Глобите за скорост скачат двойно

Глобите за превишаване на скоростта по пътищата у нас да скочат двойно, гласи предложение за поправка в Закона за движение по пътищата, което скоро ще влезе в парламента за обсъждане.

Глобите за скорост скачат двойно

Ако поправката бъде приета, след броени месеци санкциите на пътя ще скочат с между 30 и 100 процента, а за превишение с над 50 км в час в населено място книжката няма да се отнема, както е в момента.

В проекта се предвиждат сериозни глоби за превишена скорост извън града. Снимат ли те с камера за превишена скорост, електронният фиш да се счита за връчен през интернет, настояват експертите от КАТ.

"Идеята е, ако шофьорът не може да бъде открит, данните от фиша, размера на глробата и регистрационния номер на нарушителя да се качват на страницата на МВР. С публикуването те ще се считат за връчени, обясняват пред "Телеграф" от ръководството на Пътна полиция.

Катаджиите ще са безкомпромисни и към водачи без Гражданска отговорност. В момента, ако не се представи полица, книжката се отнема до представяне на такава.

"Искаме задължително отнемане на правото на нарушителя да шофира за 1 месец, дори да си е забравил "Гражданската отговорност" вкъщи, категорични са пътните полицаи.