Джентата на плажа стана "млад меринджей"; "Лудогорец" загуби тежко на прага на Шампионската лига

Отцепниците от ГЕРБ: Ще сме като “Мюзик айдъл”; Ротавирус сваля на легло

 Джентата на плажа стана "млад меринджей";  "Лудогорец" загуби тежко на прага на Шампионската лига

Стандарт
Джентата на плажа стана "млад меринджей"



Кръчмари не могат да обяснят на чужденците името на коктейла
Летният микс от малка мента с течна сметана, популярен като "Джента", това лято е с новото заглавие - "Млад меринджей". Напитката е подобрена с оглед на хитовия лаф. Барманите на юг от Бургас я предлагат с много натрошен лед и листа от истинска мента.
Алкохолният коктейл забавлява туристите и те са полудели по него, довериха кръчмари. Фенове на разхладителната напитка масово поръчват питието, защото то се предлага и на сносната цена от 3 лв. Младежите пък са измислили и нова наздравица и чукат чаши, като се поздравяват с "Меринджей форевър".

Летящ шотландец отърва боя в Коиловци

Шотландец с парапланер се приземи принудително, но се отърва без бой в Коиловци. Плевенското село се прочу у нас и по света, след като миналата година осуети мисия на френските спецслужби. Тогава местни юнаци отупаха здраво чуждите командоси в люцерната.
Сега небесният пришълец бил забелязан първо от 50-годишния пазач Атанас Евлогиев."Неочаквано се спусна над мене и кацна на стотина метра отвъд стопанския двор. Прибра си парашута и го напъха в една раница. Колегата го попита дали има нужда от помощ, но той отказа. Щели да дойдат да го приберат негови хора. Аз не се уплаших. От какво да се плаша. Сам човек, не носи оръжие, а и ние бяхме двама...", обясни гардът. После довери, че не иска да си навлече неприятности като двамата братя здравеняци Слави и Васко Цоневи, които лани натупаха французите в нивата си, а вместо награда престояха в ареста една нощ.
Новото приземяване се случило в 18,30 предишната събота. Пред охранителите в стопанския двор парапланеристът се представил като Джон от Англия. Час по-късно в небето над Коиловци бил забелязан да се рее втори параплан, този пък червен. Неговият полет пък проследил трактористът Стефан Величко. "Направи кръгче над селото и продължи към Плевен. Аз бях останал последен клиент на една кръчма. Пийнах няколко бири след работа с пържена рибка", довери бдителният жител на българското село със запазено място на картата на световния антитероризъм.
Стефан предположи, че вторият парапланерист вероятно е облетявал района в търсене на предишния. "Само нема да се плашиш, брат! Нека си кацат, на нас не ни пречат", вдъхва кураж на всички особнякът Мирослав Блажев, който пък се представи за авангардист в коиловския фешън. Мъжът ходи облечен в снежнобяла риза, чисто бял анцуг "Адидас", с жабо, папийонка и вратовръзка едновременно. Той любезно предлага на гостите на селото да ги разведе по забележителните места, където се приземяват чужденците.
Летящият шотландец, посетил Коиловци, се казва Том, твърдят обаче студентките Светла, Анита и Евелина. През ваканцията трите момичета припечелват в полето по някой лев с бране на домати. Момичетата мернали непознатия в селото и го заговорили на родния му език. Той се оказал 30-годишен любител на екстремни спортове от Острова, който от месец пробвал въздушните течения над българска територия. Полетял от височините край Шумен, но вятърът го духнал на запад. Зарадвал се, като чул английска реч в опасното за пришълци плевенско село. Помолил за телефон, за да повика приятелите си на помощ. Бил дружелюбен, млад и усмихнат.

