Съдят шефове като убийци; Погват нелегални превозвачи; Всеки партиен лев на светло

Водеща политическа тема на всички всекидневници днес е битката между БСП и Първанов

Съдят шефове като убийци; Погват нелегални превозвачи; Всеки партиен лев на светло

24 часа



Майката на сержант Тепавичаров не вярва, че той е избил семейството си

"Ровите ми в най-болното място! Моята рана никога няма да зарасне. Но истината е друга и тя ще излезе наяве. Когато имам доказателства, ще я разберете."

Това каза Стоянка Тепавичарова, майката на сержант Георги Тепавичаров, пред "24 часа".

Преди година телата на сина, на снахата Николина и на внучетата Ангел и Илия, на 4 и 8 г., бяха открити на бул. "Македония" в Пловдив.

Първанов взема най-много 30 хил. гласа, изчислиха на "Позитано"

Между 25 и 30 хиляди гласа е таванът, който може да събере листата на АБВ на евровота, сочат изчисленията на зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов. Затова ходът на Георги Първанов за мен е безсмислен, заявява той в интервю за "24 часа".

Според предварителните разчети на "Позитано" 20 пък формацията на Татяна Дончева не би привлякла повече от 7-8 хиляди гласа, посочва още Дъбов. И напомня, че за един мандат в Европарламента са нужни около 150 хиляди.

Труд

Погват нелегални превозвачи

Държавата започва спешна битка срещу нелегалните превозвачи. Това стана ясно само ден след като автобусните компании заплашиха, че ще спрат да возят пътници от 1 януари, ако не получат подкрепа от властта.

Във вторник представителите на бранша са се срещнали с главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров и с транспортният министър Данаил Папазов. Те ги уверили, че ще предприемат спешни действия за борба със сивата икономика в сектора.

Нови документи доказаха: Раковски наистина е бил масон

Два неизвестни досега философски труда на патриарха на българското национално-освободително движение Георги Сава Раковски излизат на книжния пазар като фототипно издание на ИК "Дукати". Оригиналът е открит от известния варненски колекционер и адвокат Христо Раев, който го откупил от частни лица.

Две експертизи - от Националната библиотека и Районния исторически музей в Шумен, доказват автентичността му. "Раковски го е писал през май 1886 г. в Одеса, когато вече е бил болен. Това е лебедовата му песен, вид завещание към поколенията, писано в типичния му стил - смесица от френски изрази, русизми и котленско наречие", обясни Раев при представянето на книгата. По негова воля оригиналът ще се съхранява в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Стандарт

Съдят шефове като убийци

Не може за неплатени осигуровки да се лежи като за убийство. Това заявиха работодатели по повод новия Наказателен кодекс, който ще бъде обсъждан днес в Министерски съвет. Промените предвиждат до 6 години затвор за всеки шеф, който не е внесъл в хазната осигурителни вноски в размер на не по-малко от 25 минимални заплати (8500 лева). Ако сумата гони 140 заплати, наказанието може да е и до 8 г. в килията. Толкова се дава за непредумишлено убийство, коментират юристи. Работникът също да носи наказателна отговорност при укриване на осигуровки, настояват още от работодателските организации. Според тях не е редно вноските за здраве и пенсия да се приравняват на данъчните задължения. Това противоречи на Конституцията, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.

Всеки партиен лев на светло

Партийните разходи да станат публични, ще предложи с промяна в Закона за политическите партии Сметната палата. Причината е, че в момента ведомството е с "вързани ръце" да упражнява нужния контрол, защото приходите на партиите са "на светло", но разходите им са "на тъмно", обясни шефът му Валери Димитров. Той настоява информацията за харчовете на партиите да се включва в публичния регистър, който те поддържат на страниците си в интернет.

Междувременно правосъдното министерство написа законова поправка, според която конфликт на интереси вече ще декларират зам.-шефовете на двете върховни съдилища и заместниците на главния прокурор. Предлага се още въвеждане на принципа за разпределение на получените сигнали в комисията за конфликт на интереси да се извършва на случаен принцип по поредността на постъпването им.

