Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев подаде оставка

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев е подал оставка. в Министерски съвет. Той е депозирал молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му до министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от ДАНС.

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев подаде оставка
В мотивите си за оттеглянето Йовчев посочва оценката на премиера за цялостната му дейност като шеф на ДАНС , неколкократно изразеното недоверие към него като ръководител на службата, както и неоправдаване на очакванията на премиера по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно трябва да върши агенцията съгласно Закона за ДАНС.


Припомняме, че тази сутрин премиерът Борисов заяви, че може и да освободи от поста председател на ДАНС Цветлин Йовчев. "Ако те не могат да защитят сигурността, информацията, която имат в ДАНС, тогава тази служба генерира проблеми със сигурността, а не спокойствие", каза той. Не може да кажат, че взривът пред вестник „Галерия" не е работа на ДАНС, откъде знаят, че не е терористичен акт, попита Борисов.



Цветлин Йовчев е възпитаник на Висшето военноморско училище в гр. Варна. Придобива и образователно-квалификационна степен "магистър по икономика" в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
От 1993 г. Цветлин Йовчев работи в Национална служба "Сигурност" (НСС), където последователно заема длъжностите началник на сектор, началник на направление и заместник-директор на НСС.
От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на Главна дирекция "Контраразузнаване".
През м. октомври 2008 г. напуска ДАНС, а от 10 август 2009 г. с Указ № 287 на Президента на Република България по предложение на Министерския съвет с председател Бойко Борисов, Цветлин Йовчев е назначен за председател на Държавна агенция "Национална сигурност".


Очаквайте подробности!