Нелегалният Внос на земеделски продукти и храни ощетява държавната хазна с 3,6 милиарда лева годишно; Арест за Болен

Вестниците в четвъртък продължават да следят протестите, но отдават заслужено място на социалната сфера и проблемите в образованието

 Нелегалният Внос на земеделски продукти и храни ощетява държавната хазна с 3,6 милиарда лева годишно; Арест за Болен

Водещи заглавия в българската преса:

в. „Дума"
Медиана": Над 60% не искат предсрочни избори сега
Основна част от тези, които искат вот веднага, са негласувалите и тези, които няма да отидат да гласуват, сочи проучването
Клисарова спря парите на скандалния научен фонд
След приключване на няколкото проверки за безобразията и с нови правила проектите ще бъдат пуснати отново
Финансирането на фонд "Научни изследвания" се спира временно до приключването на новите проверки за направените драстични нарушения в конкурса за проекти през 2012 г., заради които през януари си отиде министър Сергей Игнатов.

в. „Преса"
Няма да пада таванът на пенсиите
НОИ търси още 120 млн. лв. при дефицит от 1,9 млрд.
И догодина таванът за пенсиите може да остане. Ограничението трябва да отпадне за новите пенсионери от 1 януари, поне така е записано в Кодекса за социално осигуряване.
Поне 5 тапи към морето през лятото
Пътуващите към морето могат да отдъхнат - великата епопея по строителството на магистрала „Тракия" е на финалната права. Последната отсечка на аутобана между Ямбол и Карнобат ще бъде открита на 12 или на 15 юли.

в. „Репортер"
Оздравяване на здравната система
Предсрочно гласуват отстраняването на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков
Здравният министър д-р Таня Андреева подменя ръководствата на болниците у нас. Промени ще има във ВМА и Онкоболницата в София. Вече е отстранен д-р Славчо Близнаков, директор на МБАЛ Хасково.
БСП поведе на ГЕРБ с 1.4%
Председателят на социалистите Сергей Станишев вече е по-популярен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, показва социологическо проучване на агенция „Медиана".

в. „Стандарт"
Арест за Болен
Найо Тицин сбъдна мечтата на протеста
Арестуваха Болен! Това скандираха вчера протестиращи пред парламента, докато полицаи извеждаха мъж в усмирителна риза. Да сбъдне мечтата на хилядите, които всяка вечер излизат на митингите, се нае журналистът Найо Тицин.
Той сложи маска с лика на Волен Сидеров и нахлу зад полицейския кордон.
След като бе задържан, той бе отведен за проверка на документите.

в. „Монитор"
Братята Асен и Петър в конфликт на интереси
Проверяващи открили в темите по история откровени глупости
Болярите Асен и Петър, оглавили през XІІ век българския бунт срещу византийците, били „в конфликт на интереси". Това ясно след изнесената от проверяващи нова порция с бисери от кандидатстудентския изпит по история в СУ. На тях им се падна темата „Възстановяване и развитие на българското царство в периода 1185-1207 г.", която обхваща периода на владичеството на братята Асен и Петър. Кандидат-студентите можеха да пишат и по втора тема: „България при управлението на Стефан Стамболов (1887-1894 г.)".

в. „Сега"
ГЕРБ масово са назначавали чиновници без ценз и конкурс
На фона на серия от скандали около отделни кадрови назначения в кабинета "Орешарски" започнаха проверки за чиновници, назначени при нарушение на законовите изисквания или чрез заобикаляне на закона, без необходимата квалификация. Част от тях ще бъдат освободени, но няма да се прави чистка, обясниха новите министри.

в. "24 часа"
„Най-голямото свлачище по Черноморието - по пътя от Варна за Златни пясъци край известното от времето на соца заведение „Трифон Зарезан", продължава да се плъзга към морето."

в. "Телеграф"
„Нелегалният Внос на земеделски продукти и храни ощетява държавната хазна с 3,6 милиарда лева годишно. В тази сума влизат неплатените мита за продукцията от трети страни извън Европейския съюз и данък добавена стойност, заяви земеделският министър Димитър Греков."

в. "Капитал Daily"
В разгара на летния сезон туристическият бранш изпадна в административна „блокада", след като от близо месец насам двете ключови комисии, които издават категоризацията на хотелите и лицензите на туроператорите, не работят. Заради смяната на властта и все още неясното институционално преструктуриране на ресор туризъм, който е възможно да бъде отделен от министерството и изнесен в агенция, се оказва, че комисиите не функционират, тъй като нямат назначен ръководител. Така всички хотели, които кандидатстват за повече от две звезди, и ресторанти с над три звезди не могат да получат категоризация. А без такава не могат да работят.

в. "Труд"
В държавната администрация има 11 300 мъртви души към края на миналата година. Това става ясно от „Доклад за състоянието на администрацията през 2012 г.", който беше приет вчера от правителството. Толкова са незаетите щатни бройки.
Този буфер се поддържа умишлено от десетилетия, за да могат спестените от заплати пари да се дават като бонуси и да се пазят реалните бройки от съкращения. 6503 от незаетите щатни бройки са в системата на МВР.

в. "Новинар"
Митничари, данъчни, полицаи и инспектори от агенцията по храните ревизират търговците от ранните сутрешни часове. Целта е да се защитят интересите на българските производители на плодове и зеленчуци, обясниха от земеделското ведомство.
Следят се документите за произход и качество на стоката. При липса на сертификат за качество глобата е до 3000 лв.