Пластмасови бутилки докарват тумори; Първокурсници не знаят колко букви има в азбуката; Лудогорец драматично стигна 1/8-финал в Лига Европа

Всеки трети ще е пенсионер до 2060 г.; Заместник на Йовчев е фаворит за началник на НСО; Доживотни присъди за 3-ма от Килърите

Пластмасови бутилки докарват тумори; Първокурсници не знаят колко букви има в азбуката; Лудогорец драматично стигна 1/8-финал в Лига Европа

24 часа
Комисията по дискриминация се захваща с носа на Росен Петров
Езиковеди ще консултират Комисията за защита от дискриминация как трябва да се тълкува значението на израза "Да водиш някого за носа", за да се произнесе органът дали той е обиден.

Казусът опря до комисията, след като вчера сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: "Знаете ли защо новият вътрешен министър ще бъде най-интересен? За първи път ще имаме министър, когото никой няма да може да води за носа..." Репликата му пред репортери бе по адрес на зам.-шефа на "България без цензура" Росен Петров. Журналистът сам разказа в интервю за "24 часа" преди време, че носът му е бил счупен, което довело до деформация.

Петров веднага реагира, че ще сезира антидискриминационната комисия. Ако това стане с писмена жалба, ще преценим дали може да бъде разглеждана по същество, каза председателят Ана Страшимирова. Според членове на комисията заради преносното значение на израза е задължителна консултацията с езиковеди.

Доживотни присъди за 3-ма от Килърите
Доживотен затвор постанови Варненският апелативен съд за Петър Стоянов-Сумиста по делото “Килърите”. Същите наказания бяха дадени на Васил Костов и Георги Вълев.
Така тримата получиха по-леки присъди, защото Шуменският окръжен съд им бе дал доживотен затвор без замяна.

Присъдата на Янко Попов-Туцо беше намалена от 17 на 15 г., а на Райчо Стойнев от 15 на 7 г. Петър Атмаджов ще лежи в затвора 4 г. За тримата прокуратурата искаше още по-тежки наказания. Пешо Сумиста бе оправдан единствено по обвинението, че е организирал убийството на бизнесмена Борислав Георгиев.

Килърите бяха разкрити през 2010 г., а процесът стартира през юни 2011 г. Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов, Янко Попов-Туцо, бизнесменът Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев бяха съдени за участие в група, извършила убийствата на Борислав Георгиев, търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев, два палежа, едно взривяване и два побоя.

Прокуратурата твърди, че физическите убийци на Рачев са били ликвидирани от съучастниците си, а покушенията срещу него и Лупов са поръчани от Георги Вълев, с когото са имали конфликт, свързан с разпределението на парите от продажбата на акциите на Тракия банк.

Основен обвинител по делото бе зам. главният прокурор Ася Петрова. След 50 заседания и разпити на близо 150 свидетели в края на 2012 г. Шуменският окръжен съд чете присъди, които бяха обжалвани от прокуратурата и подсъдимите пред Варненския апелативен съд.

Миналата седмица приключи съдебното следствие на втора инстанция. В последната си дума Петър Стоянов, който е сочен за шеф на групата, обяви, че процесът е политически.

Георги Вълев пък каза, че нямал мотив да убива двама души, след като си е получил вземанията от Тракия банк. Янко Попов също заяви, че процесът е политически. Не съм имал никакви контакти с Васил Костов и не съм участвал в престъпна група, декларира Туцо.
Петър Атмаджов каза, че винаги е спазвал законите и не разбира защо е изправен на съд. Последната дума по казуса, ще има Върховният касационен съд.

Труд   
Всеки трети ще е пенсионер до 2060 г.
Тежки времена се задават за пазара на труда. В следващите 45 години изразът “Няма кой да работи” ще придобива все по-буквално звучене. До 2060 г. българите в трудоспособна възраст (20-64 г.) ще се стопят с около 45%, а всеки трети ще е в пенсионна възраст, ако се запазят сегашните критерии. В същото време децата ще намаляват. Такава картина очертава реалистичната прогноза за населението на България на Националния статистически институт (НСИ).

