Трудови посредници от осем държави ще подбират кадри във Варна; Кметове представят морски дарове на общ кулинарен щанд в Албена

2% от цената на бензина - за ранените при катастрофа. Литърът ще скочи с 5 ст.; Започват магистрала „Хемус” най-рано в края на 2015-а

Трудови посредници от осем държави ще подбират кадри във Варна;  Кметове представят морски дарове на общ кулинарен щанд в Албена

Дневник
Трудови посредници от осем държави ще подбират кадри във Варна
Трудови посредници от осем европейски държави ще интервюират днес във Варна българи, които искат да работят в чужбина. Информационната борса е организирана от Агенцията по заетостта и Европейската мрежа  за мобилност EURES.
 
На отделни щандове EURES  съветници от България, Германия, Великобритания, Австрия, Швеция, Холандия, Словакия, Унгария и Румъния ще разговарят с желаещите да намерят работа в техните страни.

Представители на НОИ ще дават информация за преноса на социалноосигурителните права. Домакин на проявата е Дворецът на културата и спорта.

България има два варианта за влизане в баражите за световното
Българите все още могат да мечтаят за класиране за Бразилия
Българският отбор запазва чисто теоретични шансове да играе на световното. Националите имат 13 точки, с колкото е и Дания.

Задължителното условие е Ивелин Попов и съотборниците му да победят Чехия с три гола разлика и да се надяват да не са най-слабият втори в деветте групи.

За целта има две възможности. Едната е да се получи голяма въртележка в група D. Там Турция трябва да загуби от Холандия с голяма разлика у дома, Румъния да падне от Естония у дома, а Унгария да се препъне срещу последния Андора също у дома.

Другият шанс, който е по-реалистичен, е в група Е Норвегия да победи Исландия у дома, а Словения да завърши наравно с класиралия се отбор на Швейцария като гост. Така словенците ще изпреварят Исландия само по голова разлика, но ще имат по-малко точки след преизчислението.

Класирането между вторите отбори се прави, като се вземат предвид мачовете им срещу първия, третия, четвъртия и петия в съответната група. Така от актива на България ще отпаднат точките от двете победи срещу Малта.

24 часа
2% от цената на бензина - за ранените при катастрофа. Литърът ще скочи с 5 ст.
150 милиона лева могат да бъдат осигурени за лечение на ранените при катастрофи, ако цената на горивото се увеличи само с 2%, предлага Васил Василев, основател на Съюза на работодателите.

Това прави 5 стотинки отгоре. Сега цената е 2,50 лв. средно, а у нас се харчат 3 000 000 000 литра бензин и дизел годишно.
Тези 5 стотинки от всеки литър могат да се събират в целеви фонд, от който да се покриват всички разходи на болниците и НОИ по лечението и възстановяването на жертвите по пътищата. Сега за това държавата харчи 100 милиона лева.

Останалата част от парите би могла да отиде за създаване на нови центрове за спешна помощ по най-невралгичните точки на движение.



 

Анорексичка от Айтос почина в страшни мъки, тежала 18 кг
Млада жена, болна от анорексия, издъхна в страшни мъки в Айтос, съобщи сайтът burgasnovinite.bg.

Лекарите в Бургас останали потресени от гледката, на която станали свидетели и споделили, че за първи път виждат такава ужасяваща смърт, в следствие на анорексия, пише zdrave.org.

Момичето с инициал Т. починало, тежейки едва 18 килограма, не можело да се движи, черният дроб, панкреасът и други важни органи вече не функционирали. Желанието на младата жена да бъде слаба и здрава я вкарало в гроба.

Последните мигове на Т. били наистина мъчителни, но надеждата, че ще се оправи, не я напускала. До последно лекарите се борили за живота ?, захранвали я със специални добавки за недоносени бебета – една лъжичка на ден (40 грама), постоянно ? се вливали системи с цел укрепване на организма, но за съжаление без резултат. Случаят на Т. влизал в медицинските доклади и дори и в медицинската литература, като уникален.