24 часа
Отцепниците от ГЕРБ: Ще сме като “Мюзик айдъл”

Всички членове на бъдещата формация на отцепниците от ГЕРБ ще гласуват в интернет по важни въпроси. Така ще участват в управленските решения - например за коалиционната политика на партията, която ще се учреди на 22 септември в НДК.
Това обяви вчера пред "24 часа" ексминистърът Мирослав Найденов. "Гласовете ще се следят в реално време като в "Мюзик айдъл", обобщи той. Партията ни дори ще кандидатства за членство в Европейската народна партия", издаде Найденов.
Друг интересен детайл е, че подобно на ГЕРБ, където има структура "Старейшини", в бъдещата формация ще има клуб на опитните, наречен "Ветерани". В тази категория ще са Найденов, ексдепутатът Емил Димитров и още 5-има. Критерият за 7-членното жури на ветераните нямало да е възраст, а опит в управлението, с който да се консултира оперативното ръководство. Последното пък ще е колективно - вместо лидер, ще представлява УС от 9 или 11 души. Един от тях ще е секретар, което няма да го поставя над другите, а ще му прехвърли технически задачи.
Ловешката, благоевградската, хасковската и старозагорската структура на ГЕРБ се вливат при нас, твърди Найденов. Централата на бъдещата партия била съвсем близо до тази на ГЕРБ, а в нея работели бивши служители в партията на Бойко Борисов.

Ротавирус сваля на легло

Настъпи пикът на чревните инфекции, наричани летен грип, съобщиха лекари. Изолирани са причинители на дизентерия, както и ротавирус, каза проф. Камен Плочев, шеф на Инфекциозната клиника на ВМА.
Детските отделения в Инфекциозна болница разполагат с над 50 легла и са пълни, каза шефът на детското интензивно доц. Атанас Мангъров. Там също доказали ротавируси, но не били водещи тази година. При децата се налагало болнично лечение заради висока температура и силно повръщане, които обезводняват. Диарията била по-лека.
Заболяването започва със силна отпадналост, болният не може да стане от леглото, обясни проф. Плочев. Температурата е над 38 градуса. Обичайно в началото има повръщане, защото вирусът навлиза чрез храна или напитка през стомаха и червата. След 2 дни идва ред на диарията.
Възпалява се лигавицата на червата, започва диария и за 24 часа всички бактерии и вируси са измити от организма. Затова при по-късно потърсилите лекарска помощ не може да се изолира причинител, обясниха вирусолози.
Този сезон прави впечатление по-тежката интоксикация - хората се чувстват по-отпаднали, по-болни, обясни проф. Плочев. Лечението включва прием на много течности, по малко и на често, диета и лекарства против диария. В такъв случай инфекцията преминава за 4-5 дни. Запуснатите случаи, особено при деца и стари хора, могат да наложат лечение в болница.
Ентеровирусите предизвикват и усложнения като херпангини, характерни за децата.
Зачестяват случаите на заболявания, които досега бяха изключения, отбеляза още проф. Плочев. Една от причините е по-тясната връзка между хората и животните, особено в градовете.
Такава болест е хламидийната пневмония, пренасяна чрез прах от гълъбите, която се среща по-често напоследък. Имаме по 2 до 5 случая на месец, каза проф. Плочев. Почти я няма в селата, но настъпва в градовете.

Труд
Всеки трети търг е нагласен

До 40% от проверените обществени поръчки от началото на годината се оказват нагласени, сочат данни на проверяващите органи. Най-фрапиращи са резултатите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която открила, че без конкурс са изхарчени 100 млн. лева. Нарушения има общо при 39,9% от проверените случаи.
Сред най-рисковите обекти са болници и енергийните компании. Преди АДФИ да стигне до поръчките те би трябвало да минават през предварителен контрол. Такъв осъществява Агенцията по обществените поръчки, която обаче смогва да провери 9% от обявените конкурси. От тях почти 20% са с нарушения. Недоволните от процедурите процедури фирми пък се жалват в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя е открила, че 35% от проверените през 2013 г. поръчки са нагласени. Финтирането на закона най-често става чрез въвеждане на тежки условия за участие, фаворизиране на определени фирми и неясни критерии за оценка.
Държавните пари продължават масово да се харчат с нагласени конкурси. Това паказват направените от началото на годината до 20 август проверки от КЗК по жалбите, внесени в нея.
От началото на годината в антимонополния арган са внесени общо 1161 жалби по различни търгове за обществени поръчки. От антимонополния орган са се произнесли по половината от тези случаи, което е било основание поръчките да бъдат върнати в начален етап.
Най-честите нарушители са общините, но и централната власт не е изключение, сочи подборка от примери за нагласени търгове.

