Психотронно оръжие сее смърт във Варна; ДАНС и НАП погват енергийните монополи; Хлябът поскъпва при по-дълга суша

Задвижване на икономиката с реиндустриализация; 7 министерства ще получат близо 60 милиона лева за финансиране на допълнителни разходи; 111 доктори - ченгета

Психотронно оръжие сее смърт във Варна; ДАНС и НАП погват енергийните монополи; Хлябът поскъпва при по-дълга суша

Дневник
Проектът за Наказателен кодекс предвижда затвор и за служене на чужда организация
Още една стряскаща разпоредба се откроява в проекта на Министерството на правосъдието за нов Наказателен кодекс (НК). "Български гражданин, който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на Републиката, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години", гласи чл. 305, алинея 3 в предложения текст.

Текстът е добавен в глава 21 - "Престъпления против републиката", конкретно към частта "Престъпления против външната сигурност", в която са описани престъпленията "Враждебно действие", "Предателство" и "Шпионство". Именно към "Предателство" е добавена алинея 3 на чл. 305.  В алинея 1 и 2 на същия чл. 305 са определени като престъпления действия по време на война в услуга на чужда военна сила, докато в алинея 3 се говори за "друга държава, или чужда организация или организация под чужд контрол".

В интервю за "Дойче веле" председателят на Българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев определя текста не само като опасен. Правозащитната общност го окачествява като мракобесен, защото предвижда сурови наказания на произволна основа, тъй като са неясни понятията в цитираната разпоредба, казва Кънев. Обезпокоително е, че не е ясно нито какво означава чужда организация, нито - под чужд контрол, не е уточнено и кое се смята като вреда на Републиката.

Капитал
Задвижване на икономиката с реиндустриализация
По думите на икономическия министър Драгомир Стойнев чужд инвеститор е готов да вложи 100 млн. евро някъде в района на София
"Химко" не работи от дълги години, но министър Стойнев не вижда проблем държавата да налее пари в него, за да го възстановява
Реиндустриализация, национализация, оздравяване и нови инвестиции и стимули – около тези теми се завъртя представянето на плана за развитие на българската икономика през тази година. В продължение на повече от час икономическият министър Драгомир Стойнев разказа какви ще бъдат приоритетите за работа на него и екипа му, а сред основните акценти бяха възраждането на отдавна затворения торов завод "Химко" - Враца, национализация на машиностроителното "Ремотекс" - Раднево, както и поредица стимули за привличане на инвеститори.

Розово, розово, чак червено

По думите на Стойнев, който цитира голяма част от статистиката на НСИ и БНБ, положението в българската икономика постепенно се подобрява, увеличават се разплащанията с бизнеса, върнатия ДДС, а от разговорите му с финансовия министър Петър Чобанов е разбрал, че към края на декември "бизнесът е внесъл рекореден размер данъци", доста над очакваното. Точни числа за приходите от данъци Стойнев не съобщи. В резултат на подобрената икономическа среда министърът очаква да се отворят и още нови работни места – поне 1300 през тази година с реализирането на инвестиционните проекти, започнати през 2013 г.

Сега
Кабинетът започна да прекроява бюджета още през януари
7 министерства ще получат близо 60 милиона лева за финансиране на допълнителни разходи
Броени дни след обнародването на Закона за държавния бюджет първите корекции по него са на път да станат факт. 7 министерства ще получат близо 60 милиона лева за финансиране на допълнителни разходи, които не фигурират в одобрените им от парламента разчети. Част от тези разходи бяха ясни още при дебатите около приемането на бюджета и одобряването им със закъснение е пример за недобро планиране. Има обаче и добра новина - подобни корекции в разходите досега не бяха публични и се правеха по усмотрение на финансовия министър вместо с решение на правителството.

Промените станаха ясни, след като на сайта на финансовото министерство бе публикувано проектопостановление за изпълнението на държавния бюджет за 2014 г. То определя в детайли правилата за разпределение на бюджетните средства и по закон се приема най-късно до месец след обнародването на държавния бюджет.

С най-много извънредни разходи ще започне годината външно министерство. Екипът на Кристиян Вигенин ще получи допълнително 17.4 милиона лева за финансиране на вноски в международни нетърговски организации и дейности и още 5 милиона лева за разходи, свързани със сделки с имоти в чужбина. Извънредните разходи възлизат на 20% от одобрените от депутатите разходи на външно министерство и ще се финансират през централния бюджет.

