Зимна красота...Но през прозореца

Тази зима започна доста трудно за Добрич. Най-напред времето беше дори топло, после се извиха виелици. Сетне обявиха грипна епидемия, след това...

Зимна красота...Но през прозореца

След това и пътната обстановка се влоши доста, и градът беше затрупан със сняг, и непочистените улици го направиха като необитаем. 

Но това прави впечатление само на хората, които  които имат работа навън. 





За другите, стоящи на топло пред камината, е красиво. Сутрин човек през замръзналия си прозорец може да види огромните преспи със сняг и големите ледени висулки. И да чете и слуша как градът е почистен, проблеми няма, всичко ни е наред...

Само да не излиза навън.



Малките улички на града не са добре почистени и хората се затрудняват при придвижването си. Дори главните улици са в окаяно състояние.  А като гледаме как са „почистени” – камарите сняг, проправените от пешеходците пъртини, замръзналите и опасни места...  Да, от „почистването” на главните улици човек прави неутешителния извод, че в града управа няма. Или е някъде далече – де в тропиците, де в Брюксел.



Казаха ни, че било прието хората сами да чистят снега. Което накара възрастните да се замислят – а защо плащат данъци и такси? И къде отиват тия пари?



Естетсвено, много хора се заеха сами да почистват улиците си,  защото са нормални граждани, защото разбират, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Пък и нали казахме - явно на никой друг не му пука. 



Знаем, че пак розови отчети ще има, че пак ще слушаме упреци колко лоши са добричлии, че не са изчистили сами града, ами вярват на управата, как трябва да се глобява... А общината кой ще я глоби?



Виждаме много нередни неща. Например, този висящ проблем с ледените висулки. От доста покриви и капчуци те дебнат минувачите и е просто късмет, че досега не се е случило нещастие.



Макар че общината е взела мерки. Тротоарите са затрупани със сняг – непочистен или сблъскан от набързо минали /за отчет/ риначи, пешеходците вървят из рохкавия сняг – между колите, а доста автомобили затрудняват достъпа до бордюрите. Най-вече, защото в града няма достатъчно паркоместа. За което трябва да се погрижи... Кой ли?



Обаче, е по-лесно да се обвиняват гражданите и да се разправят небивалици колко хубаво е почистен град Добрич...

И пак ли мръсни купчинки сняг ще стоят на централния площад до май месец...



Анка, Мелиса, Василка – IХ а клас

СОУ „П.Р.Славейков”