Токов удар изгори електроуредите на десетки семейства
Силен токов удар изгори електроуредите на десетки семейства във Велико Търново. Един от кабелите, който захранва с електричество квартал "Света гора" в старата столица, се откъснал и станал причина за аварията, съобщи БНТ.
На тази улица живеят 14 семейства. Хората разказват, че токовият удар изпепелил всички електроуреди в домовете им буквално за секунди.
"Откъсна се кабел от стълба там, ей така, без нищо. Както си седя вкъщи пред компютъра изведнъж ми гръмна всичко", разказа Мехмед Кузубалиев.
"Телевизори взеха да пращят, компютъра, бойлера. Ти докато тръгнеш на една страна, то от другата страна. Абе, страшна работа", оплака се Събина Петкова.
Работници на "Енерго Про" веднага сменили всички електромери на хората. Към скъсания кабел закачили нов и така подновили електричеството. Никой, обаче, не обяснил на хората кога и кой ще ги обезщети. На жалбите от елетроразпределителното дружество отговорили, че токовият удар не е по тяхна вина.
"Не можем да разберем чия е тази вина. След като не е тяхна вина, защо идват да сменят изгорелите електромери", запита Айтен Дервишева.
"Снадиха го и го оставиха. Няма гаранция, че няма да се прекъсне и да се получи същият токов удар", смята Емил Жеков.
За БНТ от "Енерго Про" заявиха, че кабелът се е скъсал, заради външна намеса, вероятно удар с тежък предмет върху електрическия стълб. Затова и отказват да поемат отговорност за причинените щети. Потърпевшите, обаче, заплашват да съдят електроразпределителното дружество, защото твърдят, че подобни аварии за тяхна сметка се случват често.

Монитор
Правят шест суперболници
Оборудват ги с последно поколение апаратура, спешните им отделения със свои реанимации
Шест болници ще бъдат оборудвани с последно поколение апаратура и технологии, които периодично ще се обновяват. В тях ще се подбират за работа само добри специалисти, които периодично ще бъдат изпращани на специализации в чужбина. Лечебните заведения ще бъдат разпределени в шестте икономически района за планиране, в които ще се обединят сегашните 28 области, според изискванията на ЕС за административното и териториалното
разделяне на страната
Това предвижда проектът за Концепция за преструктуриране на болничната помощ, който е публикуван на сайта на МЗ.
По една високотехнологична болница ще има районите Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Няма да се изграждат нови лечебни заведения, а по едно от най-добре работещите и с отлично подготвени лекари спрямо останалите в регионите ще бъде определено за суперболница. В модерните лечебници пациентите ще бъдат глезени с най-доброто от известните на медицината терапии в страни като Швейцария, Франция и Германия.
Спешните приемни отделения на високотехнологичните болници ще трябва да имат своя реанимация и легла за болни за хоспитализиране от 6 до 24 часа, собствени лаборатории, образна диагностика и операционни за еднодневна хирургия и инвазивна кардиология. Спешните приемни отделения задължително трябва да разполагат с прецизен компютърен томограф и високочестотен скенер.
Персоналът в тях ще е на щат
а не от дежурни лекари и медсестри, които както сега да се въртят от отделенията по график.
На болниците ще бъде доставена медицинска техника последно поколение за 100 млн. лв., като средствата ще бъдат осигурени по ОП „Регионално развитие”.
Високотехнологичните лечебни заведения занапред, дори да не са университетски болници, ще могат да провеждат практики на студенти и да поемат специализанти.

