Депутатите без пари, ако не работят

Преглед на печата: Руснаци взимат хляба на наши доктори; Квадратът Уран-Плутон донесе революцията

Депутатите без пари, ако не работят

24 часа

Доказано! За 40 години в България с 1,5% по-топло

Средната температура на въздуха в България се е увеличила с 1,5 градуса за 40 години. Това сочи доклад на екоминистерството, публикуван тази година, в който са изследвани процесите на околната среда в периода 1971-2011 г.

Така климатът южно от Стара планина става все по-средиземноморски, а на север плодородните земи бавно се превръщат в пустини. Снежните месеци в планините намаляват, казват еколози.

24 часа

Квадратът Уран-Плутон донесе революцията

Бунтове и какви ли не тежки бедствия се редуват от известно време. Народът е на площадите в много страни, сипят се ужасни катастрофи.

В звездите има обяснение - квадрат на планетите Уран и Плутон. Този астрологичен аспект е един от най-тежките и разрушителни. Той носи революции, подобни на Великата октомврийска, които помитат всичко по пътя си. Стои и зад смъртоносните тежки транспортни инциденти и масови престъпления.

При това революцията само е започнала. Квадратът Уран-Плутон ще бъде основният фон в следващите три години. За първи път точният аспект между двете планети е сключен на 24 юни 2012 г. До средата на 2015 г. той се повтаря 7 пъти, тъй като имат и ретроградно движение. Ефектът ще се усеща до 2018 г. Тежко и горко на обичащите спокойствието.

Труд

Депутатите без пари, ако не работят

По-строги санкции за депутатите, които отказват да ходят на работа, обмисля управляващото мнозинство, научи "Труд".

Единият вариант е да бъдат удържани целите заплати на отсъстващите трайно без извинителна причина. В момента избраниците получават 1/3 от основните си заплати дори и да не отидат на работа нито веднъж в месеца.

Решението за по-строги санкции може да влезе в пленарната зала след лятната ваканция на Народното събрание. Мярката би ударила избраниците от ГЕРБ, които от месец не ходят на работа.

Идеята парламентът да не плаща нито един лев на депутати, които не идват на работа през месеца, била лансирана от заместник-председателя на Народното събрание Христо Бисеров (ДПС).

Труд

Частните вузове губят студенти

Студентите в частните университети са намалели с близо 14 000 за последните 3 г. Това става ясно от годишния доклад за младежта на Министерския съвет.

За сметка на това в същия период са се увеличили учащите в държавните унивеститети. Най-много студенти са заложили на частно образование през учебната 2009-2010 г. - 62 069. През 2012-2013 г. те вече са около 48 000. Спадът се дължи както на икономическата криза в страната, така и на ръста на броя на младите хора, заминаващи за обучение в чужбина, смятат специалистите, писали документа.

Стандарт

Руснаци взимат хляба на наши доктори

Чужди доктори лекуват туристите у нас и взимат хляба на родните доктори, показа проверка на "Стандарт". За първи път по морето има бум на руски специалисти, които лекуват сънародниците си. Те обаче практикуват незаконно, алармираха българските им колеги. За да преглеждат пациенти, чуждите лекари трябва да имат разрешение за това от здравното министерство и районната здравна инспекция. Освен това трябва да се регистрират в подразделението на Българския лекарски съюз в града, в който ще работят.

Проверка на наши лекари обаче показала, че повечето им руски колеги не притежават нито един от нужните документи. Според доктори те отваряли кабинети в хотели или малки офиси и преглеждали, без да издават документи за манипулациите. "Всеки знае, че докторите на морето вадят добри пари лятото. Стига се до 6000 лева заплата, и то за лекари, които работят по договор към поликлиниките. Надницата се договаря в зависимост колко дефицитна е специалността. Всяко дежурство се плаща от 100 до 200 лева", разказаха родни джипита. И признаха, че медиците, които въртят частни кабинети, печелят доста повече. "Един добър специалист с добра клиентела може да изкара и 10 хилядарки на месец", твърдят те. Заради частните практики обаче в момента никой не знае точния брой на лекарите по курортите.