Клисарова праща 4-годишните на училище, губим част от еврофинансирането, Цветанов смята за политическа поръчка действията на прокуратурата...

Работата на новото правителство е в центъра на вниманието на неделните вестници.

Клисарова праща 4-годишните на училище, губим част от еврофинансирането, Цветанов смята за политическа поръчка действията на прокуратурата...

„Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова смята, че 4-годишните деца трябва да ходят на училище, но в големите градове все още няма условия за това.
Според нея е важно в общините да се осигурят повече детски градини. "Защото частните са много скъпи, а не може и да си останеш 5-6 години да гледаш детето вкъщи - ние губим квалификацията на майката. Губим и социалния контакт на детето. Затова нека, дори и ако родителите имат възможност да гледат детето вкъщи, да го дават поне на полудневна градина, но да влиза в определена среда, със свои другарчета и интереси", казва Клисарова.
Новият министър на образованието и науката споделя още, че не смята да пише изцяло нов законопроект за образованието, а да доразвие, поправи и да направи работещ последния проект, предложен от ГЕРБ.
Сред основните й приоритети, по думите й, ще бъде засилването на контрола върху частните училища, тъй като едно от предложенията в изготвения от ГЕРБ законопроект бе за въвеждане на държавно финансиране за тях, което според нея може да доведе до увеличаването на техния брой за сметка на качеството на образованието, което предлагат...
Проф. Клисарова посочва, че една от първите й задачи сега е средното образование, където трябва да бъде успешно и спокойно трябва да бъде приключена учебната година след преминалите външни проверки в 4 и 7 клас..." - в. „Дневник".


 

„България се нуждае от нови изтребители, но на този етап няма пари за закупуването им. Това обяви новият военен министър Ангел Найденов по Нова телевизия.
Правителството на ГЕРБ смяташе да закупи нови многоцелеви изтребители за около 700 млн. лева, които да се изплащат разсрочено през годините.
Ангел Найденов потвърди, че ще бъдат отменени промените, с които бе въведена пенсионна възраст за военнослужещите. До края на миналата година те се пенсионираха само със стаж.
Той каза още, че няма намерение да връща наборната военна служба, но ще реализира плановете за въвеждането на военно обучение в училищата." - в. „Сега".

 

"В последните години сферата на вътрешните работи и службите за сигурност е оголен нерв в обществото ни. Очевидно е, че са необходими промени в тази сфера", така Зинаида Златанова, заместник министър председател и министър на правосъдието, коментира в „Седмицата" на Дарик решението на депутатите Главната дирекция за борба с организираната престъпност да премине към ДАНС.
Тя обаче отказа да коментира в подробности темата и заяви, че министърът на вътрешните работи е по-подходящ събеседник за въпроси в тази сфера.
„Аз бих искала да си съставя мнение въз основа на това какво кажат специалистите, експертите, и хората, които би трябвало да знаят как това е уредено в други държави. В интерес на истината аз не знам, защото това не било сфера на моята дейност до преди три дни", отговори Златанова на въпрос под чие управление трябва да отиде подслушването.
В петък депутатите приеха на първо четене в парламента промените в закона за ДАНС, които предвиждат ГДБОП да премине към агенцията за Национална сигурност. Измененията, внесени от БСП и ДПС, възстановяват разследващите функции на агенцията. Сред идеите е още председателят на ДАНС да бъде избиран от парламента по предложение на министър-председателя. Ако промените бъдат окончателно приети в този вариант, на практика се възстановяват първоначалните функции на агенцията, които й бяха иззети през 2009 г.
"България със сигурност ще загуби част от парите по европейските фондове. Най-тежките условия, свързани с усвояването им, ще бъдат сега." Това каза още Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието и вътрешния ред, който координира и европейските фондове..." - в. „Стандарт".

 

"Нека да дадем кредит на правителството, нека да очакваме да се мобилизират, да станат екип, да започнат да гледат много бързо в една посока, да се обединят около кауза, около приоритети и да се завърти колелото на първия оборот". Това заяви при гостуването си в Плиска вицепрезидентът Маргарита Попова.
Тя допълни, че след това добронамерената и експертна критика би трябвало да е полезна за управлението на кабинета "Орешарски".
Относно разногласията в парламента, тя изрази надежда, че ще има консенсус, ще има и общност на идеи. Попова анализира и първите стъпки на правителството и изрази становище, че се е започнало с актуални неща - социалната тема." - в.  „Труд".

 

Честването на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България също е сред темите на всекидневниците в неделя.

 

"Днес се прекланяме пред подвига на безсмъртния Христо Ботев и всички юнаци дали живота си за свободата на България. На този ден ни събира една от най-старите традиции на Свободна България, която става все по-жизнена, а корените й по-дълбоки", каза във Враца президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод 137-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.
"Вече близо век и половина огненото Ботево слово разгаря пламък в сърцата на българите и ни напомня що е дълг, що е родина. Чистите и трагични образи на Ботевите четници мъченица се превърнаха в светъл идеал за стотици България. Имената им изостанаха сред онези автентични ориентири, без които не бихме могли да бъдем това, което сме днес. Българският народ мъдро отреди на Христо Ботев челно място, сред малцината достойни да бъдат равни на Апостола на българската свобода Васил Левски. Можем също като него с последователност, гордост и плам да обичаме нашето Отечество. Да живее България!", завърши Плевнелиев." - в. „Стандарт".

