Домашен арест за крадец на царевица

Окръжен съд –Добрич отмени взетата спрямо 21-годишния Николай Б. Р. от село Присад, община Генерал Тошево мярка за неотклонение задържане под стража и му наложи домашен арест.

Домашен арест за крадец на царевица

Той е разследван по обвинение в това, че на 07.07.2013 г. в землището на с. Сърнино, община Ген. Тошево, след предварителен сговор с 29-годишен мъж е отнел 185 кг царевица на кочани на стойност 55,50 лв. На 10.07.2013 г. Районен съд – Ген. Тошево му е наложил най-тежката мярка за неотклонение. Младежът обжалва определението на първоинстанционния съд с молба мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека.

Адвокатът му заяви пред въззивния съд, че от данните по делото може да се направи обосновано предположение, че Николай е автор на деянието, за което е привлечен да отговаря и той е направил признание за това. Защитникът обаче посочи, че след изтърпяване на наказанието по последната му присъда от 2008 г., младежът не е извършвал други престъпления. Той полагал труд и се грижел за издръжката на двете си деца. Има и постоянен адрес. С тези аргументи адвокатът пледира, че няма опасност Николай да се укрие или да извърши друго деяние.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич намира жалбата за изменение на мярката за неотклонение за неоснователна. Той посочи, че 21-годишният е осъждан като непълнолетен за престъпления против собствеността. От събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието. Прокурорът намира за реална опасността младежът да се укрие или да извърши друго престъпление.

Окръжен съд – Добрич като взе предвид представените по делото доказателства, изразените от страните становища и мотивите на атакувания съдебен акт в жалбата на Николай, отмени определението на първоинстанционния съд и постанови 21-годишният да търпи мярка за неотклонение домашен арест.

Актът на Окръжен съд – Добрич не подлежи на обжалване и протест.