Влакове ще има, стачката бе отменена

След 9-часови преговори в полунощ синдикатите на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" и управляващите постигнаха споразумение. Ефективните стачни действия се отменят. Днес влаковете ще се движат нормално.

Влакове ще има, стачката бе отменена
Синдикатите и ръководствата на БДЖ и Национална компания Железопътна инфраструктура /НКЖИ/ подписаха стачно споразумение, съобщиха от КТ „Подкрепа" и КНСБ.

Стачните действия се отменят и днес няма да се проведе обявената осемчасова стачка на железничарите. Тя планираше да спре влаковете от 8 до 16 часа.

Основната клауза в споразумението е, че няма да се правят планираните съкращения в двете компании. Те бяха предвидени заради искане на Световната банка да даде заем на жп компаниите срещу 30-процентно намаляване на фонд „Работна заплата” в тях. По тази точка е записано, че намаляване на персонала ще се извършва единствено по реда на Колективния трудов договор, а именно само чрез съгласието на синдикатите.

Почти по всички искания на железничарите е било постигнато споразумение.

Ваучерите за храна на служителите от БДЖ ще бъдат платени по график, като започват да се изплащат със задна дата от октомври 2010 година. Служителите ще получават и безименни ваучери, които да ползват за почивните бази на компанията.

Припомняме, че в четвъртък общо 52 влака, които трябваше да потеглят по пътнически маршрути из страната, останаха на място по време на едночасовата предупредителна стачка на железничарите.