80% от зрелостниците в Добрич искат да продължат образованието си

23 висши учебни заведения се представят в 20-та кандидат – студентска борса в Добрич. Тя беше открита днес в младежкия център „Захари Стоянов” и ще продължи до 13 часа утре.

80% от зрелостниците в Добрич искат да продължат образованието си



1800 младежи се очаква да завършат обучението си в общинските общообразователни училища и професионални гимназии тази година, съобщи Нейчо Нейчев, началник отдел „Образование и култура”. Над 78% от тях заявяват интерес към продължаване на образованието си, показват анкетните карти, с които местната администрация проучва нагласите на подрастващите.


Много имаме да работим по отношение на професионалната ориентация на децата, сподели Нейчев, според когото зрелостниците не са достатъчно подготвени да направят своя избор и го осъзнават на по-късен етап, когато минат една или две години от висшето им образование.


Над 60% от децата в общинските училища посещават кандидат – студентската борса  и с всяка изминала година интересът към нея се повишава. За сравнение, в борсата за София са участвали 25 висши учебни заведения, а при нас – 23.