, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Държавният глава ще обобщи резултатите от разговорите си с парламентарните политически партии в рамките на традиционния Месец на политическите консултации и ще очертае постигнатия консенсус по обсъдените приоритетни теми. Сред приоритетите, поставени от президента в Месеца на политическите консултации, са доходите и заетостта; икономически растеж; справедливост, сигурност и правосъдие; работещи институции; административна реформа и електронни услуги; състояние на медийната среда; борбата с монополите; по-добра бизнес среда; подкрепа за малките и средни предприятия; енергетика, както и важни реформи на дневен ред.

Репортер
Доклад на Сметната палата показа: Партиите си крият спонсорите
Съставени са над 80 акта за хиляди левове, има и глобени партийни лидери за нарушения на Изборния кодекс

Част от партиите в България се скрили дарителите си, както и размера на дадените от тях суми. Други пък не са предоставили информация за произхода на предоставени средства за финансиране на кампанията на издигнати от тях кандидати.

Това са само част от нарушенията, констатирани от Сметната палата в доклад за предизборната кампания през 2013 г.

Одиторите са съставили над 80 акта за хиляди левове, като сред ужилените са и двама от партийни лидери в сегашния парламент. От Сметната палата обаче отказват да назоват кои са те и какви точно са прегрешенията им, но вариантите се четири – Борисов, Сидеров, Станишев и Местан.

Сред 15-те политическите субекта, явили се на избори, но не представили информация за своите благодетели, за сумите, които са им били дарени и за целта на дарението, са ГЕРБ, ДПС, „АТАКА” и „Коалиция за България”.

От ГЕРБ  са пропуснали да отбележат в отчета си разход от 942 лева. С такова прегрешение са и от ДПС, тяхната неотчетена сума е малко над 6 700 лева. Нарушенията на „Атака” пък са заради това, че няколко разхода от по над 1000 лева не са били превеждани по банков път. От 217 дарения социалистите не са предоставили информация за 15 дарителя и за произхода на средствата.

Въпреки нарушенията политическите партии са показали доста по-добри резултати, в сравнение с предишните си опити, констатират одиторите. Те не са открили доказателства за извършени престъпления и докладът им няма да бъде изпратен в прокуратурата. Той обаче ще бъде подхванат от депутатите от парламентарната правна комисия.

Отлагат слагането на „умни” електромери
България няма да изпълни европейските изисквания за подмяна на 80% от електромерите с „умни” такива, защото енергетиката ще се срине, твърди Илиян Илиев от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

За да не се натоварва крайният потребител, е предвидено финансирането да се осъществи с публични средства. Според Илиев става дума за милиони, които ще сринат икономиката. По тази причина комисията е взела решение делът на „умните” електромери да стигне не 80%, а 20 на сто до 2020 г.

Интелигентните устройства предават данните в реално време и така не е необходимо отчитането да става на ръка. Чрез този вид електромери се очаква да се повиши качеството на електроенергията, както и събираемостта, а токът на нередовните платци ще може да се спира от разстояние.

   
Труд
Полицаите - без право на втора работа
Служителите на МВР няма да имат право на втора работа. Това става ясно от предложените промени в новия Закон за МВР между първо и второ четене - срокът за внасянето им изтече вчера. И от БСП, и от ГЕРБ искат да отпадне проектотекстът, който позволяваше полицаите да работят на втори трудов или граждански договор по правила, подписани от министъра на вътрешните работи. Това значи, че отпадането на текста при гласуването в зала изглежда сигурно. Идеята за втора работа бе на синдикатите в МВР.


128 трудови борси организира Агенцията по заетостта
128 трудови борси в цялата страна ще организира Агенцията по заетостта (АЗ) през 2014 г. 28 от тях ще са насочени изцяло към младежите до 29-годишна възраст. Това съобщи днес изпълнителният директор на АЗ Асен Ангелов по време на участието си в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air.

