24 зрелостници от страната ще получат Национална диплома, трима от тях са от Добрич

Градът ни се нарежда на трето място след София и Варна по брой пълни отличници. Заслугата е на Езикова гимназия „Гео Милев”.

24 зрелостници от страната ще получат Национална диплома, трима от тях са от Добрич

24 ученици, завършили средно образование през учебната 2012/2013 г.  ще получат почетно отличие „Национална диплома“, съобщават от Министерството на образованието и науката. От тях 6 зрелостници са от София град, а 18 – от градовете: Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Търговище.

Почетното отличие се присъжда за постигнат общ успех от дипломата за средно образование отличен (6,00), както и едно или повече отличия, получени от учениците в 11 или в 12 клас от национални или международни олимпиади, състезания и конкурси в областта на науката, технологиите и изкуствата, състезания в областта на спорта.   

Национална диплома се издава на ученици в годината на завършване на средното образование на основание заповед за съответната година на министъра на образованието и науката. Отличието „Национална диплома“ е почетно и има морална стойност.

Носителите му от Добрич са възпитаници на Езикова гимназия „Гео Милев”:
Даниела Георгиева Иванова – лауреат на Националната олимпиада по немски език за учебната 2012/2013 година, Деница Димитрова Ангелова –  първо място в конкурса за есе и презентация „Мария Кюри днес” на „Учените и химията в подкрепа на икономиката и обществото” за учебната 2011/2012 година и Илия Георгиев Петков–лауреат на Националната  олимпиада по немски език за настоящата учебна година.