Фалшив талон подмладява таксито с 500 000 км

Крият осигуровки и данъци с кухи фирми
Фалшиви талони за регистрация „съживяват” старите таксита, които са прехвърлили 10 години и вече не могат да возят пътници. За да не се обвързват с нов непосилен лизинг за автомобил след изтичането на срока, в който една кола може да бъде такси, шофьорите се сдобивали с преправен талон. Така само с изменението на една цифра за годината на производство колата се подмладявала с 5 години и навъртала още между 300 и 500 хиляди километра. В момента тече проверка на такситата в цялата страна, която е разпоредена от Върховната административна прокуратура и ще продължи до септември. Акциите са внезапни и се извършват от съвместни екипи между полицията и „Автомобилна администрация”. Те започнаха, след като през юли пиян таксиджия помете 12 души на спирка на бул. „Цариградско шосе”. При катастрофата загина дете на 6 години и момиче на 25.
„Два патрула спират отпред и отзад на стоянката и я запушват, за да не може никой да избяга, и се изискват всичките документи на шофьорите. Ако имат много актове, книжките им се вземат на място”, обясни служител от Пътна полиция. По този начин вече са били проверени таксиджии на столичния бул. „Александър Стамболийски”. До момента
в София са проверени 2175 шофьори
като от тях 607 са били санкционирани за различни нарушения, а трима са хванати, че работят, след като са пили. Източници на вестника обясниха, че част от шофьорите прибягват и до още едно не толкова популярно нарушение, което по смисъла на Наказателния кодекс е престъпление – използване на неистински талон. „Монитор” снима един от фалшификатите, с който водач е опитал да си извади лиценз за такси, въпреки че колата му вече не отговаряла на критериите. Автомобилът „Хюндай Елантра” с бензинов двигател бил регистриран в КАТ на 26.03.2001 година на името на Кръстю В. През 2011 г. возилото вече чукнало 10 години, но вместо да спре да превозва пътници, собственикът представил ментето, за да си поднови лиценза. Почти всички данни във фалшификата били като в оригинала – дори датата и месецът на регистрация били същите -26.03.
Сменена била само последната цифра
показваща годината. Така вместо 2001 г. в документа пишело, че първата регистрация на колата е направена през 2006 г. Измамата лъснала, след като била направена справка в централната база на КАТ, откъдето се установило, че колата всъщност е по-стара.
Според таксиметровите шофьори обаче една кола, която е поддържана добре и редовно й е сменяно маслото и консумативите, не е за изхвърляне след 10 години.
„Всичко е направено така, че да те принудят да се вържеш с нов лизинг
смятат водачите. Друга нередност, засечена при сегашните проверки, е, че изрядни според фирмите шофьори е трябвало да бъдат с отнети книжки.

Сега
"Лудогорец" загуби тежко на прага на Шампионската лига

"Лудогорец" остана с илюзорни шансове за класиране в Шампионската лига, след като загуби с 2:4 от "Базел" като домакин първия плейоф за влизане в групите. Така разградчани трябва да победят с 3 гола разлика в реванша в Швейцария, ако искат да се класират за най-комерсиалния европейски клубен турнир.
Близо 16 000 зрители на ст. "Васил Левски" видяха вдъхновена игра от страна на "Лудогорец", но опитът на "Базел" си каза думата и отборът вкара почти всичките си създадени положения.
Египтянинът Мохамед Салах откри за гостите в 12-ата мин. Играчите на българския шампион не изпаднаха в психологическа дупка и успяха да направят обрат в резултата след хубави шутове на бразилеца Марселиньо в 23-ата и Иван Стоянов в 50-ата мин.
С ново попадение на Салах в 59-ата мин. и голове на Джовани Сио в 64-ата, и Фабиан Шер в 84-ата обаче "Базел" напрактика успя да си осигури място в групите на Шампионската лига. Последният гол бе от дузпа, като бразилецът Жуниор Кайсара получи червен картон за фаула срещу Салах.
Почти сигурното отпадане на "Лудогорец" от надпреварата обаче не означава край на участието му в евротурнирите този сезон. Разградчани ще продължат в групите на Лига Европа.