Трудовите борси дават възможност за пряк контакт между работодателите и търсещите работа. До края на месец март ще се проведат седем такива срещи - във Варна, Бургас, Нова Загора, Долни чифлик, Стралджа, Кубрат и село Кирково. Подробна информация и график на събитията са публикувани на сайта на АЗ на адрес: http://www.az.government.bg/bg/news/view/trudovi-borsi-prez-mesec-mart-2014-g-503/

„Младите хора са сред най-уязвимите групи на пазара на труда и срещат трудности при намиране на работа", каза още Асен Ангелов. Той напомни, че проблемът с младежката безработица остава сред основните не само за България, но и за всички останали страни от Европейския съюз. Затова през тази година всички държави ще получат целево финансиране по Европейската младежка гаранция. За България то се очаква да бъде в рамките на 100 млн. лева, които в момента прецизно се разпределят по направления.

Ангелов отчете, че усилията за овладяване на младежката безработица вече дават резултат. През февруари тази година регистрираните в бюрата по труда младежи до 29-годишна възраст са с над 6 000 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. „Това означава, че част от тях са започнали работа", потвърди изпълнителният директор на АЗ.

Дневник
Съдебният съвет безпрецедентно уволни Камен Ситнилски
След двучасово обсъждане и гласуване на два пъти Висшият съдебен съвет (ВСС) безпрецедентно и скандално уволни своя колега и бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски.

За освобождаването на Ситнилски гласуваха 16 от членовете на съвета, при изискване в Закона за съдебната власт (ЗСВ )за повече от 2/3 от състава на кадровия орган, за да бъде отстранен член на ВСС. В гласуването участваха 24 души. Две трети от тях са 16, но изискването на закона е за повече от този брой, което означава, че Ситнилски можеше да бъде уволнен  със 17 гласа.

Съдебният съвет обаче очевидно е възприел, че му е необходимо обикновено мнозинство - повече от 13 души., което и изискването на ЗСВ за освобождаване на магистрат. Но не на член на ВСС, какъвто е случаят Ситнилски.

Против уволнението на Ситнилски са гласували петима от членовете на съвета, а трима са се въздържали.

Остана неясно защо е гласувано два пъти.

Капитал Daily
Томболите и лотариите ще се облагат като останалия хазарт
Червеният депутат Георги Кадиев предлага пропуските в данъчния режим да се изчистят с нови промени в ресорния закон
Да се запълнят нормативните празноти, които позволяваха част от хазартната дейност да не се облага, и да се засили контролът върху операторите. Това е целта на проекта за промени в Закона за хазарта, внесен в парламента от депутата Георги Кадиев ("Коалиция за България"). След като управляващите промениха ресорния закон в края на миналата година, се оказа, че в него има пропуски, които позволяват бинго залите, организаторите на томболи и лотарийни игри, както и турнирите с игри на карти да не се облагат със специфичния за дейността данък. Той е 15% върху оборота за наземните оператори и 20% такса върху разликата между получени залози и изплатени печалби за онлайн организаторите на хазарт.

Една почивка и много пропуски

Георги Кадиев обясни как се е стигнало до нормативните празноти в сега действащия Закон за хазарта. По време на обсъжданията в парламента в края на миналата година е била дадена кратка почивка, в която законотворците да включат текстове какви типове хазарт ще се облагат. В бързината обаче много от операторите са пропуснати. Още тогава Министерството на финансите съобщи, че ще проучи възможността за промяна в режима. Законовите поправки, предложени от Кадиев, не са съгласувани с МФ, но според него ще запълнят доста празноти и ще позволят да се увеличи събираемостта от данъци върху тази дейност. Председателят на бюджетната комисия към парламента Йордан Цонев, който бе двигател на промените в облагането на хазарта през есента, не отговори на мобилния си телефон до редакционното приключване на броя.

По същество предложеният от Кадиев проект не предвижда промяна в начина на облагане на онлайн хазарта и на физическия бизнес със залагания. Но с него лотарийните игри ще бъдат изрично вкарани в закона, в частта, в която се описва как точно да се облага оборотът им. Покер турнирите също ще влязат в закона като дейност, върху която ще се дължи специфичният данък.

Лотарийно билетче - бандерол

Друга промяна предвижда билетите за участие в моментни лотарии да са със статут на ценни книжа, издавани от държавата.

