"Моята молитва" на Ботев остава; Пускат евтин ток от АЕЦ „Козлодуй" за народа

Преглед на печата: Мистерия около Държавния резерв, 1 милион за гафа с Ботев

"Моята молитва" на Ботев остава; Пускат евтин ток от АЕЦ „Козлодуй" за народа

24 часа

"Моята молитва" на Ботев остава, наказват чиновници

"Майце си", "Моята молитва" и "Елегия" на Христо Ботев няма да отпаднат от учебните програми. В министерството на образованието обаче ще има дисциплинарно уволнени за това предложение.

Това стана ясно от изявление на образователния министър Анелия Клисарова в парламента вчера. То бе предизвикано от гръмнал скандал с качен на сайта на ведомството проект за задължителна програма по литература, от който са отпаднали част от творбите на Христо Ботев, Никола Вапцаров, Димчо Дебелянов и др.

24 часа

Кървава луна, ПЕС и Вагнер в един ден

Луната и Земята ще се сближат максимално в неделя и вечерта лунният диск ще се вижда по-голям и по-ярък от обичайното. Явлението се нарича Супер Луна и според поверието тя носи бунтове и катаклизми.

На фона на тези природни събития утре се очакват и гръмки политически - в София ще заседава ръководството на ПЕС, чийто водач е Сергей Станишев. Пристига шефът на Европарламента Мартин Шулц. В социалните мрежи протестиращите се организираха с призива "Окупирай НДК".

Труд

Скандалът с "Тютюн" - много шум за нищо

"Майце си" и "Борба" на Христо Ботев, "Тютюн" на Димитър Димов, както и "Хамлет" на Уилям Шекспир остават в уроците на гимназистите. А по-важното е, че никога не са махани оттам. Нито от настоящите учебни програми, нито от проектопредложенията, изготвени преди година и половина.

Труд

Мистерия около Държавния резерв

От средата на май Държавният резерв пусна за продажба жито през Софийската и Пловдивската стокова борса. Мистерия е обаче дали агенцията продава 16 хил. тона пшеница или само 8000 тона. И на двете борси е обявено, че се предлагат по 8000 тона с обяснението, че се тества къде по-бързо могат да се намерят купувачи, разказаха пред "Труд" брокери.

Ако са пуснати наведнъж 16 000 тона, реална е вероятността житните резерви на страната да се окажат ометени, твърдят брокери. Съмненията, че резервът е празен, се засилват още повече, след като в края на април лъсна фактът, че запасите от пшеница в него драстично намаляват и той е 70% празен.

Стандарт

1 милион за гафа с Ботев

Близо милион е похарчен за орязването на Ботев, Вазов и Вапцаров. За промените в учебните програми са дадени 912 000 лв. европари, заяви просветният министър Анелия Клисарова. И разпореди проверка в просветното ведомство за търсене на виновници и се закани да има уволнени. Министърът обеща, че класиците няма да бъдат пипани, за да не бъде потъпквано "нравственото и патриотично възпитание на децата". Клисарова заяви, че проектите са правени по времето на ГЕРБ и били "едни от подводните камъни" на предишното управление. Бившият зам.-министър Милена Дамянова обаче скочи, че проектите не са одобрени по нейно време. Те са качени на сайта на МОН с подписа на служебния зам.-министър Мариана Банчева, която поясни, че ги е пуснала именно за да бъдат подложени на обсъждане. Служебният премиер Марин Райков се разграничи от това решение и заяви, че това е станало в нарушение на негова заповед.

Стандарт

Преговарят за по-евтин ток с US централите

Държавата води преговори за намаляване на цените на тока от скъпите електроцентрали с дългосрочни договори. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Драгомир Стойнев по време на Обществения съвет по енергетика. Най-вероятно става дума за ВЕИ производителите, както и за американските ТЕЦ-ове "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", чийто ток се изкупува на най-високи цени. От думите на Стойнев обаче не стана ясно дали преговори се водят с всички или само с някои централи. Вероятно става въпрос както за едните, така и за другите. Според депутата от Коалиция за България Явор Куюмждиев, който също участва в заседанието на Обществения съвет, е време ВЕИ-тата също да понесат своята отговорност и да направят отстъпки в името на общия интерес и проблемите в енергетиката. Което вероятно означава, че с тях вече се водят преговори. В края на управлението на правителството на ГЕРБ тогавашният енергиен министър Делян Добрев беше започнал преговори с американските ТЕЦ-ове и една от тях дори е била склонна да свали цената. Което е възможно да се случи и сега, коментират експерти.

Монитор

Пускат евтин ток от АЕЦ „Козлодуй" за народа

АЕЦ „Козлодуй" ще заработи на пълна мощност и най-евтината енергия, която се произвежда у нас, ще се продава на българските потребители. Това е една от мерките, заложени в промените в енергийните закони, които вчера депутатите приеха на първо четене. С пакета от промени ще се създаде възможност цената на тока да падне с 5%, както това вече беше обявено и от изпълнителната власт, и от ДКЕВР. Същото важи и за ТЕЦ „Марица-изток 2", която дава втората най-ниска цена на енергията у нас. В момента държавната ТЕЦ работи с 60% от капацитета си, но това може да се поправи с отпадането на добавките и отпушването на износа.