5-те основни причини за болезнената менструация

Дните на менструално кървене без съмнение са онзи период от месеца, през който всяка жена се чувства най-уязвима. Това се дължи не само на болезнеността, която понякога трудно се регулира, но и на факта, че изменения съпътстват както физическото, така и нормалното психическо състояние на жената.

5-те основни причини за болезнената менструация
Става дума за прекомерната изнервеност, избухливостта и безпричинните на пръв поглед състояния, които обхващат жената по време на месечния цикъл.

Дните на менструация водят до уязвимост, до изострени емоции. Някои специалисти определят това състояние като резултат от болката, която често съпътства кървенето, според други основна причина за промените в поведението на жената е прогестеронът. Промените в нивата на този хормон се смята за основния причинител на психическите неразположения, а в голяма степен и на физическите.

На практика, като определящи фактори за това как ще протече месечният цикъл експертите извеждат наличието (или съответно липсата) на посочените по-долу елементи от ежедневието на жената:

1. Храненето „на крак” – не става дума конкретно за консумирането на храна в изправено положение, а за честия избор на полуготови храни, на такива, които са приготвени с различни консерванти и добавки, на липсата на пресни плодове и зеленчуци, мляко в менюто. Наличието на толкова много изкуствени съставки в храната няма как да не повлияе на хормоналния балнас на организма.

2. Диетите, вегетарианството и много от ограничаващите хранителни режими също са предпоставка за болезненост, тъй като липсата на мастни киселини, витамин А, витамин Д в организма на жената, което неминуемо се получава след ограниченото хранене, променя хормоналния баланс в тялото, разконцентрира съотношението и състава на хормоните.

3. Претоварването на организма с различни медикаменти – били те обезболяващи или „просто“ витамини - също оказва ефект върху начина, по който жената ще прекара месечния си цикъл.

4. Забързаното всекидневие, липсата на време за почивка, за разтоварване или иначе казано стресът.

5. Не на последно място причина за болките могат да са емоционални проблеми. Връзката между психиката и физиката е неизменно налице, като именно в този толкова личен период за жената емоционалните травми рефлектират с най-голяма острота върху физическото й здраве.