Всичко започнало, когато майката на Т. решила да започне да спазва най-модерните американски диети и наложила на децата си Т. и малкият С. (10 години), също да се подложат на тях. Семейството смятало, че с помощта на лечебен глад ще се изцери от разни болежки като гастрит и косопад, пишат още от zdrave.org, цитирани още и от burgasdunews.info.

Скоро Т. спряла да ходи на работа, отслабнала драстично и след още серия експерименти със здравето и живота си изпаднала в кома и след два дни издъхнала. Аутопсията на младата жена хвърлила лекарите в шок и ужас – всички вътрешни органи на доскоро красивата и усмихната жена били атрофирали. Братчето ?, С. също било засегнато от фанатичните идеи на майка си. Момчето било прието в болница, но продължавало да твърди, че „лечебният глад“ му е помогнал да се справи с трета сливица и нощно напикаване. На 10 години детето тежало едва 25 килограма и гордо казвало, че от 3 години „спазва лечебен глад“, допълват от Zdrave. org.

След като властите разкрили какво се случва с детето, то било отнето от „загрижената“ си майка и прието в болница, за да се лекува от „лечението“.

„Вредни хранителни режими увреждат бъбреците и черния дроб на млади момичета“, каза диетологът проф. Донка Байкова, за BurgasNovinite.BG.

Диетите имат различно действие върху всеки човек, затова не трябва да се взимат от интернет или от приятел, е категорична специалистката.

“Имам две двойки момичета и момчета еднояйчни близнаци. След две седмици режим се оказа, dietaче при всеки има различен ефект накрая”, обясни проф. Байкова. Всяка диета е вредна ако се спазва над 22-24 дни. След този период се изчерпват жизнените вещества. Така организмът започва да се самосмила, т.н. ендогенно хранене, за да си навакса. Това е честа грешка на младите момичета. Води до окапване на косата, разваляне на ноктите и кожата.

Една от най-опасните диети през последните години е тази на французина Пиер Дюкан, обясни доц. Байкова. Също като другите булимиябелтъчни режими тя печели с това, че бързо намалява теглото. Режимът обаче довежда до отделяне на вещества, които са токсични. Те увреждат черния дроб, бъбреците и мозъка.

„Голяма част от младите момичета в България се опитват да отслабнат с глад. Той може и да е лечебен, но ако се прави под наблюдение на лекар и за не повече от седмица.

Масово тийнейджърките обаче стигат до рекорди от по 20 дни, в които не слагат нищо в устата си освен кафе, сок или чай“, добави Байкова.

„Така те увреждат черния си дроб, развиват храносмилателни проблеми и анорексия и булимия. Млади момичета стават 38 килограма, имат студена кожа, нямат редовен цикъл“, описва ги специалистката.

Труд   
60% от българите са за пълна забрана за алкохол за шофьорите
Над 60% от пълнолетните българи смятат, че употребата на алкохол преди шофиране трябва да бъде абсолютно забранена. Това сочат данните от ново национално представително проучване на агенция ЕСТАТ, финансирано от "Каменица" АД в рамките на кампанията "Алкохолът е лош шофьор", която стартира днес за шеста поредна година.

Официалното начало на инициативата дадоха Негово превъзходителство г-жа Аник ван Калстер, посланик на Кралство Белгия в България, представители на Министерството на вътрешните работи, включително главен комисар Антон Антонов, началник-отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция". Домакин на събитието бе г-н Антон Карлов, изпълнителен директор на "Каменица" АД.

Кампанията "Алкохолът е лош шофьор" се организира от "Каменица" АД и акцентира върху една от най-важните обществени теми, свързани с пътната безопасност - консумацията на алкохол преди шофиране и отговорното поведение на пътя.