Като цяло сегашните 7,2 млн. българи, живеещи в страната, ще намалеят до 5,3 млн. души, или с около 25%. Още по-негативно развитие очертава прогнозата, направена при допускания, че в следващите десетилетия социално-икономическите процеси у нас ще бъдат неблагоприятни. При подобен сценарий населението на България ще се свие до 5,173 млн. души.

Последствията от застаряването и намаляването на населението ще нанесат тежък удар върху пазара на труда и ще повишат драстично разходите на пенсионната система, освен ако не бъде направена поредна реформа за повишаване на пенсионната възраст.
   
Коджейков си тръгна година след атентата срещу Доган и преди новия закон за НСО
"Мотивите на Коджейков са изключително лични и ще трябва да ги чуете от него", съобщи президентът Росен Плевнелиев. За освобождаването на генерала от службата се заговори още преди една година, когато на 19 януари дългогодишният лидер на ДПС Ахмед Доган бе нападнат с газов пистолет в НДК от Октай Енимехмедов. В сряда Енимехмедов получи присъда от три години и половина затвор.

След инцидента бе назначена вътрешна проверка и от НСО беше освободен един офицер. Той все още съди службата за неправомерно уволнение.

Коджейков ръководеше охраната на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, докато той бе министър-председател.

Полк. Калин Иванов е 41-годишен и е от Перник. Има две висши образования. Електрически машини и апарати е завършил в Техническия университет, и финанси - в УНСС. При най-сериозните блокади на парламента полк. Иванов лично ръководеше операциите, дори със счупена ръка. Срещу него имаше и обвинения, че лично е наредил да бъдат качени депутати в автобуса, който беше атакуван от протестиращите пред парламента.

Според запознати с реформата в сектора за сигурност, Коджейков и Иванов напускат, преди да бъде приет новият закон за НСО. Проектът предвижда службата, която сега е под шапката на президента, да мине под контрола на Министерския съвет. Така управляващите лесно биха сменили ръководството на НСО. Коджейков не бе открит за коментар до редакционното приключване на броя.

Преса
Заместник на Йовчев е фаворит за началник на НСО
Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов е фаворит за шеф на Националната служба за охрана (НСО), след като цялото й досегашно ръководство изненадващо подаде оставка, съобщи в. "Сега".

Началникът на службата ген. Тодор Коджейков и заместникът му Калин Иванов са депозирали молбите си за напускане в сряда. Както вече стана традиция в такива случаи, мотивите, които са посочили и двамата за напускането пред държавния глава, са "лични причини". "Имам информация, че мотивите са изцяло лични. Ще отнеме малко време, има процедура", коментира президентът Росен Плевнелиев, на чието подчинение е НСО. Коджейков и Иванов бяха назначени от бившия премиер Бойко Борисов. Оставките са изненадващи, тъй като нищо не налагаше напускането на ръководството на НСО. Ген. Коджейков и заместникът му може да бъдат сменени само с указ на президента, на когото са пряко подчинени.

С напускането на Коджейков и Иванов на практика НСО остава без ръководство. По закон правителството предлага на президента човек за поста, а държавният глава издава указа. Процедурата може да се повтори без ограничение, докато двете институции постигнат съгласие. Именно "спешният порядък" ще позволи на заместника на министър Цветлин Йовчев да поеме ръководството на службата сега. Докато беше секретар по отбраната и сигурността на президента Росен Плевнелиев, Маринов отговаряше за контрола на НСО. След опита за атентат срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган Маринов беше сред хората, които наблюдаваха проверката за пропуските на държавните гардове. Преди да влезе в президентската администрация, Маринов беше шеф на дирекция "Противодействие на корупцията" и ръководител на икономическото направление на ДАНС.

Монитор
БИСФЕНОЛ А ПОВИШАВА ЖЕНСКИЯ ПОЛОВ ХОРМОН
Пластмасови бутилки докарват тумори
Химикалът обръща сексуалната ориентация
Пластмасовите бутилки, от които пием вода, безалкохолни и бира могат да докарат ракови тумори, да нарушат метаболизма, да ударят ендокринната система и да предизвикат куп други вреди на организма, предупредиха експерти пред БНТ.

