Утре свършват местата за бежанци; Лавина от блъфове

Преглед на печата: Вотът на недоверие отпадна заради липса на кворум

Утре свършват местата за бежанци; Лавина от блъфове

Новинар

Вотът на недоверие отпадна заради липса на кворум

Отпадна гласуването на вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Поради липса на кворум за трети пореден ден работата на парламента бе блокирана.
След като в четвъртък управляващите дебатираха исканото недоверие в отсъствието на ГЕРБ, вчера те не успяха да стигнат до същинското гласуване, което бе насрочено за 11 ч. Както обикновено народните представители се събраха в пленарна зала точно в 9 ч. Председателят на парламента Михаил Миков отново бе принуден да даде 30-минутна почивка, след като стана ясно, че няма необходимия кворум от 121 депутати.

Стандарт

Лавина от блъфове

Лавина от блъфове шашна народа. Нетът свали първо Пламен Орешарски, после Бойко Борисов. Протестиращи срещу кабинета спретнаха "новината", че на министър-председателя му е писнало и той е хвърлил оставка. Кьорфишекът охотно бе завъртян от куп сайтове. В ранния следобед цялата държава съвсем сериозно се питаше има ли правителство или не. Дори кметовете във Враца, които чакаха Орешарски за планирана среща, звъняха трескаво по телефоните има ли смисъл да чакат. Слухът бе втора атака срещу премиера в рамките на 24 часа. Ден по-рано във Фейсбук плъзна мълвата, че той имал здравословни проблеми. Оказа се, че мнимата оставка е акция на Протестна мрежа. Отмъщението на контрапротестиращите не закъсня. Привечер пак във Фейсбук изскочи "вестта", че Борисов хвърля кърпата като лидер на ГЕРБ.

Дума

Утре свършват местата за бежанци

На различни места у нас има 4798 бежанци, така остават 202 места до запълване на абсолютния максимум. Според темпото, с което навлизат в България, това може да стане за 2 дни. Това показват изчисленията на БЧК.
Няма храна за сирийските бежанци в Елхово. Положението там е критично. БЧК ще концентрира усилията си за 1500-те бежанци в Елхово, Враждебна и Военна Рампа.
До края на следващата седмица ще стане ясно каква сума може да ни бъде отпусната по 3 от фондовете на Международния Червен кръст.
Председателят на БЧК Христо Григоров заяви, че трябва да бъдат заделени общински жилища, в които настанените бежанци да могат да живеят срещу по-нисък наем.
В понеделник националните консултанти по епидемиология и по инфекции ще обсъждат дали да се прави извънредна имунизация сред бежанците, тъй като станало ясно, че в бежанските лагери в Турция има малък епидемичен взрив на морбили.

Труд

Йоханес Хаан: От 2009 г. България наваксва с усвояването на евросредствата

България се справя добре в усвояването на европейските средства по сегашния програмен период.
За тази година тя е усвоила 35%, заяви на брифинг европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан след срещата си с премиера Пламен Орешарски.
По думите на Хаан - ако страната ни запази темпа на усвояване, това би било отлично, тъй като до края на годината ще бъдат изплатени още фактури по проекти по Оперативни програми.
"От 2009 година България е започнала да навакса с усвояването на европейски средства", подчерта европейският комисар.