Сега
"Валенсия" би "Лудогорец" с повече класа - 3:0
Походът на "Лудогорец" в Лига Европа на практика приключи след загубата с 0:3 в домакинството срещу "Валенсия" в първи 1/8-финален мач. Резултатът обезсмисля реванша в Испания след седмица, в който българският шампион трябва да бие с 3:0, за да стигне до продължения или да спечели с 4 гола разлика, за да продължи.
"Валенсия" показа класата си в няколко моменти на срещата, с което я реши.
Антонио Бараган откри в 5-ата мин. с удар отдалеч. В 23-ата мин. френският рефер Клеман Тюрпен, който свири перфектно, даде дузпа за "Лудогорец", след като Сейду Кейта фаулира Михаил Александров. В ситуацията сенегалецът получи и червен картон. Вратарят на гостите Диего Алвес обаче спаси удара на словенеца Роман Безяк. Малко след това, в 31-ата мин. Върджил Мисиджан пропусна другата чиста възможност за "Лудогорец" да вкара, като улучи греда.
Последва "показно" на "Валенсия" как се играе с човек по-малко - гол на аржентинеца Федерико Картабия в 33-ата мин., а в 59-ата мин. швейцарецът Филип Сендерос довърши домакините с гол след корнер.
В 79-ата мин. влезлият като резерва бразилец Жуниньо Кишада глупаво избута без топка съперника си от "Валенсия" Жоао Перейра и остави "Лудогорец" също с 10 души на терена.
"Липсваше малко шанс. Изпуснахме дузпа, след това греда, а това повлия на играта. "Валенсия" ни победи с рутина. По-опитният отбор спечели. Това надделя, традицията им от годините. Бяха едни великолепни мигове, не само днешния мач, а всичко досега. Шансовете ни са илюзорни, но отиваме да играем футбол. Надявам се в бъдеще да имаме още такива мигове", коментира пред БНТ1 треньорът на "Лудогорец" Стойчо Стоев, който не пропусна да благодари за горещата подкрепа на публиката. На трибуните на ст. "Васил Левски" имаше около 42 000 души, което е рекорд в историята на клуба.
Кабинетът не планира промяна на осигурителни вноски
Увеличаването на осигурителните вноски за пенсия и безработица е правилна мярка, но на този етап правителството няма да променя нито една от вноските от държавното обществено осигуряване.
Това съобщи социалният мнистър Хасан Адемов пред депутатите от социалната комисия в парламента във връзка с идеята на КНСБ за вдигане на двата вида вноски с по 1 процент, предаде Дарик.
Според министър Адемов увеличаването на осигурителните вноски за пенсия и безработица ще създаде рискове на пазара на труда. Рисковете се крият в това, че разходите за труд ще се увеличат, а разполагаемите доходи на работниците и служителите ще намалеят, тъй като осигурителната вноска и за фонд "Пенсии", и за фонд "Безработица" се споделя между работодателя и работника в съотношение 60:40, каза министърът. Въпреки липсата на намерение за увеличаване на осигуровките министър Адемов подчерта, че тази дискусия е важна. "По какъв начин ще трябва да балансираме бюджета на Държавното обществено осигуряване? Единият начин е чрез увеличаване на осигурителните вноски, а другият - това да се покрива с дефицит", каза Адемов. Към момента дефицитът в бюджета на общественото осигуряване е над 3,5 милиарда лева.

Монитор
ПИШАТ ИЗЦЯЛО НОВ ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА ПРЕЗ АПРИЛ
Книжка на 16, но караш с придружител
150 лв. глоба за виеща като линейка аларма
16-годишните да имат право да шофират в продължение на 2 г. до навършване на пълнолетие с временна книжка и с придружител. Това е едно от предложенията, които ще залегнат в изцяло новия Закон за движение по пътищата, който ще се пише от депутатите през април.