Българските лекари са най-ниско платените в Европа
Дори румънските специалисти получават два пъти повече от нашите, показва статистиката
Току-що завършили лекари получават дипломите си. Немалка част от тях ще заминат да работят в чужбина за заплащане, което е в пъти по-високо от получаваното тук.
Едва 296 евро, което е под 600 лв. средно на месец, получават българските лекари и това им отрежда последно място в Европейския съюз по заплащане на труда. Това показва изследване на френски специалисти за средните европейски възнаграждения на лекарите, цитирано от Българския лекарски съюз. Заплатите на медиците у нас са далеч дори от Румъния, която е предпоследна със средно възнаграждение от 523 евро - почти два пъти повече, отколкото у нас. В Словения средната месечна заплата на лекарите е 765 евро, в Латвия - 873 евро, в Полша - 972 евро. Шампион е Люксембург, където медицинският труд е оценен най-скъпо - 5322 евро на месец, в Австрия се плаща по 5200 евро, в Дания - по 5113 евро, в Ирландия - по 5060 евро.

Въпреки унизителното заплащане на труда изследване на БЛС от м.г. показа, че основната причина българските лекари да напускат страната е липсата на алтернатива за реализация и лошите условия на труд. Ниските възнаграждения са едва на трето място. През 2013 г. от съсловната организация са издали 408 сертификата на лекари, желаещи да работят в чужбина. Хубавата новина е, че това е доста по-малко в сравнение с 2012 г., когато сертификатите са били 507.

Труд
Психотронно оръжие сее смърт във Варна
Зловещите убийства във Варна се дължат на мощна атака с психотронно оръжие. Това твърди ексклузивно пред "България Днес" Иванка Миланова, председател на българския клон на Организацията срещу злоупотреба с психотронни оръжия и дългогодишен журналист в радио "Свободна Европа".
Черната серия започна с жестокото убийство на 24-годишната красавица Хюлия Маджар и продължи с разстрела на двама души от рогоносец, който впоследствие се гръмна. Още с кацането си на летището в морския град Волен Сидеров и негови съратници също се забъркаха в грандиозен скандал, при който лидерът на "Атака" бе обвинен, че е нанесъл телесна повреда на млад варненец и полицай.

"Генератори на психотронни оръжия са разположени в различни точки на страната, но във Варна явно има някаква активация", смята Миланова. Според нея там вероятно е стартиран някакъв екперимент, но тя не изключва възможността усиленото въздействие в последните дни да има връзка със скандала със смяната на топоними от турски на български. Самите депутати от "Атака" пристигнаха във Варна, за да протестират срещу спирането на предложението за връщане на българските имена на над 200 местности.
"Тези генератори се поставят от чужди служби, но може да се използват от български управляващи. Най-общо действието им е чрез електромагнитно излъчване, водещо до състояние, подобно на хипноза, и така хората може да бъдат манипулирани. Вероятно в момента се цели да се потуши напрежението около смяната на имена", обяснява зомбирането на варненци и импулса към насилие в града шефката на Организацията срещу злоупотреба с психотронни оръжия.
Според нея Петър Георгиев, който гръмна жена си Живка Пенчева и любовника й Стефан Георгиев, най-вероятно е станал жертва на излъчване.

24 часа
Четири протеста в столицата днес
От 9.00 часа граждани, обединени в Национална Гражданска Инициатива против корупцията, за честно правосъдие и правова държава, организират протест пред БНТ под надслов "Дайте ни думата да кажем истината за правосъдието в България".

От 11.00 часа те ще протестират пред Министерство на правосъдието "Против безумията в проекта за нов наказателен кодекс ". След това ще внесат предложения за промяна в текста на кодекса.

От 10.00 часа пред Народното събрание ще се състои протест с искане за оставка на правителството.

Партия „Атака" организира митинг в памет на жертвите от американските бомбардировки над София на 10 януари 1944 година. Митингът ще се състои в 12.00 часа пред Американското посолство.

