Днес са Месни Заговезни

До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости

Днес са Месни Заговезни

Нeделя Месопустна (Месни Заговезни са винаги в неделя) е осем седмици преди Великден. Получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия (Великденския пост).Думата заговезни идва от заговявам, започвам да постя. Седмицата между Местни Заговезни и Сирни Заговезни се нарича Сирница защото е подготовка за Великия пост. Като блажно се ядат само млечни и яйчени ястия. До Сирни заговезни трябва приключат и всички сватби, защото през целия Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява църковно венчание.

По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.

До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд.

Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.