През 2013 г. за първи път беше проведено национално представително проучване върху нагласите към шофирането и употребата на алкохол. Резултатите оповести Антон Карлов. Според данните 84% от анкетираните смятат, че алкохолът е една от основните причини за ПТП в България, с което страната ни се нарежда на второ място след неспазването на правилата за движение.

Близо 60% от жителите на големите градове у нас имат познат, чието свидетелство за управление на МПС е отнемано заради шофиране след употребата на алкохол, а 47% твърдят, че са се возили в автомобил, чийто водач е пил.

"Едва малко над една трета от участниците в проучването смятат, че знаят какви наказания се предвиждат за шофиране в нетрезво състояние, но в действителност този процент е дори по-малък", заяви Антон Карлов.

По данни на Пътна полиция от началото на годината катастрофите, при които е установена консумация на алкохол, са 550, като 179 от тях са тежки. Ранени са 245 души, а загиналите в тях са 11 души.

На откриването на паркинга пред The Mall на столичния булевард "Цариградско шосе" официалните гости имаха възможността, возейки се в автомобили "Пежо", предоставени от партньора в инициативата "София Франс ауто", да тестват специални "алкохолни" очила, симулиращи наличието на различна концентрация на алкохол в кръвта.

"Алкохолните" очила ще могат да изпробват и жителите на Варна и Бургас (19-20 октомври), Пловдив и Благоевград (26-27 октомври), Русе и Шумен (2-3 ноември), където тази година ще се проведе кампанията "Алкохолът е лош шофьор".

Баба с 300 лв. глоба, почерпила данъчни с кюфтета    
Баба от великотърновското село Ресен почерпила данъчни с домашни кюфтенца и отнесла 300 лева глоба.

Проверяващите я набедили за търговка. 70-годишната Тодорка Иванова трябвало да брои сумата на държавната хазна като наказание, че развива търговска дейност, без да издава касови бележки.

Главоболията на Тодорка са от 31 януари т.г. Тогава самотната ресенчанка заклала прасенце, разфасовала месото и с част от него си приготвила кюфтета. С тях почерпила съседи. Те обаче я наклеветили пред данъчните, че върти колбасарница в дома си.

Служители от НАП-Велико Търново отишли на проверка. Дебнали известно време около къщата на баба Тодорка и като не засекли нищо съмнително, влезли в двора.

“Дойдоха двама непознати мъже и ми викат: “Бабо, разбрахме, че имаш вкусни кюфтенца.” Поискаха да ги почерпя. Казах им, че съм приготвила малко зимнина и като си дойдат внуците да им сготвя. Отворих фризера и извадих едно пакетче с десет кюфтета и им го дадох. След това те си тръгнаха”, разказва жената.

След час инспекторите се върнали, показали служебни карти и извадили документи. “Писаха нещо и след това ме накараха да се подпиша. Тогава не разбрах за какво става дума и понеже се притесних, че съм сама с двама непознати мъже в дома си, набързо подписах и ги изпратих”, обяснява Тодорка. Пенсионерката допълва, че след тях залостила портата, но като влязла в къщата, намерила хвърлени под масата 4 лв. Малко след това била известена, че е глобена заради незаконна дейност. Тя обжалвала санкцията пред Районния съд във Велико Търново, който отменил наказателното постановление като незаконосъобразно. От приходната институция проявили упоритост и обжалвали решението пред Административния съд, който потвърдил становището на първата инстанция.

“Очевидно, е че не се касае за търговски обект, в който се извършва продажба на стоки, както се сочи в протокол за извършена проверка. В него се казва, че е правено скрито наблюдение на дом в Ресен, на който няма рекламни табели, работно време, товарни автомобили, клиенти. Следователно липсва търговски обект”, пише в решението на магистратите от Административния съд.

“Не знам за такъв случай, но това е недопустимо! ”, коментира пред “Труд” новият шеф на НАП в Търново Стефан Михайлов.