Опасността е в химикала бисфенол А, който се влага в пластмасите за еластичност, обясни доц. Светлана Фоткова от Факултета по фармация и допълни, че той се добавя при производството дори на пластмасовите шишета и в силиконовите биберони за бебета.

Все още фирмите не се борят да заменят веществото със силна естрогенна активност и само рекламен трик е надписът на етикетите, че той липсва като основен пластификатор на пластмасовите изделия, не скри доц. Фоткова. Тя се позова на резултатите от изследвания, които тя е направила със свои колеги от България и от университета в италианския град Неапол. За да се избегне вредата, учените препоръчват

употребата на изделия от стъкло и каучук

Фармацевтката разкри още, че бисфенол А има способността да завиши значително нивата на женския полов хормон естроген в организма, което от своя страна предизвиква колебания в сексуалните желания и ориентация. Към многобройните опасности от него се прибавя и тази, че той удря върху репродуктивното здраве и на хетеросексуалните.

Експеримент с животни показва, че те започнали да се уеднаквяват по пол и не изпитвали желание да се размножават.

Смята се, че въпросният токсин е отговорен и за сърдечносъдовите болести, рака и диабета, които значително са се увеличили, откакто пластмасовите опаковки започнаха да се използват масово от края на 50-е до сега.

Химикалът се просмуква в храната

и човек я поглъща, когато я затопля в пластмасов съд в микровълновата фурна. Бисфенолът от пластмасата на бутилките влиза в съединения със състава на минералните води и оказва странични ефекти. Най-често те провокират промени в естрогените. Това потвърди и водещият наш токсиколог и алерголог проф. Никола Александров пред „Монитор”. Затова в повечето страни в Европа минералните води се бутилират в стъклени шишета, независимо че това оскъпява продукцията, обясни специалистът и подчерта, че в редица държави по света по тази причина пластмасовите бутилки за вода дори са забранени.

Професори от БАН пуснаха анализ на демографската криза
Учените твърдят: Нацията оцелява
През 2060 г. българите ще са малко над 5,5 млн.
Българската нация оцелява и няма изчезне. Това е един от изводите на анализ, направен от Българската академия на науките.

„Исторически анализ на демографската картина показва, че през годините населението се е покачвало и намалявало. Така че твърденията, че нацията се топи или че ще изчезне, са неоснователни”, заяви доц. Венцислав Мучинов от Института за изследване на населението и човека при БАН. За пример той даде, че през 1887 г. в България са живели над 2,3 млн. души, 73,7% от които са били от български произход. Според прогнозите на учените от БАН през 2060 г. българите ще бъдат малко над 5,5 млн. души.

„Структурният състав на населението се запазва и няма опасност ромският или турският етнос „да погълнат” българския. Нека не забравяме, че те също емигрират”, заяви директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН Антоанета Христова. По данни, изнесени от проф. Пенка Найденова, за периода 1991-2010 г.

от страната са емигрирали 543 000 българи.

„През 1991 г. са емигрирали 211 000 души, а през 2010 г. ­ 84 000. Броят им намалява, но това може да се дължи и на намаляващото население”, уточни проф. Найденова. В заключението си работната група, изследвала миграцията, заявява: „Необходимо е да се преустанови разпространението на лъжата, че

всичко добро е извън страната

Животът у нас се представя като като най-лошия шанс да родиш, учиш и работиш. Песимистичното говорене предполага стратегия за избягване, а не мобилизация за справяне.

“В същото време само преди 2 седмици изследване на Икономическия институт към БАН и Агенцията за социално-икономически анализи показа, че 20% от българите в трудоспособна възраст или над 480 000 души искат да емигрират. За 90% от хората основният мотив е по-високият стандарт на живот в чужбина. 3/4 от заминалите са намерили работа в чужбина, показват още резултати от проучването. В чужбина българите се трудят най-често в сферата на земеделието ­ 21% от емигрантите, и в строителството (19.6%). В хотели и ресторанти са работили 14%, а като лични помощници, готвачи, градинари ­ 13%. Българите медици в чужбина са 1.3% от всички емигранти. Според прогноза на работната група от БАН, изследвала пазара на труда, в следващите години

ще има все по-малко работни места за хора с ниско образование

и квалификация.

