2000 лекарски практики може да бъдат закрити; БСП готви резервен вариант при президентско вето върху изборния кодекс...

Вестниците в понеделник проследяват и задочната размяна на реплики между Лютви Местан и Бойко Борисов

 2000 лекарски практики може да бъдат закрити; БСП готви резервен вариант при президентско вето върху изборния кодекс...

Наближаващите избори за Европейски парламент отново са сред темите на всекидневниците.

„Новият Изборен кодекс може да не е достатъчно радикален, но е най-доброто правено досега. Това мнозинство в парламента е най-смелото досега, защото за първи път хората ще имат възможността да пренареждат листите с кандидати. Такава е оценката на зам. шефа на парламента Мая Манолова в предаването "Нека говорят" по bTV.
Тя посочи, че не е очаквала овации и цветя след приемането на кодекса, но има голяма надежда, че след евроизборите „ще чуем добри думи за новите изборни правила"..
Тя посочи и някои от основните нови аспекти на гласувания миналата седмица кодекс - „за първи път хората ще гласуват за личности, ще има преференциален вот на евроизборите - освен за коя партия, гражданите ще могат да кажат и кой кандидат избират. От гласа на всеки ще зависи персонално кои ще са членовете на ЕП, които ще представляват България. Хората за първи път ще могат да преподреждат листите".
Манолова увери още, че „ДПС не се е налагало на БСП по нито един пункт от кодекса"... - в. „Труд".

„По думите й настоящето мнозинство в парламента е най-смелото досега, защото за първи път хората ще имат възможността да пренареждат листите с кандидати...
„Промените са съществени, не са самоцелни - те гарантират честен вот и активното участие на гражданите, защото те ще знаят, че има смисъл от техния глас, вотът ще бъде отчетен правилно", заяви зам.-председателят на НС...
Този петък парламентът прие окончателно Изборния кодекс, който ще влезе в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник". Депутатите гласуваха методиките за определяне на резултатите от гласуването на мандатите при избор за народните представители, за президент и вицепрезидент, за евродепутати, кметове и общински съветници. Парламентът прие и определенията на изискването за уседналост за различните избори." - в. „Станадарт".

„Управляващите вероятно ще успеят да назначат нова ЦИК, но това ще стане само няколко дни преди старта на процеса на подготовка на предстоящите европейски избори. Това показват законовите срокове. Според конституцията президентът има 15 дни, за да наложи вето на даден закон. В същия срок според правилника на НС върнатият закон се включва в дневния ред на парламента. Ако той получи необходимото мнозинство, президентът го обнародва след седмица.
Новият Изборен кодекс бе приет в края на миналата седмица и в момента тече срокът, в който  президентът Росен Плевнелиев има право да наложи вето. Твърде вероятно е това да се случи, защото кодексът отне някои от правомощията на президента, свързани именно с избора на ЦИК. Досега комисията се назначаваше от него след консултации с парламентарните партии. Сега обаче по тази процедура ще минават само членовете на комисията, докато ръководството ще се избира пряко от депутатите. Ако президентът наложи вето, сроковете показват, че кодексът в най-добрия случай ще влезе в сила между 15 и 20 март. Евровотът е на 25 май, което означава, че изборите трябва да се насрочат не по-късно от 25 март. Не по-късно от тази дата трябва да заработи и ЦИК, която да започне одобряването на образци за изборни книжа, назначаването на районни и секционни комисии и т.н.
Основната причина, поради която ГЕРБ не успя да се справи с местните и президентските избори през 2011 г., бе именно фактът, че голяма част от тогавашната изборна администрация, включително ЦИК, бе съставена от новоназначени хора в нея. Тогава обаче изборите бяха 2 в 1, като местният вот е най-трудният за администриране. Докато евроизборите заедно с президентските са най-лесни за организация, което ще улесни новата комисия.
Въпреки че новият кодекс вече е факт, управляващите се готвят и за вариант, при който той няма да влезе в сила за евровота. Екип от експерти обмисля промени в сега действащия кодекс и по-специално в частта му за евроизборите..." - в. „Сега".

Вестниците в понеделник проследяват и задочната размяна на реплики между Лютви Местан и Бойко Борисов.

„Целта на ДПС е умишлено да държат изолирани и бедни хората в смесените региони, за да могат да ги управляват чрез страх и зависимост. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук.
"България започва да прилича на ранна Украйна. Мои приятели ми се обадиха, за да ми кажат, че днес община Гърмен е останалa без ток от 8:45 до 10:00 часа, точно когато уволнените от ДПС директори на училищата в селата Долно Дряново и Рибново са говорили в национален ефир. Много ми е интересно какво ще отговори Местан на въпроса за тази "авария"?", пише Борисов във фейсбук." - в. „Труд".

Лютви Местан заяви, че има "силно очакване" Делян Пеевски да отиде в парламента, както и да говори...
Лидерът на ДПС повтори тезата си, че след като е казал "А" с информацията за 40-те си срещи с Цветан Цветанов в МВР, трябва да стигне "Ю и Я" и да разкрие всичко.
"Бих го призовал да говори, а не да мълчи - и за срещите, проведени не само в МВР, и не само с Цветанов, а и за срещите с Бойко Борисов. Тези хора не заслужават цената за мълчанието му", повиши тон Лютви Местан. Той емоционално добави, че цената се плаща от Пеевски и той става виновник за всичко.
По думите на Местан проговарянето на Пеевски ще снеме от него обвиненията, че представлява задкулисието и едва тогава вниманието на обществото ще се съсредоточи върху истинското задкулисие като разговора в Банкя (записите, в които се чуваха гласовете на бившия премиер Бойко Борисов, земеделският му министър Мирослав Найденов и софийския градски прокурор Николай Кокинов - бел.ред), тефтера на уволнения шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и разговора за Мишо Бирата..." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават също за опасност от закриване на над 2000 лекарски практики.

