Преглед на печата - 8 февруари

в. "ДНЕВЕН ТРУД": "Жоро от Шумен купува "Кремиковци". Ама друг път!"

Жоро Манчев от Шумен, бивш преподавател по научен комунизъм и настоящ активист на партия "Лидер", бе на косъм да стане собственик на "Кремиковци". Той се яви като единствен участник в търга за комбината и предложи цена от 396 млн. лв. - с 1 млн. повече от минималния праг. Новината вдигна светкавично акциите на "Кремиковци" с 301% на борсата. Но, уви! Оказа се, че не е платен депозит за участие. 39,5 млн. лв. трябвало да бъдат преведени от руската Росбанк в Българската банка за развитие. Така "Кремиковци" пак остана непродаден.

Преглед на печата - 8 февруари
в. "24 ЧАСА": "Ангел Бончев иска откупа от фондацията, на която го дари" Ангел и Камелия Бончеви искат да им бъдат върнати 157 хиляди евро, които през лятото на 2009 г. дариха на фондация "Утре за всеки" по заповед на бандата на Наглите. Денонощие след като бившият борец и тогава президент на "Литекс" обяви публично, че превежда сумата, съпругата му Камелия бе освободена от плен. "Стикерите „Каско" със знаме, щит и стоп" Някои даже слагат легендарния слоган на „24 часа" „Карай умно, стигни жив", за да се разпознава на коя фирма са, въпреки забраната

в. "СТАНДАРТ": "Шутка за Кремиковци" Руска шегичка или арменски виц се оказа поредният трети опит за продажба на "Кремиковци"? Това се чудиха участниците във вчерашния търг за комбината. 5 минути преди да изтече крайният срок, се появи оферта. Шефът на шуменската фирма "Виктори Комерс" Георги Манчев хвърли бомбата с предложение от 396 млн. лв. Той обясни, че играе заедно с голям руски инвеститор, който е финансова институция.


в. "НОВИНАР": "Американци стават българи заради изгоден данък" Американци, получили голямо наследство в родината си, масово се отказват от гражданството си и кандидатстват за български или австрийски паспорти. Целта им е да избегнат огромния данък наследство, съобщи швейцарският финансов всекидневник „Ажефи". Сингапур, Белгия, Канада, Доминика и Сейнт Китс са сред другите държави, които предлагат изгодни възможности за получаване на гражданство по чисто икономически причини.

в. "ДНЕВНИК": "Фискалният борд да се бетонира в конституцията" Бюджетният дефицит да не надхвърля 3% от брутния вътрешен продукт, държавният дълг да не надвишава 40% от БВП, а преразпределителната роля на държавата да се ограничи до 38%. Екип на финансовото министерство под ръководството на Симеон Дянков предлага тези ограничения за държавните разходи да се запишат в конституцията, научи „Дневник".

в. "РЕПУБЛИКА": "Свободен е" Соченият за глава на "Октопода" Алексей Петров беше пуснат с най-леката мярка "подписка" от Софийския градски съд. Прокуратурата се опита да продължи задържането на бившия съветник в ДАНС, като му повдигна обвинение за рекет, придружено с опит за убийство. Магистратите обаче прецениха, че няма опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление, и отмениха досега наложения му "домашен арест". Петров пък се закани да заведе 10 дела срещу политици и медии.