Детелина Николова: Практика е Добрич при управление на БСП да не получава финансиране

Публикуваме изявлението на кмета Детелина Николова по повод вчерашното решение на правителството да не одобри нито едно от трите депозирани от община Добрич предложения по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Детелина Николова: Практика е Добрич при управление на БСП да не получава финансиране

"Правителството на БСП за пореден път игнорира важен регион в България и интересите на хората на Добрич за сметка на ясни политически дивиденти. Добрич и неговите жители за пореден път останаха извън фокуса на управляващите от БСП без обяснения защо? Защо Община Добрич, безупречна в усвояването на европейско финансиране бе отхвърлена категорично като бенефициент по Постановление на Министерски съвет, чиято цел очевидно е икономически растеж и балансирано регионално развитие? Нелогично е с нашите пари да се строят басейни, а не канализация и общежитие, което да създаде от една страна нормални условия за децата от областта и от друга страна тези деца да са бъдещия човешки ресурс за местната индустрия. Стои отворен въпроса кога и с какви средства хората от квартал „Рилци” ще получат елементарни условия за живот чрез изграждане на битова канализация, а бизнеса ще има защо и как да инвестира там? За какъв икономически растеж, заетост и екология може да се говори гледайки резултатите от класирането на проектите, които ще се финансират с 500 милиона български пари?


Не е ли важно правителството на БСП да излезе с пълен анализ  и резултати от похарчените по същия начин български пари през 2009 г. /ударно преди изборите/?

Не е ли важно да си отговорим защо практиката продължава и днес, когато имаме уверения за равнопоставеност на българските граждани? Нека хората сами да направят изводи къде и за какво се харчат нашите пари. Нека хората от региони като нашия /далеч от София/ да попитат Министерски съвет с каква надежда да гледат на днешното правителство?

Какви проекти разработи Община Добрич за своите съграждани по национална програма „Растеж на регионите”?

Проектите са на обща стойност 15 милиона лева. Първият е свързан с изграждане на битова канализация в квартал „Рилци” и е за 9 милиона лева. От години липсата на канализация в тази част на града е проблем, както за живущите там, така и за населението на целия град предвид на нарушаване на екологичния баланс. Фактът, че няма такава инфраструктура е пречка за развитието на бизнес потенциала на тази територия. Създаването на базови условия за 21 век е от жизнено значение за хората в областта. Община Добрич има едно единствено ученическо общежитие, което във времето е изключително амортизирано. В Добрич има много държавни професионални гимназии, които във времето губят  привлекателност за децата. Една от основните причини е, че голяма част от учащите са от населени места извън града и са от социално слаби семейства. С проекта за ремонт на общежитието ние целяхме да осигурим нормални битови условия, за да привлечем отново децата като бъдещи квалифицирани кадри за местния бизнес. Третият проект е насочен към подобряване на градската и екологична среда в Добрич, както и за развитие на спорта и туризма. Това е един интегриран проект със съвкупност от инфраструктурни елементи: улица, паркинг, спортни игрища, зелени площи, даващи облик и потенциал за развитие на различни дейности. Те са свързани с емблематичното за Добрич място – Градски парк „Свети Георги”. Всички тези проекти означават енергия, работни места, подобрена градска и екологична среда за по–добър и стабилен растеж на Добрич и региона.

За пореден път при управление на БСП остава без отговор въпросът на добричлии – Защо Добрич е изолиран?"

Детелина Николова - кмет на Община Добрич