Цветанов обвиняем; Орешарски: Никога не е било по-зле

Кабинетът реши: Майчински по 310 лева от 1 юли, пишат още всекидневниците в четвъртък

Цветанов обвиняем; Орешарски: Никога не е било по-зле

Дело.



„Стандарт":

Цветанов обвиняем

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е вече обвиняем. Прокуратурата поднови делото за незаконните подслушвания, осъществявани от МВР по негово време. Това стана часове след като ГЕРБерът най-после се отказа от имунитета си. В 8.40 ч вчера той внесе в деловодството на парламента документа. Около 15 ч при главния прокурор Сотир Цацаров е постъпило писмо от председателя на Народното събрание Михаил Миков, с което той изпраща заявлението на бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи за отказ от депутатска защита по чл. 70, ал. 2 от конституцията.

 

Песимизъм.

„Дума:

Орешарски: Никога не е било по-зле

Никога ситуацията в страната не е била по-зле - не само като числа, а и по отношение на администрацията, бизнес климата, отчаянието на хората, натрупаните проблеми в ключови сектори, които ни връщат в началото на века. Това заяви Пламен Орешарски след първото заседание на новото правителство.
Министърът на финансите Петър Чобанов предупреди, че има риск бюджетният дефицит да скочи с около 2,4% над планирания. Добре познавам европейските правила, категорично няма да стигнем дефицит 4%, увери той.
Кабинетът одобри пакет за обезщетяване на майките с малки деца, родителите на първокласници и семейства на енергийни помощи на стойност 26,9 млн. лв. Парите ще дойдат изцяло от преразпределение на бюджетите на НОИ и МТСП, обясни социалният министър Хасан Адемов.

 

Смяна.

„24 Часа":

Анжела Тонева става председател на ДКЕВР

Правителството определи досегашния член на ДКЕВР Анжела Тонева за председател на регулатора. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Решението беше взето след като съставът на Комисията подаде оставки. Анжела Тонева ще довърши мандата на досегашния председател Евгения Харитонова.
От постовете им са освободени и членовете на ДКЕВР Андон Роков, Костадин Балачев, Милена Миланова, Цветанка Андреева и Стефан Герчев.


Посланици.

„Новинар":

Вигенин няма да връща ДС дипломати

Външният министър няма да реабилитира или да праща за посланици бивши сътрудници на ДС. Това заяви Кристиян Вигенин пред БНТ. Той обясни, че има за цел да създаде условия за спокойствие в системата и във ведомството. Въпреки това Вигенин уточни, че ще ползва максимално потенциала и познанията на тези хора. „Не може министерството да се лиши от техните знания", заяви той.

 

Майчински.

„Труд":

Кабинетът реши: Майчински по 310 лева от 1 юли

Министерски съвет подкрепи вдигане на майчинските от 1 юли 2013 година, съобщиха от правителствена информационна служба.
Законопроектът предвижда вдигане на обезщетението за отглеждане на малко дете на 310 лева от 1 юли, стана ясно след първото заседание на кабинета „Орешарски".
Министрите са приели пакет от социални мерки, който предвижда увеличаване на целевата помощ за първокласниците от 150 на 250 лева и разширяване на кръга от лица с право на достъп до енергийни помощи, като границата за достъп се вдига средно с 11,29 процента или с около 15 лева.