 

Монитор
БГ фирми плащат 6 бона неустойка, ако продават по-евтино
Ремонтират антимонополните закони до Коледа
Веригите ще трябва да се издължават до 30 дни

Родните производители често се оплакват от множеството такси, които плащат на търговските вериги.
По 6000 лева неустойка плащат българските производители на някои търговски вериги у нас, ако продават на друг магазин на по-ниска цена, отколкото в хипермаркетите им. Това разкри вчера депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова. Тази „наказателна” такса се дължи за всеки отделен артикул, уточни тя. Оказва се, че колкото продаваш на веригата, толкова трябва да продаваш на малкия магазин или на другата верига. Това е картел,

договаряне на цени между вериги

категорична е шефката на социалната комисия в момента. За да се промени обаче тази практика предстои да се направят промени в антимонополното законодателство на страната. По него вече работят народни представители от БСП и ДПС.  До края на годината в Народното събрание ще бъдат предложени измененията в тази област. Комисията за защита на потребителите ще влезе в задълженията си и ще има правила, контрол и санкция, каза още Нинова. Другите потребителски теми, по които работят в парламента, са свързани с енергетиката, горите и офшорните зони.

Един от най-сериозните проблеми в работата на родните производители с търговските вериги е свързан със сроковете за плащане на стоката. В момента фирмите доставят стоката на магазина и започват да чакат между 30 и 90 дни, за да получат парите си. През това време търговецът е продал стоката и работи с тези средства като оборотни. Има случай, който е драстичен – тези пари са

изнесени от България и инвестирани в съседна държава

където магазинът си е закупил верига магазини с парите на българския производител, разказа депутатката пред ТВ 7.

Промените предвиждат плащането да се прави в рамките на 30 календарни дни. За неизпълнение в срок ще има санкция, както и лихви върху плащането. Втори драстичен пример за неравноправно положение е т.нар. обратно фактуриране. „Продаваш стока за 5 лева. Веригата ти връща обратна фактура за 3 лева някакви разходи.

„Връщат ти обратна фактура за основен рабат – това е отстъпка от брутната цена на стоката; други рабати, което е допълнителна отстъпка; акционен рабат, който е специална отстъпка. Общо 17 такси”, каза още Нинова.

Родните производители се оплакаха преди време, че продажната цена на храните, които се предлагат в търговските вериги, набъбва от 29 до 113% заради големите търговски такси, бонуси и рабати, които плащат. Най-често родните  фирми се жалват, че търговските вериги, които работят у нас, прехвърлят оперативните разходи, както и търговския риск на производителите и доставчиците.

Започват магистрала „Хемус” най-рано в края на 2015-а
Започването на строителството на един или на няколко от етапите на магистрала "Хемус" може да се очаква към края на 2015 г. Това каза по време на парламентарния контрол вчера министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя отбеляза, че проектът е включен в бъдещата оперативна програма "Транспорт" като индикативен. Ограничени тръжни процедури могат да започнат в края на 2014 г. или началото на 2015 г., допълни министърът.

В момента от магистралата до Варна в експлоатация са 151 км от София до Ябланица. Прогнозната стойност на оставащите близо 260 км е 780 млн. евро. Планира се те да се изграждат на три участъка. Единият е от Ябланица до Плевен или Ловеч с дължина около 60 км, вторият - до Велико Търново – 85 км и последният - най-дълъг до Белокопитово – 110 км.

Стандарт
Фейсбук удари рамо на бежанците
Лекари готови да се погрижат безплатно за бегълците от войната
"Да помогнем на бежанците" е новата кампания, която превзема Фейсбук. Доброволци се сдружават в социалната мрежа за различни инициативи.

Наред с грижата за подслон, храна и дрехи постоянно се раждат и нови идеи. Групата "Приятели на бежанците от Сирия" дава идея за пускане на безплатна интернет връзка в лагера в Пъстрогор. В социалната мрежа Лидия Стайкова е постнала мейл до началника му с конкретни предложения, с които хасковлии и хора от страната могат да съдействат.

