Мощно земетресение разтърси Япония

Мощно земетресение с магнитуд 8,8 по скалата на Рихер разтърси Япония в 7,46 ч. българско време.

Мощно земетресение разтърси Япония
Тълпи от японци побягнаха към площадите и други открити пространства, далеч от високите сгради в очакване на указания от властите, съобщават световните агенции.
Разрушения има в центъра на Токио и в прилежащия му пристанищен град Иокогама, над който се издигат черни кълба дим, в резултат на пожари.
В центъра на японската столица е рухнала и известната в страната сграда за приеми „Кудан кайкан" - място за провеждане на много официални мероприятия. Има и пострадали.

Броят на ранените и загиналите все още не е ясен. Постъпват съобщения за това, че цунами е повлякло много автомобили по крайбрежието.
Както съобщават властите, вълната е с височина 6 м. и е в района на бреговете на основния японски остров Хонсю. Жителите са предупредени веднага да се насочат към по-високи места.

В префектурата Мияги е имало масово прекъсване на електроснабдяването. В района на огромния град Сендай е открито изтичане на газ.

Всички министри от японското правителство пребивават в резиденцията на премиера, където е създаден кризисен щаб. Подобен е образуван и при командването на въоръжените сили.

Земетресението е било на дълбочина от 10 км. под Тихия океан при префектурата Мияги на североизток от основния остров Хонсю.

По данни на Европейския-средиземноморски сеизмологичен център само в рамките на следващия един час след основния трус са регистрирани пет силни афтършока с магнитуд 6,3, 6,9, 7,0, 6,2 и 6,5 по скалата на Рихтер.