„Инициативата за написването на изцяло нов закон беше инициирана още през лятото на 2013 г. Междувременно обаче от МС внесоха поредните поправки в действащия закон, за да не изпуснем сроковете за синхронизиране на законодателството ни с европейските директиви. Ние ще ги подкрепим, защото са спешни, но паралелно с това ще пишем изцяло нови нормативни текстове”, обясни депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната транспортна комисия Георги Свиленски. Едно от най-разумните предложения до момента било в новия закон да залегнат текстове, свързани с младите водачи. По американски пример един от тях ще дава възможност на тийнейджърите да получават книжка още на 16 г. Те обаче ще могат да управляват превозно средство само в присъствието на

родител или пълнолетен приятел

Според сега действащите правила 16-годишните могат да получат книжка само за категория М, позволяваща им да карат до 50-кубиков мотопед. „Сред широко обсъжданите предложения има и доста екзотични текстове, като този на младите шофьори например да не се позволява да се качват на магистрала”, каза още Свиленски. Подобни идеи обаче едва ли щели да залегнат в новия закон, който ще замени сегашния, прекрояван над 50 пъти.

Добрич в защита на осиновената в Англия Меган
Десетки добричлии се събраха пред Областната управа на протест в защита на двугодишната Меган. Протестът, организиран във фейсбук и подкрепен от Женската структура на „България без цензура” –„ Евромайки”, съвместно с Граждански контрол и женската организация на ВМРО, е и срещу осиновяването на Меган в Англия.

„От 8-и август миналата година нямаме връзка с внучката ни и не знаем какво се случва с нея. Чувстваме се отчаяни, изгледали сме три деца, а ни изкараха, че не можем да гледаме деца,” каза дядото на Меган Ганчо Попов от Тервел. На 13 март във Великобритания бе насрочено делото за осиновяване на детето от приемни родители, в 20 града на България се състояха протести в защита на Меган и в подкрепа на нейните близки.

Майката на Меган и дъщеря на Мария и Ганчо Попови, Елисавета Попова е с отнети родителски права, разведена е с английския си съпруг, когото заловила още докато била бременна да гледа детско порно в интернет. Бабата и дядото на момиченцето настояват пред английските власти те да се грижат за детето в България. Английските социални служби обаче са представили негативен доклад за семейство Попови.

Стандарт
15% данък за бинго, 20% такса за покер
15% данък върху всички събрани залози да плащат бинго залите и организаторите на всички лотарийни игри, предвиждат промени в Закона за хазарта, внесени в парламента от Георги Кадиев (БСП). С последните промени в закона от края на миналата година лотарийните игри и бинго залите бяха пропуснати от специалния ред на облагане на хазартните игри. "Приветстваме предложените промени в частта им, която разширява режима на облагане. Ако те бъдат приети, в хазната ще влязят 2 млн. лв. повече", коментираха за "Стандарт" от Държавната комисия по хазарта.

Такса в размер на 20% върху всички събрани такси и комисиони за участие в организирани турнири в казина или игрални зали, предвиждат промените. В казината например се организират покер турнири. Обявяването и разпределянето на печалбите от традиционните лотарии ще трябва да се провежда публично, а самите лотарийни билети ще придобият статут на ценни книжа, издавани от държавата. Предлага се и промяна в годишната вноска, която организаторите на хазартни игри трябва да плащат на хазната за борба срещу пристрастяването към хазарт. Организаторите на игри със залагания върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне и кучета, както и игри със залагания върху случайни събития, моментна лотария, тото и лото ще трябва да плащат 10 хил. лв. годишно, а не както сега - 5 хил. лв. Предвижда се и нов ред за управата на ДКХ. Предлага се поне двама от 4-имата членове на комисията да имат юридическо образование.

Добрич подкрепи семейството на Меган
С протест пред областна администрация добруджанци изразиха своята подкрепа за близките на Меган, като издигнаха плакати в подкрепа на близките на малката, която по преценка на британските власти ще бъде дадена за осиновяване.

Бабата на детето - Мария Попова, в четвъртък трябва да бъде изслушана от съда, като тя и съпругът й Ганчо, настояват да вземат Меган и я отгледат. На протеста бе Ганчо, който пред репортерите сподели: "Нямаме надежда. Искаме да си вземем детето. Съпругата ми от 10 дни е в Англия, защото в такъв труден момент не може да оставим дъщеря си сама". Заедно с него бе и една от по-малките им дъщери - 16-годишната Габриела Попова, която каза: "Вярвам, че ще успеем да върнем Меган у дома. Родителите ми са добри хора и имаме условия, в които да отгледат малката. Те са отгледали три деца - ние сме три сестри".

