Обучават специалисти в по-добра терапия на децата с увреждания

Утре във Варна ще се проведе обучение по физио и ерготерапия, което ще помогне на професионалисти от институции за деца с увреждания, болници и други услуги от областите Варна и Добрич да полагат специализирани грижи за деца с увреждания.

Обучават специалисти в по-добра терапия на децата с увреждания

Британските специалисти - физиотерапевтът Елизабет Грей и ерготерапевтът Сюзан Кинг ще обучат 43-ма души – физиотерапевти и рехабилитатори от областите Добрич и Варна. Седмица преди обучението те работиха с деца от Дома за деца с умствена изостаноласт в с. Крушари, Дома за медико-социални грижи в Добрич, както и две варненски институции, за да демонстрират специфични техники и да подкрепят персонала при работата с децата.

 „В Европа все още има над един милион деца в институции, включително 5 633 в България, които са лишени от възможността да живеят в семейство, от възможността да получат индивидуалната грижа, любовта и вниманието, които помагат на децата да растат и да се развиват. Нещо повече, възможностите за живот на децата, които растат в тези т.н. „домове” са сериозно засегнати на по-късен етап от живота им като възрастни” предупреждава Джорджет Мълхеър, изпълнителен директор на Лумос.



Това обучение е част от програмата на Лумос да подобри грижата в съществуващите институции, докато те не бъдат закрити и заменени с услуги в общността.