Стандарт
43-ма искат да са митнически шефове
Обявяват в понеделник имената на допуснатите кандидати
43-ма души са кандидатствали за 8-те шефски места в Агенция "Митници", научи "Стандарт". В деня преди Бъдни вечер ведомството обяви, че търси хора, които да оглавят митниците в Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов и Югозападната митница. До изтичане на крайния срок за подаване на заявленията - Богоявление, за всяко от шефските кресла са се появили средно по седем кандидати. Кои от тях ще бъдат допуснати до следващия тур на конкурса, ще стане ясно в понеделник, казаха от Агенция "Митници". Най-голям е напливът за звеното в Бургас, твърдят източници на "Стандарт". Там документи са подали бившият началник на звеното Светлозар Стоянов, както и бившият зам.-шеф Захари Панайотов, съобщава offnews.bg. Според агенцията другите кандидати, които искат да оглавят звеното, са Георги Виделов, Анатоли Неделчев, Георги Станоев, Емил Фортунов и Веселин Петков, пред чийто дом беше поставена бомба на 28 декември, както и Валентин Пантов, който е сочен за фаворит за поста.
Шестима са мераклиите да заемат шефското кресло в митница Югозападна, пише offnews.bg. Това са Евгени Маринов, Павел Геренски, Стефан Стефанов, Валери Сотиров, Надя Чифликчийска и Климент Темчев, който е сочен за победител в конкурса. Негов помощник ще бъде Стефан Стефанов, който ще бъде избран за зам.-директор, твърди информационната агенция.

111 доктори - ченгета
Кабинетът без агенти
Директори на едни от най-големите болници се оказаха сътрудници на бившата Държавна сигурност. Общо 111 от 1840 души са били вербувани за агенти през социализма, показа проверката на Комисията по досиетата. Ченге в борда на директорите е имало в почти всяка областна болница. Един от бившите шефове на лекарския съюз Андрей Кехайов е бил член на Съвета на директорите на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" в Смолян и сътрудник на ДС под името Жеко. Един от бившите зам.-министри по здравеопазване от квотата на ДПС по времето на Царя - Матей Матеев, е бил агент Янко. Той е бил част от Съвета на директорите на три университетски болници - "Пирогов", "Александровска" и "Свети Иван Рилски". Стефан Сираков - главен секретар на МЗ при управлението на Иван Костов, е бил агент и член на съвета на директорите на 4 държавни болници. Агенти има и сред шефовете на частни клиники. Румен Сербезов с псевдонима Христо е бил член на УС на "Токуда". Както и Стайко Спиридонов - основател на първата частна болница в България.
За сметка на това в правителството на Пламен Орешарски няма нито един агент или служител на бившата ДС. Проверени са били премиерът, министрите и заместниците им. Така този състав на правителството се оказва първото в демократичната история на България, в което няма агенти.

Монитор
ДАНС и НАП погват енергийните монополи
Сериозни нарушения открити в НЕК при предишната власт
Тотална проверка на енергийните монополи започна държавата. След енергийния регулатор на проверка при тях влезе и ДАНС. До дни се очаква ревизии да започнат още НАП и държавната финансова инспекция. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след първата си пресконференция за 2014 г.

Проверките се извършват в трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про”. Освен това този път на мушка на проверяващите е и „Топлофикация София”. Както и ЕРП-то, което обслужва Златни пясъци.

От енергодружествата и „Топлофикация София” потвърдиха, че заедно с ДКЕВР при тях са влезли и агенти от ДАНС, като декларираха, че оказват пълно съдействие на проверяващите.

Над 560 млн. лв. оборот на Софийската стокова борса през 2013 г.
Хлябът поскъпва при по-дълга суша
Зърното става най-търгуваната стока след енергоносителите
Цената на пшеницата от новата реколта ще се повиши, ако продължи да няма сняг и нивите останат без влага. Това прогнозира вчера Симеон Елазаров, изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ).

В действителност реколтата ще бъде значително по-малка, ако няма валежи през тази зима, коментира за „Монитор” зам.-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в България Радослав Христов. Той не се ангажира с цените, но гарантира, че при подобна ситуация добивите ще бъдат по-ниски. Зимата е период на влагозапасяване и това ще се отрази върху развитието на културите през май и юни. В еднометровия слой на почвата обаче няма много влага, защото досега не са паднали нито дъждове, нито сняг, коментира специалистът.

Това ще се отрази и на пролетните култури слънчоглед и царевица, които ще имат нужда от влага, за да поникнат. Все още обаче сушата не се усеща, защото растенията не са във вегетация, каза още Христов.

Заради високите добиви през миналата година не само у нас, но и в световен мащаб, цените на зърнените култури буквално се сринаха. С 23 на сто поевтиня пшеницата у нас, в повечето европейски страни спадът е около 20 на сто, в САЩ и Франция намалението е с 14 на сто.