 

„На този ден ни събира една от най-старите традиции на Свободна България, която става все по-жизнена, а корените й по-дълбоки, каза във Враца Росен Плевнелиев в словото си по повод 137-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.
Президентът заяви още: „Днес се прекланяме пред подвига на безсмъртния Христо Ботев и всички юнаци, дали живота си за свободата на България..."
Във Враца тази вечер се проведе тържествената заря-проверка по случай деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Въпрлеки проливния дъжд на церемонията присъстваха много граждани и гости.
Сред официалните лица бяха народни представители и членове на Европейския парламент, кметът на града, областният управител и др." - в. „24 часа".

 

Всекидневниците цитират омбудсмана Константин Пенчев по темата за защитата на гражданите от монополите и политиката в тази сфера.

 

„Хората трябва да участват в изграждането на правилата и политиките. Апелирам за това. Този парламент трябва да чуе гражданите и техните проблеми", каза още омбудсманът.
"Трябва заедно да градим правилата и да ги следваме. Писна ми да ми повтарят как трябва да се внимава да не фалират монополите. Интересува ме това, че фалират хората. Какво ни остава? Да закрием държавата! Трябват ни такива правила, че никой да не може да злоупотребява и да се упражнява на гърба на гражданите", смята Пенчев.
Още в първия ден на парламента той внесъл доклад за правата на потребителите и защитата им от монополите. В него е синтезирал целия опит на институцията, като са включени най-типичните оплаквания на хората и предложения за решението на проблемите. Сред тях е промяна на общите условия, които монополите налагат на потребителите. В голяма част от случаите те са едностранчиви и се оборват в съда.
"Не може обаче за всяко нещо потребителите да водят дела", каза Пенчев. Той предложи при изработването на новите общи условия да участват и гражданите. Друго предложение е да се премахне сградната инсталация и абонатите да имат възможност да сключват индивидуални договори с "Топлофикация", както и да могат да се отказват от услугата..."  - в. „24 часа".

 

"Това са само първите стъпки, които могат да подобрят живота на българите, оттам нататък всяка реформа е добре дошла, подчерта омбудсманът. Цената на тока веднага трябва да се коригира и да се направи възможно най-евтина. Сметките да бъдат облекчени от неща, за които няма яснота, защо се плащат. Както и да се създаде по-справедлива система за определяне на хората, които имат нужда от социални или енергийни помощи.
"Не може да взимаш пенсия, да кажем, от 65 лева и за нея да ти се полагат енергийни помощи, утре да ти я вдигнат на 70 лева и вече да не получаваш нищо. Как си мислят, че живеят тези хора. Крайно време е да се премахнат тези несправедливости и да се отнеме поне малко от тежестта върху тези хора", твърди омбудсманът.
„Прегледах плана „Орешарски" и видях много неща, взети буквално от омбудсмана. Дай боже да се изпълнят. Дай боже да видя как се премахват някои от привилегиите на банките", завърши Пенчев..." - в. „Труд".

 

Искането за снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов също е сред темите на печатните издания.

 

„Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов смята, че прокуратурата е изпълнила политическа поръчка да го дискредитира като го свързва с незаконни подслушвания. Сегашният вътрешен министър Цветлин Йовчев пък изпълнил политическа поръчка с промените в законодателството, с които ГДБОП излиза от МВР.
И в двата случая според Цветанов политиката е в интерес на организираната престъпност.
В интервю за "Нова телевизия" Цветанов повтори заявлението си, че е невинен и че досега нито една институция не е доказала, че е нареждал да се подслушва незаконно. "Тези отношения бяха добре отиграни политически. Прокуратурата свърши добра услуга на политическите партии, които се упражняват по тази тема. Това, че говорим по нея днес, означава че целта да бъда дискредитиран политически е изпълнена", каза Цветанов.
Запитан дали главният прокурор Сотир Цацаров изпълнява поръчки на депутата от ДПС Делян Пеевски, Цветанов каза: "Не смятам, че това може да бъде обосновано предположение, но може човек да си го помисли. Щом чуя Делян Пеевски да се изказва, веднага следва реакция на прокуратурата".
В отговор на въпрос дали ще бъде арестуван, Цветанов каза, че усеща лично отношение и от Цацаров, и от Пеевски, но се надява разумът да надделее. Изрази учудването си, че главният прокурор в изявите си коментира неговия случай, а не темите за трансграничната и организираната престъпност, както би следвало за човек от неговия ранг..." - в. „Дневник".

 

"Аз съм невинен. Всеки говори за незаконни подслушвания, но никой досега, дори прокуратурата, не е казал, че има установени подобни незаконни подслушвания. Неупражнен контрол или липса на правила при използването на СРС-та е нещо, което не отговаря на истината", каза депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за bTV по повод поискания му от прокуратурата депутатски имунитет.
„Знам, че тези внушения бяха добре отиграни в чисто политически план и затова и днес мога да кажа, че прокуратурата определено свърши добра услуга на политическите партии, които и до ден-днешен се упражняват по темата с подслушванията", обясни Цветанов.
Той нарече действията на прокуратурата и определени политически лица „лично отношение" към него и заяви, че връзката между главния прокурор Сотир Цацаров и Делян Пеевски не може да се разглежда като обосновано предположение, но все пак има подобни подозрения.
"Не е нормално всичко това, което се случва в момента. Трябва да мине време, за да излезе истината. Тогава всъщност се надявам, че всички тези, които в момента правораздават от парламентарната трибуна или с политическите си изказвания - нека тогава да ги попитате дали ще ми се извинят. Защото аз знам какво съм правил, знам, че съм работил само за държавата." - в. „Сега".