Казусът с малката Меган стана популярен в последния месец. Социалните служби във Великобритания я отнемат от майка й Елисавета Попова, която наблюдавали още преди раждането на детето, заедно със съпруга й Шон Пейви, който бил пристрастен към гледане на детско порно, установено от майката на детето. Въпреки че писмено Елисавета Попова поима ангажимент да не се среща с бащата на детето, тя се виждала с него осем пъти. Заради това, че е нарушила забраната не веднъж, социалните служби на Острова стартирали процедура по отнемане на родителски права, още повече че Елисавета отказала още по време на бременността си да се прибере в България - дадено й право на избор от социалните служби. И след раждането майката не предприела действия да се прибере в родината, макар че била запозната с опасността да й се отнемат родителските права. Така се стига до настаняването на Меган приемно семейство, след което е и стартирана процедура за осиновяване, която обаче в момента е стопирана, заради заведен иск от бабата на малката - Мария Попова, която иска да вземе Меган и да я отгледа със съпруга си - Ганчо в Тервел, където те живеят и работят. В момента Меган е под опеката на Кралския Върховен съд. Протест в подкрепа на Мария и Ганчо Попови се проведе днес в 20 града в страната.

Новинар
Ще глобяват за пищящи през нощта аларми
Глоби за пищящи без причина аларми гласуваха депутатите. Те приеха промените в Закона за движение по пътищата, внесен от Министерския съвет. От 20 лв. до 150 лв. може да струва на собствениците на колите, ако алармите им се включат през нощта.

Мярката цели да се избегнат случаите, когато алармите на автомобилите съвпадат със сигналните устройства на полицията, пожарната или Бърза помощ.

Друг акцент в законопроекта предвижда да се обединят регулаторните режими за даване на шофьорска книжка и възстановяване на отнети точки. До три месеца ще е срокът за издаване на електронен фиш.

В случай че нарушителят не е собственик на автомобила, който е извършил нарушение, истинският собственик ще трябва в 7-дневен срок да съобщи данните на лицето, което е шофирало автомобила.

С промените се предвижда още ограничаването на възможността чужденци да се сдобиват с кола с българска регистрация. Честа практика е например румънците да си купуват и регистрират автомобили у нас.

По този начин северните ни съседи се възползват от по-малките такси. В сила ще влезе и изискването в общината да се регистрират и купените в чужбина автомобили, дори ако те остават с чуждестранните си номера.

В четвъртък депутатите отхвърлиха искането на ГЕРБ да се задължат малките автосервизи да се лицензират, за да се засили контролът върху извършваните технически прегледи на колите.

След дълги обсъждания и спорове между БСП и ГЕРБ, парламентът окончателно одобри и законопроекта за Закона за горите. С промените се дава възможност на всяко физическо лице да добива дървесина като закупува дърва на корен според списъци по местожителство, които ще изготвят кметовете.

С промените в Закона за обществените поръчки пък приключи пленарният ден в четвъртък. Те бяха приети на първо четене през октомври миналата година. Измененията ще доведат до по-прозрачни процедура при конкурсите за обществените поръчки.

Възложителите ще трябва да публикуват на сайта си подробен профил на кандидатите. Приемането на промените предстои в петък.

Очакваме спрените пари по ОП "Околна среда" да бъдат пуснати
Спрените плащания по оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) се очаква да бъдат възстановени. Това заяви в кулоарите на НС министърът на екологията Искра Михайлова.

Тя обясни, че в края на тази седмица или в началото на следващата ще дойдат експерти от дирекцията "Одит на средствата от ЕС”, за да извършат проверка.

„Това са всички проекти, за които имахме писмо – за периода 2010-2013 г., по които има сключени договори по обществени поръчки”, уточни Михайлова.

Тя изрази надежда, че от Брюксел ще бъдат удовлетворени от резултатите и ще възстановят спрените пари.

Запитана за реиндустрализацията на икономиката и страха на еколозите, че това ще доведе до замърсяване, Михайлова успокои, че у нас има добре развита система на екологично законодателство.