Министър Михайлова: Водоснабдяването ще бъде приоритет, така, че да могат да се финансират проекти, предложени от общините

Тя съобщи, че на заседание на Управителния съвет на ПУДООС през следващата седмица ще бъдат сменени приоритетите и водоснабдяването ще бъде включено като приоритет, така, че да могат да се финансират проекти, предложени от общините.

Министър Михайлова: Водоснабдяването ще бъде приоритет, така, че да могат да се финансират проекти, предложени от общините

Недопустимо е цели населени места да са на воден режим през ХХI век. Това заяви в студиото на ТВ7 министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, като обясни, че сред комплексните причини за това е основно изключително остарялата водопреносна мрежа, за която се знае, че довежда до загуба на питейна вода от порядъка на 70 %. Този сектор се нуждае от големи инвестиции.



Министър Михайлова каза, че за съжаление, в продължение на години една от институциите в България, която би могла да подпомогне водоснабдяването на малките населени места, абсолютно изключи водоснабдяването като приоритет – това е Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. В продължение на четири години, от 2009 г. до този момент, нито един лев не е инвестиран, за да се подобри водоизточник, водовземане, водопровод. По този въпрос тя добави, че инвестициите за малките населени места са останали изцяло в обсега на ВиК дружествата, които нямат достатъчно капиталови разходи.