Монитор

БСП хлопна вратата на Първанов

БСП хлопва врати за Георги Първанов и кръга завераджии около него заради вбиването на клин в Столетницата преди евроизборите през май. Това стана ясно вчера от изявления на соцлидера Сергей Станишев и шефката на т.нар. комисия „Страшен съд" в БСП Мая Манолова.

Двамата коментираха темата, малко след като бившият държавен глава официално обяви съставянето на самостоятелна листа на АБВ за европейския вот. Макар сам да се похвали, че „плете" предизборна коалиция, той заяви, че няма никакво намерение да напуска левицата. „Искам да видя с какви мотиви организацията в Ковачевци, чийто член съм, ще ме предложи за изключване на предстоящия конгрес на БСП на 8 февруари", запъна се Първанов, след като социалисти вече го обвиниха в нарушаване на партийния устав.

Сега

Лошото правосъдие ни струва все по-скъпо

Лошото правосъдие струва все по-скъпо на бюджета на съдебната власт, т.е. на данъкоплатците. От януари до края на ноември 2013 г. съдебната власт е дължала 3 869 549 лв. обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). От тях са платени малко над 2.7 млн. лв. За забавените плащания се трупат и лихви. Това става ясно от справка, поискана от "Сега" от Висшия съдебен съвет по Закона за достъп до информация.

За цялата 2012 г. са изплатени 3 638 822 лв., а година по-рано - 3 602 859 лв. Оказва се, че съдебният съвет няма данни какви конкретни обезщетения са осъдени да платят съдът и прокуратурата, както и самият ВСС. В предходни години такава информация е била налична и предоставяна от съвета. По правило най-много обезщетения плаща държавното обвинение.

Дума

Няма да разрушим къща заради нечия колибка

Решението на Ивайло Калфин предизвиква дълбоко разочарование, но ние няма да разваляме къща за нечия колибка, заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Той бе категоричен, че действието на евродепутата е насочено срещу левицата. Красивите думи и намерения не са обективни и целят отслабване резултата на левицата на европейските избори, категоричен е Станишев. По думите му това е смяна на отбора в 90-ата минута на мача. Станишев е убеден, че издигането на втора лява листа обслужва интересите на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Георги Първанов заяви, че ГЕРБ ще бъдат основен опонент на АБВ, а всички останали, в това число и БСП, ще са конкуренти на движението. Бившият президент не възнамерява да напуска социалистическата партия.

Капитал дейли

Първанов започна битката срещу Станишев за БСП

Бившият президент Георги Първанов ще използва европейските избори през май за челен сблъсък с председателя на БСП Сергей Станишев. Под каквито и да е формулировки, коалиции и алтернативни листи това да е прикрито, във вторник стана ясно, че двамата ще премерят силите си.

"АБВ тръгва към европейските избори със самостоятелна листа", обяви още с първото си изречение Първанов на специално свикана пресконференция в НДК. Около него бяха част от инициаторите на движението, създадено през 2010 г. в края на втория му президентски мандат - Емил Кало, бившият директор на СДВР и началник на "Гранична полиция" Красимир Петров, кметът на Попово шести мандат Людмил Веселинов, бившият ректор на УНСС Борислав Борисов, кметът на Троян трети мандат Дилян Енкин, Ивайло Калфин и др. В залата присъстваха общински председатели на БСП като този на Монтана - Емил Константинов, бившият председател на ДАМС Весела Лечева, бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, Николина Чакардъкова, кметът на Перник Росица Янакиева, политолозите Андрей Бунджулов и Димитър Гронев, бившият министър на здравеопазването Евгений Желев, ген. Михо Михов. Показателно е, че дори пресцентърът на АБВ се оглавява от бившия шеф на отдел "Младежка политика" на БСП Трендафил Величков.