В Стефаново няма улици и квартали, има само посоки

Избрах да пиша за Стефаново, защото тук е мястото където живея. По-хубаво е от града. Няма съседи, които да ти досаждат, токът и водата спират веднъж в годината.

В Стефаново няма улици и квартали, има само посоки

По-спокойно е като цяло на село, а и знаеш произхода на това, което ядеш. Най-често сам си го произвеждаш – и полезно, и приятно.




Крепост-магазин, която пада само срещу пари

Всички хора са много интересни - както се казва всеки луд с номера си. Всяка  вечер младите хора в селото – а не сме малко – се събираме и обсъждаме. Дали ще е някоя кола, дали момиче или едно друго – важното е да си говорим. Хем времето минава, хем е приятно...

Хората на село са много услужливи и никога не си търсят причина да те отбягват. Не става въпрос за българи или турци. Тук етническо деление не се забелязва. Но във някои отношения турците са по-неутралните като хора, по-добри събеседници, по-възприемчиви. Нито сме се карали помежду си, нито имаме кой знае какви различия. Винаги са услужливи и готови да ти помогнат.


Читалището: Не се виждат хора - всички са в читалнята

Хубавото да живееш в Стефаново е, че ние се крепим взаимно, като малка империя сме. Не знам как е в другите села, но се чувствам късметлия, че живея тук. Доколкото знам в нашето село няма улици или квартали. Има посоки, оградени с дворове. Най-често интересните събития стават до пенсионерския клуб и до сладкарницата. Винаги има хора навън и винаги можеш да си прекараш чудесно.


Пенсионерският клуб "Златна есен": Последното ми бъдеще. Но тогава ще е нужен самое дин стол - толкова жители ще са останали

Хората не са криворазбрани, както повечето в града. Няма ги градските гъзари и изпедерастени пубери.
Който е живял на село знае как е. Може да си има своите недостатъци, но няма перфектни места за живеене.
Интересното е, че в село няма полиция, която да ти се пречка. То и няма работа за нея. Имам предвид, че когато хората имат разногласия, се разбират помежду си насаме и никой не им пречи. Никой не ти търси сметка за действията, но и никой не злоупотребява с това си право. В Стефаново всичко е спокойно и живеем в хармония.


Първият слънчев лъч влиза към обяд в стаята ми и ме изтегля към центъра на селото

И особено хубавото е, че не е така шумно, както в града. Тук е тихо и спокойно, няма го градското напрежение. Идеално място, за да си започнеш някое хоби, да отглеждаш животни, да си почиваш... и най-вече каквото си правиш във своя двор, само ти си знаеш.


Кметството, където отсега ми пазят големия кабинет

Естествено, не ти се предлага лукса, който градът може да даде, но и никой не се оплаква.
Когато нямаш пари в града си нещастен, но в Стефаново не ти трябват пари, компютри или други глупости, за да си прекараш добре.


Училище " Пейо Крачолов Яворов": И децата са залегнали над книжките


Стадионът: Като стана кмет - най-напред сам ще окося тревата. Едно - да има за добичетата, второ - да намеря топката, че пак да поднови тренировки отборът

Само, който е живял там, знае как един човек си прекарва наистина хубаво. И много, много смислено. Сред хората и природата.

Георги Топалов, СОУ „П.Р.Славейков”, ХI а клас