„2 300 лични лекари в цялата страна може да закрият практиките си, защото няма да успеят да вземат специалност „Обща медицина" до юни 2014 година.
Затова алармираха от дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари, съобщи Нова телевизия.
Въпреки, че от Здравното министерство обявиха, че срокът ще бъде удължен до юни 2015 година, лекарите се опасяват, че това няма да реши проблема..." - в. „24 часа".

„Има опасност 2000 практики да бъдат закрити до 3 юни, тъй като джипитата не са успели да придобият специалност "Обща медицина", отново алармираха Дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари.
Ако не бъде удължен срока в София около 300 лекари няма да имат право да преглеждат пациенти.
Междувременно в средата на февруари здравният министър Таня Андреева обеща, че срокът ще бъде увеличен до средата на другата година, но това все още не е факт. "Специалността „Обща медицина" е медицинска специалност и тя трябва да бъде взета, както всяка друга специалност. Никой не би си позволил риска да остави десетки хиляди хора без своите общопрактикуващи лекари", каза още тя.
Председателят на организацията д-р Володя Василев съобщи, че от общо 4723 лични лекари в цялата страна половината все още не са довършили своята специализация, а 678 въобще нямат специалност. Само в София, ако се спази сегашното изискване на закона, се очаква да престанат да работят около 300 лекари...
Според лекарите, министърът на здравеопазването доктор Таня Андреева е сформирала вече работна група, която да реши проблема. Но и този ход може да се окаже неуспешен.
"Не ми е ясно, дали ще й стигне времето. Ако се минава през Министерския съвет - три-четири месеца, ако се минава през депутати - два месеца и половина. Ние предлагаме - първо те са шест плюс 16 практически стаж в акредитирана амбулатория. Това нещо да отпадне, да бъде разпределено от началото на зачисляване на специализацията от преди 2009-та и тогава няма да има проблем. Да се удължи срокът на специализацията от в самата наредба 2015-та от шест на осем години", допълни д-р Василев..." - в. „Стандарт".

„Проблемите с липсата на кадри в здравеопазването у нас ще станат драматични до 10 г. Половината от действащите лекари дотогава ще излязат в пенсия, а повечето млади планират да се реализират в чужбина. Това показват изследване на Българския лекарски съюз за възрастовите характеристики на медиците и резултатите от допитване сред завършващите как виждат бъдещето си.
Средната възраст на лекарите у нас е 53 г. "Лекарите до 30 г. са само 5%. От 31 до 45 г. са около 25%. Близо 50% са от 46 до 60 г., които са в средата и края на своята кариера. И над 60 г. са 20%. Сумарно това означава, че лекарите, които в период от 10 г. ще напуснат здравната система, са половината. Тогава ще се усети още по-голям вакуум от специалисти, който не знам как ще се запълни, ако отсега не започне да се мисли", коментира зам.-председателят на БЛС Юлиан Йорданов. Проблемът е, че няма да има и кой да смени пенсионерите, тъй като около от 80% от току-що завършилите лекари смятат да заминат за чужбина. Това показаха резултатите от анкета сред абсолвентите медици...
Председателят на БЛС Цветан Райчинов предупреди, че няма как с тези заплати и при тази липса на възможности за реализация да се задържат младите лекари в България...
Лекарите смятат, че трябва да се върне старата система на специализация, която позволяваше това да става директно на работното място...
В последните години най-вече заради добрите условия за специализация български лекари емигрират основно към Германия. Над 40% отиват там, докато преди това Великобритания е била най-предпочитана. По-добрите възможности за специализация навън, където се плащат добри заплати, а и има мерки за подкрепа на другите членове на семейството, както и за покриване на битови нужди, са обърнали и възрастовата структура на лекарите емигранти.
В последните две години повечето, които заминават, са без специалност и до 35 г..." - в. „Сега".

Всекидневниците информират също, че палатковият лагер пред парламента ще бъде демонтиран заради тържествата за 3 март.

„Палатковият лагер пред парламента ще бъде развален заради тържествата за националния празник 3 март, съобщи bTV.
В понеделник палатките ще бъдат демонтирани и ще бъдат сложени отново след края на честванията.
След 7 месеца събиране на подписи за нов Изборен кодекс протестиращите от едната страна на паметника на Цар Освободител изобщо няма да се връщат. „3 март първо е голям празник, после ние сме за нещо, което всичко хора знаят в България, за нов Изборен кодекс. Ние си тръгваме - имаме победа. Къде ще се работят бюлетините е много важно, ще имат номера, няма да се хвърлят в чувалите", каза Маргарита Джурова от палатката за нов Изборен кодекс..." - в. „24 часа".

„Заради предстоящите тържества за националния празник 3 март, палатковият лагер пред парламента ще бъде развален...
След 7 месеца събиране на подписи за нов Изборен кодекс протестиращите от едната страна на паметника на Цар Освободител смятат изобщо да не се връщат,..
В деня на Националния празник пред Народното събрание ще има официални държавни лица, посланици и чуждестранни гости. Затова периметърът ще бъде обезопасен.
На площад "Народно събрание" ще бъде и кулминацията от отбелязването на 136 години от Освобождението - тържествената заря проверка ще започне в 18.30 ч.
"Да бъде почистено, да бъде един Национален празник без никакво напрежение", обяснява Красимир Димитров от дирекция "Обществен ред и сигурност" към Столична община.
Дали конструкцията от другата страна на паметника, която е срещу "Лафка" и иска оставката на кабинета, ще бъде сглобена след 3 март  не стана ясно, защото нямаше кой да отговори." - в. „Дневник".