„В бъдеще липсата на висококвалифицирани кадри ще се задълбочава, затова хората трябва да бъдат стимулирани да повишават знанията си през целия си живот”, заяви доц. Кремена Маринова от Института за изследване на населението и човека.

Междувременно вчера председателят на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов за пореден път алармира, че населението у нас намалява с 8 души на час.

„Това е само количествената характеристика, а другата ­ невидимата, е също толкова сериозна и ужасяваща, тъй като повече от половината новородени са от малцинствата, голяма част от тях неинтегрирани и несоциализирани”, заяви Веселинов.

Сега
Първокурсници не знаят колко букви има в азбуката
Буквите в българската азбука са между 28 и 34, смятат масово първокурсниците по български език в Пловдивския университет. Това разказа на кръгла маса в Пловдив преподавателят в катедрата по български език на висшето училище д-р Теофана Гайдарова, цитирана от Дарик радио. 90% от студентите пък не разпознават всички части на речта - "на улицата" е наречие, "слънчогледът" е прилагателно, пълният и краткият член определят като предлози. Гайдарова сподели и друг фрапиращ случай - студентка посочила "в пощата" като пример за сказуемо, с обяснението, че там се извършват действия.
На форума преподаватели напомниха печалните резултати на българските ученици в международните изследвания, които показват, че 41% от тях са функционално неграмотни при стойности за Европа от около 20%. Учители се оплакаха и от учебниците в средното училище. Че те са неразбираеми за децата е широко известно, но пред "Дарик" учителката в ОУ "Екзарх Антим Първи" в Пловдив Таня Георгиева призна, че често дори учителите се объркват от написаното в книгите за прогимназията. При подаден сигнал от МОН отговаряли: "Вие сте професионалисти, оправяйте се".

"Лудогорец" драматично стигна 1/8-финал в Лига Европа
Шампионът на България догони на два пъти "Лацио" за 3:3
"Лудогорец" достигна до 1/8-финалите в Лига Европа, но го стори по най-трудния и драматичен начин, завършвайки 3:3 с "Лацио" в реванша, игран пред около 30 000 зрители на ст. "Васил Левски". Това е най-големият успех за български клубен отбор от 2006 г. насам, когато "Левски" стигна до 1/4-финал за Купата на УЕФА, предшественик на Лига Европа.
В голяма част от мача разградчани се виждаха аут от турнира, след като италианците повеждаха на два пъти. Балде Кейта откри още в 1-ата мин, а Браян Переа удвои в 54-ата, с което "Лацио" достигна до общ резултат от двата мача 2:1. С прекрасен гол на Роман Безяк в 67-ата мин. и попадение на Христо Златински в 78-ата обаче "Лудогорец" стигна до 2:2 и общ резултат 3:2. Това бяха и най-силните минути на "Лудогорец" в мача. Еуфорията по трибуните обаче беше пресечена от германския нападател на "Лацио" Мирослав Клозе, който отново изведе тима си напред в 82-ата мин. Но равенството в мача и общ резултат 4:3 за българския тим бе осигурено с късметлийски гол на Жуниор Кишада, който се възползва от грешка в защитата на гостите.
Следващият съперник на "Лудогорец" ще е победителят от двойката "Валенсия" - "Динамо" (Киев), като в първия мач испанците бяха спечелили като гости с 2:0.
"В такива мачове се умира. Доста инфарктен. Футболистите са герои. Да обърнеш резултата от 0:2... Показаха, че имат характер и качества. Пуснахме още един нападател, рискувахме и успяхме. През цялото време играчите искаха успеха и това им помогна да го постигнат. Първо да се порадваме на успеха, след това мислим за следващия противник. Благодаря на публиката за подкрепата, макар да сме един провинциален отбор. Но показахме, че първо сме българи, а след това сме "Лудогорец", заяви треньорът на тима от Разград Стойчо Стоев.