Масови рокади в МВР, 5 млн. на ден за бизнеса

Преглед на печата: Внезапна смърт спъва делото срещу Цветанов

Масови рокади в МВР, 5 млн. на ден за бизнеса

24 часа

Масови рокади в МВР

Шефовете на всички ключови дирекции на МВР в страната и на централно ниво вече са сменени, установи проверка на "24 часа".

С ново ръководство е секретната "Вътрешна "сигурност", чиито агенти дебнат за полицаи престъпници, както и Инспекторатът на МВР, който наказва за нарушения. С нови началници са и ключовото звено за информация и анализ КИАД и дирекция "Човешки ресурси". В последните седмици бяха сменени и шефовете на областните дирекции във Варна и Пловдив, като главният секретар Светлозар Лазаров, предстваи лично новите директори.

В последните два месеца нови директори имат спецзвеното за подслушване СДОТО и Институтът по психология, където от шефския пост бе махнат Неделчо Стойчев.

Преди десетина дни бе съобщено, че със заповед на Цветлин Йовчев от 6 август са сменени шефовете на дирекции в Габрово - Денислав Донков, Перник - Валентин Димитров, Стара Загора-Алекси Алексиев, и Силистра - Ивелин Иванов.

24 часа

Кьоравия гръмнат заради 800 кг кокаин от яхтата "Есприта"

Перничанинът Васил Горчов Върбанов-Кьоравия, за чиято смърт МВР подозира Килърите 3, бе гръмнат показно на 20 януари 2005 г. пред хотел "Ален мак" в Благоевград. Години преди това той живееше в хотела. Благоевградчани бяха свикнали да го виждат да стои по цял ден на плочките пред входа, заобиколен от местни кримки.

В момента на убийството около него имаше още трима души. Убит бе с един изстрел от снайперист, който го уцели в дясната част на лицето.

Труд

Внезапна смърт спъва делото срещу Цветанов

Разследването за незаконното подслушване на МВР зацикли.

Причината - внезапна смърт на експерта, нает от прокуратурата да изследва скандалния крайслер, който обикаляше из София, докато по документи уж бил в гаража.

Проф. Евгений Николов, шеф на Националната лаборатория по компютърна вирусология на БАН, загинал в катастрофа на 17 юли - месец след като прокуратурата повдигна обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че допускал безконтролно слухтене.

"Труд" и други медии писаха още тогава за инцидента, но за ролята на професора в знаковото разследване се разбра едва вчера.

Труд

Съдът реши: Шестима от "Килърите 3" остават в ареста

Шестима души от пернишката престъпна група, станала известна като „Килърите 3", остават в ареста, предаде „Фокус".

Апелативният специализиран наказателен съд реши, че има опасност шестимата да се укрият. В ареста остават: Васил Василев, Милчо Петров, Борислав Николов, Димитър Начков, Иван Цветков, Йордан Костадинов. Съдът реши да увеличи от 1000 на 5000 лв. паричната гаранция за Евгени Миленов и освободи Мартин Николов. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Стандарт

5 млн. на ден за бизнеса

По 5 млн. лева на ден от хазната влизат в касите на бизнеса. Държавата ударно разплаща задълженията си към фирмите. Към момента от дълговете на хазната са останали около 30 млн. лева, научи "Стандарт" от източници във финансовото министерство. Разплащането с фирмите е един от приоритетите на кабинета "Орешарски". "Разгледани са неразплатените средства по Закона за обществените поръчки - кой, какво и защо дължи. Оказа се, че забавените над една година плащания от държавата са над 92 млн. лева. Общата сума е била 247 млн. към 10 юли, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева в интервю за "Стандарт". Така сметката показва, че за 40 дни - до 20 август, са разплащани по 5 млн. на ден. "Всички сме съгласни, че ако държавата се издължава навреме на бизнеса, това ще бъде най-мощният фактор за ограничаване на междуфирмената задлъжнялост.
Приемането на 30-дневния срок за разплащане е сериозен фактор в тази насока", каза още Бобева.

Стандарт

Вдигат мерника на 170 режима

Над 170 разрешителни и лицензионни режима ще бъдат отменени или облекчени. До края на следващата седмица ще бъдат готови окончателните предложения за промените в законите и наредбите, заяви за "Стандарт" вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. Това е част от нейните 24 предложения за подкрепа на бизнеса. Екипът на вицепремиера обработва и преценява кои от идеите могат да бъдат приложени. За моя изненада най-активни бяха областните управители, които изпратиха предложения за промени в 275 разрешителни режима, касаещи и общините, но нашият екип ги редуцира до 90, главно срещу административната тежест, поясни Бобева. "Там, където промените са въпрос на вътрешна уредба, ще бъдат направени от съответните ведомства, там, където трябва да се произнесе парламентът, ще изчакаме новата сесия. Освен заявените от нас и тези на областните управители всяко едно министерство даде предложения за промени в още 81 режима", допълни тя. Най-много от предложенията са за промени на режими в строителството, доста са и за дейността на НОИ. Голям проблем е отдалечеността на някои услуги, става ясно от писмата от регионите.

Сега

Строителството на магистрали ще се бави поне година заради отчуждаване

Строителството на магистрали и други инфраструктурни проекти ще се бави поне година допълнително при спорове по отчуждителни процедури. Това произтича от решение на Конституционния съд, който обяви за противоконституционни текстове от законите за държавната и общинската собственост, показа проверка на "Сега". Според съда правото на държавата и общините да продължават със строителството, ако собствениците обжалват само определената цена за отчуждаване, нарушава неприкосновеността на частната собственост. Държавата и общините трябва да променят изцяло и процедурата по уведомяване на засегнатите собственици, искат висшите магистрати.