Заради ветото: 5 дни по-малко ваканцуване; Износът на ток скочи 12 пъти

Преглед на печата: Отлагат изключването на аналоговия сигнал

Заради ветото: 5 дни по-малко ваканцуване; Износът на ток скочи 12 пъти

Стандарт

Заради ветото: 5 дни по-малко ваканцуване

Пет дни по-малко ще ваканцуват депутатите заради президентското вето върху поправките в бюджета. Парламентарният шеф Михаил Миков свика извънредно заседание на 30 август за прегласуване на актуализацията. Разпореждането бе издадено час, след като Росен Плевнелиев стопира новите разчети в хазната с мотив, че не е ясно за какво се вземат 1 милиард лева заем.
Две неща направиха изключително неприятно впечатление, коментираха анализатори. Първото е, че Плевнелиев мотивира спирането на най-важния закон в държавата с реч за любовници. Второто - че депутатите, които от 2 седмици обясняват как без актуализацията няма да има пари за бизнеса и най-бедните, предпочетоха да не развалят ваканцията си. Според собственото им решение тя изтича на 31 август, а първото заседание трябваше да е на 4 септември.

Монитор

Износът на ток скочи 12 пъти

Износът на ток е скочил 12 пъти в сравнение с нивата му отпреди промените в Закона за енергетиката, които бяха приети от парламента в средата на юли. С тях от 1 август отпаднаха таксите за зелена и кафява енергия за износа и така сега се плаща по 12,13 лв. на мегават продадена енергия зад граница при 34,26 лв. преди това. В резултат на това в момента България експортира 1600 мегавата на час, съобщиха вчера от икономическото министерство, позовавайки се на данни на Централното диспечерско управление. За сравнение в началото на юни експортът се беше сринал до 150 мегавата, което наложи двата блока на АЕЦ „Козлодуй" да бъдат ограничени наполовина.

Дума

Отлагат изключването на аналоговия сигнал

Прекъсването на аналоговия сигнал няма да се случи в районите, в които не са осигурени декодиращи устройства, обяви вчера зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. Той бе категоричен, че въпреки планираното преминаване към цифровизация от 1 септември това ще стане поетапно и след като се осигури възможност на всички правоимащи лица да се снабдят с необходимата техника за получаване на сигнал.
Процедурата за избор на доставчици на декодери за цифрова телевизия изтича на 12 август. До момента са избрани изпълнители за снабдяване за половината региони в страната. Офертите за доставка и разпространение на декодери се подават до 12 август, а ден по-късно в министерството ще бъдат отворени предложенията.