Доброволците предлагат също курс по български език, както и занимания за децата и работа с женски групи. "Две от нас говорят арабски, едната отлично. Познават арабската култура. Аз самата говоря английски. Можем да ви съдействаме за организирането на някои ваши дейности, ако имате нужда. Може би ще ни е възможно да пътуваме до Пъстрогор поне веднъж седмично и да прекарваме там по няколко часа.

Ще се радваме, ако имате време да се срещнем и да поговорим", казва в писмото си Стайкова. Групата във Фейсбук вече е събрала над 2800 последователи.

Сирийците в България също се стремят да помогнат на сънародниците си. Всеки от тях се старае да бъде полезен на наскоро дошлите бегълци, независимо с какви пари разполага. Наскоро мъж е имал нужда от протеза за крака си и тя му е била осигурена, сподели пред "Стандарт" сириец, който работи у нас. Според него бизнесмени помагат с хранителни продукти, но и с пари. Аладин Харфан, който има успешен бизнес у нас, помага на хората в центровете за настаняване, като предоставя 2 пъти седмично, в понеделник и сряда, дарения на арабски питки - в кв. "Овча купел" и село Баня. В рамките на един месец три пъти дневно той предоставя дарения от 400-500 броя сандвичи в столичния кв. "Дианабад". Хората на Харфан помагат с транспортирането им до центровете в кв. "Враждебна" и "Военна рампа".

Бизнесменът осигурява и престоя на бежанци в общежитие в Съединение. Засега там са настанени 25 души, но идеята е да се приютят още 10. В общежитието се настаняват предимно бременни жени и инвалиди. Освен тях биват настанявани и хора, които искат да останат в България. Затова в училището се обучават на български език, традициите и обичаите, както и нравите в нашето общество.

Не всичко обаче опира до финансова помощ. Има доста сирийци като известния режисьор Нидал Алгафари, които помагат на сънародниците си за решаването на различни проблеми и казуси. По неговите думи много лекари, зъболекари, частни хирурзи и педиатри предлагат помощта си. "Като цяло държавата изключително много помага", смята известният режисьор.
Има и доста хора, които съдействат за превода в центровете за настаняване. Това е едно от основните неща, от които хората имат нужда, тъй като те на практика са безпомощни, защото не разбират езика ни. Но помощта често се оказва недостатъчна. "Нужна е подкрепа от държавата - тя не прави малко, но процедурите са бавни", смятат сирийците.

Кметове представят морски дарове на общ кулинарен щанд
Кметовете на Каварна - Цонко Цонев, и на Варна - Иван Портних, ще поднесат приятна изненада на колегите си и гостите по време на Годишната среща на местните власти, която ще се проведе в Албена.

"Аз и колегата от Варна на съвместен кулинарен щанд ще представим морски дарове, които са произведени на територията на нашите общини", разкри Цонко Цонев. За себе си той добави, че ще представи мидената ферма "Дълбока", като на щанда ще има шишчета, кюфтенца и други вкусотии от миди, а Портних ще презентира произведени във Варна рапани и калмари.

Ежегодната среща на местната и централна власт ще се проведе от 13 до 15 в Албена, като още в първия ден председателят на УС на Националното сдружение на общините и кмет на Пазарджик Тодор Попов и министър-председателят Пламен Орешарски ще подпишат Споразумение за сътрудничество между Министерски съвет и НСОРБ. В рамките на час и половина е планирана дискусия, на която освен премиера ще присъства и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов и кметовете на общини в страната ще поставят директно своите въпроси.

В следващите дни на срещата в рамките на различните панели участие ще вземат вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, както и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Участие в годишната среща на българските местни власти ще вземе и Зарюс Гайдис - пълномощен министър и временно управляващ Посолството на Литва в България.

В понеделник вечерта на официална вечеря своите награди в отделните категории ще връчи и порталът kmeta.bg